Εθνόσημο της Ουκρανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το μικρό εθνόσημο της Ουκρανίας.

Το εθνόσημο της Ουκρανίας (Tryzub) έχει τα ίδια χρώματα με τη σημαία της Ουκρανίας: γαλάζιος θυρεός με κίτρινη τρίαινα, σύμβολο των αρχαίων σλαβικών φύλων που τελικά υποτάχθηκαν στους Ρως.

Προσωπικά εμβλήματα της δυναστείας Ρούρικ

Η ιστορία του σύγχρονου εθνόσημου ξεπερνά τα χίλια χρόνια. Η πρώτη γνωστή αρχαιολογική μαρτυρία και ιστορικό τεκμήριο για το σύμβολο βρίσκεται στις σφραγίδες της δυναστείας των Ρούρικ. Η αρχαιότερη από αυτές είναι αυτή του ηγεμόνα Σβιατοσλάβου του Κιέβου, ο οποίος πέθανε το 972).

Δεν υπάρχει σωστή ερμηνεία του συμβόλου, ωστόσο οι περισσότεροι ερευνητές συμφωνούν ότι πρόκειται για τοτέμ από τους Ρουρικίδες, που υποσκελίστηκε από χριστιανικά σύμβολα (εικόνες του Αγίου Γεωργίου και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ) από τον 11ο αιώνα και έπειτα.

Η τρίαινα δε θεωρούνταν εθνικό σύμβολο μέχρι το 1917, οπότε και προτάθηκε από τον ιστορικό Μιχαήλο Χρουσέβσκι.

Το ανεπίσημο Μεγάλο Εθνόσημο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην πιο δημοφιλή εκδοχή του εθνόσημου (Μεγάλο Εθνόσημο), που όμως δεν καθιερώθηκε επίσημα, οι υποστηρικτές είναι ένα λιοντάρι με στέμμα από το εθνόσημο της Γαλικίας στα αριστερά και ένας Κοζάκος ντυμένος με παραδοσιακή φορεσιά κρατώντας ένα όπλο στα δεξιά. Το στέμμα του Βολοντίμιρ του Μεγάλου στέφει την κορόνα και στο κάτω μέρος είναι διακοσμημένο με σιτάρι και βιβούρνο.

Όσοι μιλούν ουκρανικά τονίζουν ότι η τρίαινα μπορεί να χωριστεί στα τέσσερα γράμματα του κυριλλικού αλφάβητου σχηματίζοντας τη λέξη ‘ελευθερία’ (ВОЛЯ, volya).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]