Όρος Ράσμορ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 43°52′44″N 103°27′35″W / 43.87889°N 103.45972°W / 43.87889; -103.45972

Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ
Mount Rushmore
Χάρτης
Είδοςβουνό
Γεωγραφικές συντεταγμένες43°52′44″N 103°27′35″W
Διοικητική υπαγωγήΚομητεία Πένινγκτον
ΧώραΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[1]
Υλικάγρανίτης
Commons page Πολυμέσα

Το Εθνικό Μνημείο του Όρους Ράσμορ (Mount Rushmore National Memorial) βρίσκεται στην Νότια Ντακότα των Η.Π.Α.

Πρόκειται για τις μορφές τεσσάρων προέδρων των Η.Π.Α., ύψους 18 μέτρων, τις οποίες σκάλισαν σε μια γρανιτένια πλαγιά του όρους Ράσμορ ο γλύπτης Γκάτζον Μπόργκλουμ και ο γιος του Λίνκολν. Οι τέσσερις πρόεδροι είναι, από αριστερά προς τα δεξιά: ο Τζωρτζ Ουάσινγκτον, ο Τόμας Τζέφερσον, ο Θεόδωρος Ρούζβελτ και ο Αβραάμ Λίνκολν. Η ιδέα για την κατασκευή του μνημείου αποδίδεται στον ιστορικό Ντόαν Ρόμπινσον (Doane Robinson).

Το μνημείο επισκέπτονται κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια άνθρωποι.

Το όρος Ράσμορ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Ινδιάνοι Λακότα, για τους οποίους το βουνό ήταν τόπος ιερός καθώς από εκεί είχε περάσει, κατά τη διάρκεια ενός πνευματικού ταξιδιού που κατέληξε στην κορυφή Χάρνσϊ, ο ηγέτης τους Μαύρο Ελάφι, είχαν δώσει στο όρος Ράσμορ το όνομα Έξι Παππούδες. Οι Η.Π.Α απέκτησαν τον έλεγχο της περιοχής μετά τις συγκρούσεις με τους Ινδιάνους τη διετία 1876-77. Οι λευκοί άποικοι στην περιοχή έδωσαν στο βουνό διάφορα άλλα ονόματα: Όρος Κούγκαρ, Όρος Σουγκαρλόουφ, Όρος Σλοτερχάουζ και Κιστόουν Κλιφ. Το 1885 το όρος Ράσμορ πήρε το σημερινό όνομα του από έναν νεοϋορκέζο δικηγόρο, τον Τσαρλς Ράσμορ, στη διάρκεια μιας αποστολής στην περιοχή. Το Συμβούλιο Γεωγραφικών Ονομάτων των Ηνωμένων Πολιτειών επισήμως δέχθηκε την ονομασία αυτή το 193

Η κατασκευή του μνημείου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντόαν Ρόμπινσον αρχικά είχε προτείνει την περιοχή Νιντλς για την κατασκευή του μνημείου αλλά ο γλύπτης Γκάτζον Μπόργκλουμ επέλεξε το όρος Ράσμορ για διάφορους λόγους. Πρώτον ήταν το ψηλότερο βουνό στην περιοχή (1.745 μ.). Δεύτερον ο γρανίτης στο Ράσμορ είναι πιο λείος και ανθεκτικός και διαβρώνεται μόλις μια ίντσα (25 χιλ.) κάθε 10.000 χρόνια. Τέλος επειδή το βουνό βλέπει νοτιοανατολικά οι εργάτες είχαν περισσότερο φως για να δουλέψουν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Γερμανικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Ισπανικά, Ιταλικά) archINFORM. 75172. Ανακτήθηκε στις 1  Αυγούστου 2018.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Mount Rushmore στο Wikimedia Commons