Εθνόσημο του Ιράκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το εθνόσημο του Ιράκ είναι ένας χρυσός αετός, ο οποίος ως σύμβολο χρονολογείται από την εποχή του Σαλαντίν και συνδέεται στενά με την ιδέα του Παναραβισμού. Το σώμα του είναι χρυσό και το κάτω μέρος από τις φτερούγες του είναι μαύρο. Φέρει ένα θυρεό με την ιρακινή σημαία πάνω σε αυτόν και κάτω από αυτήν την αραβική επιγραφή جمهورية العراق, που σημαίνει «Δημοκρατία του Ιράκ».

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο εθνόσημο που υιοθετήθηκε στο Ιράκ μετά την πτώση της μοναρχίας ήταν ένα αρχαίο σύμβολο με τον ηλιακό δίσκο. Ο Αετός του Σαλαδίνου ενσωματώθηκε το 1965. Το 1991 το έμβλημα ακολούθησε την τύχη της σημαίας και το 2004 άλλαξε κάπως για να συμφωνεί με τη σημαία. Συγκεκριμένα, άλλαξε η επιγραφή στο θυρεό. Η προσωρινή απομάκρυνση της Κουφικής επιγραφής από το εθνόσημο επέφερε την επαναφορά της και την υιοθέτηση μιας προσωρινής σημαίας χωρίς τα πράσινα αστέρια.[1][2]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «أخبار سياسية | العراق يقر علما جديدا لمدة عام خال من خط صدام ونجوم البعث». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2009. 
  2. «Σημαίες του Κόσμου». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Απριλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2009.