Εθνόσημο της Σρι Λάνκα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το εθνόσημο της Σρι Λάνκα.
Εθνόσημο της Κεϊλάνης (1952-1972)

Το εθνόσημο της Σρι Λάνκα αποτελεί δημιουργία εξαμελούς επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα αυτό, αμέσως μόλις η χώρα έγινε δημοκρατία. Μέχρι που η χώρα ήταν βρετανική, ως το 1948, χρησιμοποιούνταν το βασιλικό εθνόσημο. Η υιοθέτηση του νέου εθνοσήμου έγινε το 1952. Με τη σημερινή του μορφή το εθνόσημο χρησιμοποιείται από το 1972.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο χαρακτηριστικό του είναι ένα χρυσό λιοντάρι που κρατά ένα σπαθί στο δεξί του πόδι. Πρόκειται για το ίδιο ζώο που απεικονίζεται και στη σημαία της Σρι Λάνκα. Το ζώο βρίσκεται στο κέντρο σε φόντο ερυθρό και περιβάλλεται από χρυσά πέταλα του εθνικού λουλουδιού της χώρας, του Μπλε Λωτού(Nelumbo nucifera). Αυτό βρίσκεται στην κορυφή από ένα παραδοσιακό βάζο για σιτηρά, από όπου ξεφυτρώνουν στάχυα από ρύζι, τα οποία περικλείουν τις άκρες και συμβολίζουν την ευημερία.

Το υπόλοιπο τμήμα του εθνόσημου είναι η Dharmacakra, που συμβολίζει το απώτατο σημείο του βουδισμού και απλώς την εξουσία. Αυτά που βαστούν το εθνόσημο είναι τα παραδοσιακά σύμβολα των Σινχαλέζων για τον ήλιο και το φεγγάρι.


Ιστορικά εθνόσημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εθνόσημο της Σρι Λάνκα Περιγραφή Ημερομηνίες κατά τις οποίες ήταν σε χρήση
Εθνόσημο της Πορτογαλικής Περιόδου της Κεϊλάνης γύρω στα 1505–1658
Εθνόσημο της Ολλανδικής Περιόδου της Κεϊλάνης. 1602–1796
Πρώτα χρόνια της Βρετανικής Κεϊλάνης
Επόμενα χρόνια της Βρετανικής Κεϊλάνης. 1875–1948
Ως το 1954. 1948–1954
Έμβλημα της Κεϊλάνης 1952–1972

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]