Εθνόσημο της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μεγαλύτερο εθνόσημο της Πορτογαλίας

Το εθνόσημο της Πορτογαλίας καθιερώθηκε επίσημα, μαζί με τη σημαία της χώρας, στις 30 Ιουνίου 1911.

Ιστορία και συμβολισμοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πορτογαλικό εθνόσημο είναι αποτέλεσμα αλλαγών σχεδόν μιας χιλιετίας. Ξεκινώντας από τον Ερρίκο της Βουργουνδίας, ο οποίος είχε μπλε εθνόσημο με ασημένιο σταυρό, πολλά άλλα στοιχεία προστέθηκαν κατά τους επόμενους αιώνες. Οι τροποποιήσεις ολοκληρώθηκαν το 1911, οπότε και το εθνόσημο πήρε τη σημερινή μορφή του. Οι δύο λωρίδες φέρουν τα χρώματα της σημαίας της Πορτογαλίας: πράσινο και κόκκινο.

Έπειτα από την επίσημη αναγνώριση του Βασιλείου της Πορτογαλίας ως ανεξάρτητου κράτους, το 1143, στο εθνόσημο προστέθηκαν αργυροί κύκλοι, συμβολίζοντας την εξουσία που είχε ο μονάρχης να κόβει νομίσματα. Στη συνέχεια, έπειτα από μάχες, ο θυρεός απώλεσε πολλά από τα στοιχεία του, μεταξύ των οποίων και ο σταυρός. Ο Βασιλιάς Σάντσο Α΄ κληρονόμησε τον θυρεό από τον πατέρα του, Αλφόνσο, με 5 ασπίδες με οικόσημα, (quinas), που αντικατέστησαν τα προηγούμενα σύμβολα εξουσίας. Στη συνέχεια τα οικόσημα σε κάθε ασπίδα μειώθηκαν από 11 σε 5 από τον Βασιλιά Σεβαστιανό Α΄, μάλλον για να συμβολίζουν τις πέντε πληγές του Χριστού.

Επί βασιλείας Αλφόνσου Γ΄, προστέθηκαν οι κόκκινες άκρες με τα χρυσά κάστρα, των οποίων ο αριθμός ποίκιλε, για να σταθεροποιηθεί από τον Σεβαστιανό Α΄ σε 7, πιθανότατα σύμβολα των κάστρων των Αράβων, τα οποία εκπόρθησαν οι Πορτογάλοι.

Μια σημαντική προσθήκη από τον 15ο αιώνα είναι ο αστρολάβος, ένα ναυτικό όργανο με το οποίο υπολόγιζαν αποστάσεις και δείχνει το σημαίνοντα ρόλο που διαδραμάτισε η Πορτογαλία κατά την Εποχή των Ανακαλύψεων, όπως και τον πλούτο της αποικιακής αυτοκρατορίας.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]