Εθνόσημο της Ελβετίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Εθνόσημο της Ελβετίας

Το εθνόσημο της Ελβετικής Συνομοσπονδίας δείχνει τον ίδιο σταυρό σε λευκό με κόκκινο με τη σημαία της Ελβετίας, αλλά σε μια εραλδική ασπίδα αντί για το τετράγωνο πεδίο. Το ομοσπονδιακό εθνόσημο (eidgenössisches Wappen) ορίστηκε από την Ελβετική δίαιτα (Tagsatzung) το 1815, για την Αποκατεστημένη Συνομοσπονδία. Ορίστηκε επίσης μια πιο περίτεχνη ομοσπονδιακή σφραγίδα, ως το ομοσπονδιακό οικόσημο που περιβάλλεται από τα είκοσι δύο καντονιακά οικόσημα. Παρόμοιες εραλδικές διατάξεις που αντιπροσωπεύουν τα Δεκατρία Καντόνια της Παλαιάς Ελβετικής Συνομοσπονδίας έχουν καταγραφεί από τα μέσα του 16ου αιώνα. Η νομοθεσία του 1815 παρέμεινε σε ισχύ στο ομοσπονδιακό κράτος που ιδρύθηκε το 1848, όπως αναγνωρίστηκε ρητά από το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο το 1889.

Ενώ το απλό εθνόσημο ήταν σε ευρεία χρήση, ειδικά σε νομίσματα, και από τις αρχές του 20ου αιώνα, στις πινακίδες του αυτοκινήτου και διαβατήρια, ελβετικά προϊόντα (όπως ελβετικοί σουγιάδες) και τα ελβετικά φράγκα. η πλήρης σφραγίδα δεν είδε επίσημη χρήση πέρα ​​από την αναπαράστασή της σε βιτρό στο Ομοσπονδιακό Παλάτι της Ελβετίας (περίπου 1900).

Ο ορισμός της ομοσπονδιακής σφραγίδας και του εθνόσημου του 19ου αιώνα αντικαταστάθηκε μόλις το 2017, με την υιοθέτηση ενός νέου νόμου που όριζε το ελβετικό εθνόσημο ως «ελβετικό σταυρό σε τριγωνική ασπίδα» με σταθερές αναλογίες.[1]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Fedlex». www.fedlex.admin.ch. Ανακτήθηκε στις 7 Νοεμβρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]