Εθνόσημο της Υεμένης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εθνόσημο της Υεμένης

Το Εθνόσημο της Υεμένης απεικονίζει έναν χρυσό αετό, με μία περγαμηνή ανάμεσα στα νύχια του. Στην περγαμηνή είναι γραμμένο στα αραβικά το όνομα της χώρας: الجمهورية اليمنية ή Al-Jumhuriyyah Al-Yamaniyah. Στο στήθος του ο αετός φέρει θυρεό, ο οποίος εικονίζει ένα φυτό καφέ και ένα τείχος με τέσσερις μπλε και τρεις κυματιστές γραμμές από κάτω, που αναπαριστά το αρχαίο Φράγμα της Μαρίμπ. Εκατέρωθεν του αετού, υπάρχουν δύο κοντάρια με τη σημαία της Υεμένης. Το εθνόσημο καθιερώθηκε την ίδια ημέρα με τη σημαία της αραβικής χώρας το 1990, μετά την επανένωση της Βόρειας με τη Νότια Υεμένη.[1]

Παλαιότερα εθνόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ως το 1990, η Υεμένη ήταν διαιρεμένη σε Βόρεια (Βασίλειο της Υεμένης και κατόπιν Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης) και Νότια (βρετανικό Προτεκτοράτο της Νοτίου Αραβίας και κατόπιν Λαοκρατική Δημοκρατία της Υεμένης).

Βόρεια Υεμένη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αραβική Δημοκρατία της Υεμένης είχε ένα εθνόσημο παρόμοιο με το σημερινό και ο θυρεός της ήταν παρόμοιος με την ασπίδα του πρώην Βασιλείου της Υεμένης.

Νότια Υεμένη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νότια Υεμένη είχε τον παναραβικό Αετό του Σαλαδίνου στο δικό της εθνόσημο, το οποίο έμοιαζε με τα εθνόσημα της Αιγύπτου, του Ιράκ και της Συρίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]