Εθνόσημο του Ανατολικού Τιμόρ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο του Ανατολικού Τιμόρ.

Το νέο εθνόσημο του Ανατολικού Τιμόρ (επίσημη ονομασία: Timor-Leste) εισήχθη στις 18 Ιανουαρίου 2007 με το Νόμο 02/2007 και βασίζεται στο σχέδιο του 1975, το οποίο καθιερώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 1975 όταν η χώρα κήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία της. Περιλαμβάνει το θυρεό του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Τιμόρ (Conselho Nacional de Resistência Timorense).

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα κύρια στοιχεία του είναι δύο σταυροειδή Σούρικς (παραδοσιακά ξίφη του Τιμόρ), μαζί με ένα δόρυ και 2 βέλη. Το όνομα της χώρας αναγράφεται με κόκκινα γράμματα στην επίσημη (πορτογαλική) γλώσσα σε λευκό δακτύλιο γύρω από το θυρεό και έναν ήλιο με 14 ακτίνες.

Αναγράφεται επίσης στην πορτογαλική το ρητό: Unidade, Accao, Progresso (Ενότητα, Δράση, Πρόοδος).

Προηγούμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πορτογαλικό Τιμόρ (1935-1975)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θυρεός του Πορτογαλικού Τιμόρ ακολουθούσε το ίδιο μοτίβο με τις άλλες πορτογαλικές αποικίες, με το έδαφος να αντιπροσωπεύεται από έναν ασπρόμαυρο Δομινικανό σταυρό σε αναγνώριση του ρόλου που διαδραμάτισε το τάγμα των Δομινικανών στο να ασπαστούν τον καθολικισμό οι κάτοικοι του Τιμόρ.

Ινδονησιακή κατοχή (Timor Timur)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1975 η Ινδονησία εισέβαλε στο Ανατολικό Τιμόρ και το προσήρτησε την επόμενη χρονιά ως την 27η επαρχία της (Timor Timur). Στη διάρκεια εκείνης της περιόδου, το ινδονησιακό Ανατολικό Τιμόρ είχε το δικό του θυρεό, ο οποίος παρέμεινε μέχρι το τέλος της ινδονησιακής κατοχής, το 1999. Ο θυρεός αποτελούνταν από μια χρυσή ασπίδα με στεφάνια από στάρι και βαμβάκι και ένα κλειστό στρογγυλό περίγραμμα, το οποίο περιείχε καλλιτεχνικά σχεδιασμένα κτήρια. Στην κορυφή ήταν μια μπλε ασπίδα που απεικόνιζε ένα χρυσό αστέρι, σύμβολο της μονοθεϊστικής λατρείας. Κάτω από το κυκλικό σχέδιο βρισκόταν ένα παραδοσιακό μαντίλι κεφαλιού (καϊμπάουκ) που έφερε την επιγραφή "Timor Timur".

Προσωρινή Διοίκηση από τον ΟΗΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο της προσωρινής διοίκησης από τα Ηνωμένα Έθνη , χρησιμοποιήθηκε η σφραγίδα με το νησί Τιμόρ, έναν κροκόδειλο, μια παραδοσιακή μαντίλα κεφαλιού και διάφορα σχέδια. Στη σφραγίδα αναγράφονταν οι λέξεις Timor Lorosa’e και Governu στη γλώσσα Τετούμ ή Timor Leste και Governo στα πορτογαλικά.

Πρώην εθνόσημο (2002-2007)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώην εθνόσημο περιελάμβανε το θυρεό του Εθνικού Συμβουλίου Αντίστασης του Τιμόρ (Conselho Nacional de Resistência Timorense). Κύρια στοιχεία του ήταν δύο σταυρωτά παραδοσιακά ξίφη (Σούρικς) μαζί με ένα δόρυ, ένα αστέρι και δύο βέλη.

Το όνομα της χώρας, στα πορτογαλικά, ήταν σε έναν μπλε δακτύλιο γύρω από την ασπίδα και έναν ήλιο με 14 ακτίνες.

Το σύνθημα στο πανό σημαίνει: "Τιμή, Πατρίδα και Λαός".

Φωτοθήκη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]