Εθνικός Πειραιώς (καλαθοσφαίριση)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα καλαθοσφαίρισης ανδρών του Εθνικού Πειραιώς. Για τον ευρύτερο σύλλογο, δείτε: Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ..


Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ.
Ταυτότητα
Πλήρες όνομαΕθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς - Φαλήρου
ΨευδώνυμοΚυανόλευκοι
ΊδρυσηΣύλλογος: 1923, πριν 101 έτη (1923)
Τμήμα: ?
ΧρώματαΜπλε & Λευκό          
ΠεριφέρειαΝότια Αττική
ΈδραΚλειστό Πειραιώς
«Παναγιώτης Σαλπέας»
ΠεριοχήΚαστέλλα, Πειραιάς, Αττική, Ελλάδα
ΔιεύθυνσηΑκτή Δηλαβέρη 1Α, Τ.Κ. 18533, Πειραιάς
Ιστότοποςwww.ethnikos-bc.gr
Πρόσωπα
ΧορηγόςAnes Ferries
Πρόεδρος Δημήτρης Καραφαντής
Προπονητής Νάσος Χούμπαυλης
Διοργανώσεις
ΔιοργανώσειςNational League 1
Διακρίσεις
ΠρωταθλήματαΓ' Εθνική Κατηγορία
1 (1991)
ΕΣΚΑΝΑΠρωτάθλημα Α' Κατηγορίας
1 (2009)
Πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας
1 (2000)
Κύπελλο Ανδρών
3 (2009, 2012, 2014)
Εμφανίσεις
Εντός
Εκτός
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα
Τμήματα του Εθνικού Πειραιώς
Ποδόσφαιρο (Ανδρών) Πόλο (Ανδρών) Πόλο (Γυναικών)
Μπάσκετ (Ανδρών) Βόλεϊ Κολύμβηση
Ρυθμική Γυμναστική Τρίαθλο

Ο Εθνικός Όμιλος Φιλάθλων Πειραιώς - Φαλήρου είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο που δραστηριοποιείται στην περιοχή του Πειραιά και ειδικότερα στη συνοικία της Καστέλλας. Επίσημο έτος ίδρυσής του είναι το 1923 και οι αθλητές του αγωνίζονται με χρώματα το μπλε και το λευκό. Το τμήμα καλαθοσφαίρισης, παρόλο που δεν έχει ποτέ αγωνιστεί στο υψηλότερο επίπεδο της ιεραρχίας των ανδρικών Πρωταθλημάτων, μετρά δεκαετίες ιστορίας και πολυάριθμες συμμετοχές τόσο σε Εθνικές Κατηγορίες όσο και στο Κύπελλο Ελλάδος. Καλλιεργεί τμήματα τόσο ενηλίκων όσο και νεαρότερων ηλικιακά αθλητών. Διαθέτει τη νομική μορφή ερασιτεχνικού σωματείου. Στο έμβλημά του απεικονίζεται η παραδοσιακή γαλανόλευκη ασπίδα του μητρικού σωματείου με φόντο μια μπάλα καλαθοσφαίρισης. Ιστορική έδρα του τμήματος είναι το Κλειστό Γυμναστήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ», ευρύτερα γνωστό ως «Παπαστράτειο».[1] Ωστόσο το 2007 κρίθηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας,[2] με αποτέλεσμα ο σύλλογος να μετακομίσει σε άλλες έδρες, με πιο πρόσφατη το Κλειστό Γυμναστήριο «Παναγιώτης Σαλπέας» στο Χατζηκυριάκειο.

Έδρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εθνικός Πειραιώς - Φαλήρου δραστηριοποιείται στην περιοχή του Πειραιά και ειδικότερα στη συνοικία της Καστέλλας. Ιστορική έδρα του τμήματος είναι το Κλειστό Γυμναστήριο «Πέτρος Καπαγέρωφ», ευρύτερα γνωστό ως «Παπαστράτειο».[1] Το γυμναστήριο κατασκευάστηκε το 1966 σε χώρο επί των οδών Φωκίωνος και Γραβιάς που παραχωρήθηκε από το Δήμο Πειραιά στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού. Το Γυμναστήριο διέθετε άδεια λειτουργίας μέχρι το 2007, όταν μετά από έλεγχο της Επιτροπής Ελέγχου Καταλληλότητας Αγωνιστικών Χώρων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων της κρατικής Περιφέρειας, κρίθηκε ακατάλληλο λόγω προβλημάτων στατικής επάρκειας. Η ανακατασκευή του, παρά την εκπόνηση διαδοχικών μελετών, έμεινε στα χαρτιά για περισσότερο από μία δεκαετία.[2]

Σήμερα ο σύλλογος δηλώνει ως έδρα το Κλειστό Γυμναστήριο «Παναγιώτης Σαλπέας», ευρισκόμενο στην Ακτή Ξαβερίου.

Ιστορική αναδρομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετίες 1960-1970-1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Εθνικού μετρά αρκετές συμμετοχές στο Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής κατηγορίας. Στα τέλη της Δεκαετίας του 1970 και στις αρχές εκείνης του 1980 έχασε αρκετές ευκαιρίες να προβιβαστεί στην Α' Εθνική.[3]

Στην ομάδα του Εθνικού ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα ο Γιώργος Βασιλακόπουλος.[3]

Δεκαετία 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την αγωνιστική περίοδο 1990-91 ο Εθνικός αναδείχθηκε Πρωταθλητής του 1ου Ομίλου Νότου της Γ' Εθνικής Κατηγορίας.[4]

Την περίοδο 1991-92 ο Εθνικός διακρίθηκε στο Κύπελλο Ελλάδος, διοργάνωση στην οποία έφτασε μέχρι τη «Φάση των 16». Εκεί αποκλείστηκε από τον φοβερό Άρη Θεσσαλονίκης (94–124) των Γκάλη και Γιαννάκη που κατέκτησε εκείνη την περίοδο το πέμπτο τρόπαιο σε έξι χρόνια.

Δεκαετία 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά το μεγαλύτερο μέρος της δεκαετίας του 2000 ο Εθνικός Πειραιώς λάμβανε μέρος στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει η Ένωση Σωματείων Καλαθοσφαίρισης Νότιας Αττικής. Σε αυτήν ανήλθε την άνοιξη του 2000 οπότε και αναδείχθηκε Πρωταθλητής Β' Κατηγορίας.

Την αγωνιστική περίοδο 2002–03 ο Εθνικός ολοκλήρωσε τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στη 2η θέση της βαθμολογικής κατάταξης (σε σύνολο 14 ομάδων), χάνοντας την επιστροφή στα εθνικά πρωταθλήματα από την Α.Ε. Καλλιθέας-Τζιτζιφιών. Ισοβάθμισε με τα Σούρμενα, έχοντας συλλέξει 20 νίκες και 6 ήττες, ωστόσο τοποθετήθηκε υψηλότερα από αυτά χάρις στα μεταξύ τους αποτελέσματα.

Την επόμενη περίοδο 200304 ο Εθνικός βίωσε την ίδια απογοήτευση, τερματίζοντας ξανά στη 2η θέση, πίσω από τον Ίκαρο Νέας Σμύρνης. Είχε συλλέξει 19 νίκες και 7 ήττες, χωρίς να παρατηρηθεί ισοβαθμία.

Τη χρονιά 200405 η επίδοση της ομάδας του Πειραιά ήταν κάπως χειρότερη, με αποτέλεσμα να «πέσει» στην 6η θέση του τελικού βαθμολογικού πίνακα. Ο απολογισμός της χρονιάς ήταν 16 νίκες και 10 ήττες.

Την επόμενη χρονιά, 200506, ο Εθνικός τερμάτισε χαμηλότερα και ειδικότερα στην 7η θέση. Είχε συγκεντρώσει 12 νίκες και 14 ήττες.

Την αγωνιστική περίοδο 200607 «κατρακύλισε» στην 11η θέση της τελικής βαθμολογίας (σε σύνολο 14 ομάδων), αποφεύγοντας τον υποβιβασμό για δύο βαθμούς. Ισοβάθμησε με το Φοίνικα Πειραιά, ο οποίος υπερίσχυσε στους μεταξύ τους αγώνες.

Την αγωνιστική περίοδο 200708 το Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας αποδείχθηκε εξόχως ανταγωνιστικό. Τέσσερις ομάδες ισοβάθμησαν στην κορυφή, με 19 νίκες και 7 ήττες η καθεμία. Ο τίτλος του Πρωταθλητή και η άνοδος αποδόθηκαν στην Προοδευτική Νεολαία βάσει των μεταξύ τους αποτελεσμάτων, ενώ ο Εθνικός περιορίστηκε στη 2η θέση.

Η ατυχία του συλλόγου τελείωσε την επόμενη περίοδο, 200809. Επτά αγωνιστικές πριν το τέλος του Πρωταθλήματος, κι ενώ βρισκόταν στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης, ο σύλλογος του Πειραιά αναδείχθηκε Κυπελλούχος Νότιας Αττικής. Τόσο στον Ημιτελικό, όσο και στον Τελικό νίκησε ομάδες που την ίδια χρονιά πρωταγωνιστούσαν στη Γ' Εθνική Κατηγορία. Ειδικότερα στον Ημιτελικό ξεπέρασε το εμπόδιο του Πανελευσινιακού με το τελικό σκορ να διαμορφώνεται σε 96–88. Στον τελικό κέρδισε τον πρώτο τίτλο της χρονιάς απέναντι στον Ερμή Περάματος (66–62) του Ντίνου Καλαμπάκου.[5][6] To τέλος της χρονιάς βρήκε επίσης την ομάδα στην κορυφή της βαθμολογικής κατάταξης, ενώ ο αθλητής του συλλόγου, Θέμης Φωτόπουλος, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Κατηγορίας με 570 πόντους. Η κατάκτηση του Πρωταθλήματος της Α' Κατηγορίας οδήγησε τους Πειραιώτες στη Γ' Εθνική.

Κατά την αγωνιστική περίοδο 2009–10 ο πειραιώτικος σύλλογος διαγωνίσθηκε στα πλαίσια του 1ου Ομίλου Νότου της Γ' Εθνικής τον οποίο συνέθεσαν 14 ομάδες. Στάθηκε ο άτυχος τριπλής ισοβαθμία με τον Τήρωνα Αγίων Θεοδώρων και τον Παπάγου, που συγκέντρωσαν όπως ο Εθνικός 11 νίκες και 15 ήττες. Βάσει των μεταξύ τους αποτελεσμάτων κατετάγη χαμηλότερα από εκείνους, στην 11η θέση, εντός της ζώνης του υποβιβασμού.[7]

Δεκαετία 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανοδική πορεία (2010-2014)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο του 2010 ο Εθνικός Πειραιώς επέστρεψε στα γήπεδα της Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής και συγκεκριμένα στο Πρωτάθλημα της Α' Κατηγορίας Ανδρών. Καθήκοντα προπονητή διατηρούσε ήδη εδώ και μια διετία ο Κώστας Κλιγκόπουλος, του οποίου ο πατέρας, Μανώλης Κλιγκόπουλος, ήταν κατά τη δεκαετία του 1950 διακεκριμένος αθλητής του ποδοσφαιρικού τμήματος.[8] Στον τελικό βαθμολογικό πίνακα της περιόδου 2010-11 ο Εθνικός τοποθετήθηκε στην 5η θέση, έχοντας συλλέξει 17 νίκες και 9 ήττες.[9][10] Το καλοκαίρι του 2011 τη διοίκηση του τμήματος ανέλαβαν οι Βασίλης Δέρβος, Δημήτρης Καραφαντής και Μάνος Παγώνης.[11]

Η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Εθνικού Πειραιώς πανηγυρίζει την κατάκτηση του Κυπέλλου Νότιας Αττικής το Φεβρουάριο του 2012.

Την επόμενη χρονιά, 2011-12, ο Εθνικός ανανέωσε το συμβόλαιο του Κλιγκόπουλου και μπήκε στο Πρωτάθλημα ως φαβορί για την επίτευξη ανόδου στις εθνικές κατηγορίες.[12] Στα μέσα Ιανουαρίου ολοκληρώθηκε η θητεία του Κλιγκόπουλου και ανακοινώθηκε η πρόσληψη του Στεφάνου Λαρόζα. Στα τέλη Φεβρουαρίου ο Εθνικός πέτυχε τον πρώτο στόχο της χρονιάς: κατέκτησε το Κύπελλο Ανδρών Νότιας Αττικής για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Αναλυτικότερα, στο μεν Ημιτελικό απέκλεισε στο Κλειστό Γυμναστήριο του Μοσχάτου τον Ιωνικό Νίκαιας με σκορ 66–63, ενώ στο Μεγάλο Τελικό απέσπασε τη νίκη από το Μίλωνα Νέας Σμύρνης στο ίδιο γήπεδο με σκορ 69–63. MVP του τελικού αναδείχθηκε ο καλαθοσφαιριστής Χρήστος Ανδρεδάκης.[13][14] Σε ό,τι αφορά το Πρωτάθλημα, ο Εθνικός ισοβάθμησε στην κορυφή της τελικής βαθμολογικής κατάταξης με τον Ιωνικό, με αμφότερες τις ομάδες να έχουν συλλέξει από 22 νίκες σε 26 αγωνιστικές. Βάσει των μεταξύ τους αποτελεσμάτων, η ομάδα του Πειραιά κατετάγη δεύτερη χάνοντας την άνοδο που προβλεπόταν μόνο για τον Πρωταθλητή.[15][16] Το φθινόπωρο, ωστόσο, η τύχη χαμογέλασε στους «κυανόλευκους». Ο Διαγόρας Ρόδου δήλωσε αδυναμία συμμετοχής στο Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας, με τον Κρόνο Αγίου Δημητρίου να παίρνει τη θέση του. Συνεπώς εκκενώθηκε μία θέση στη Γ' Εθνική την οποία και δέχτηκε να καλύψει ο Εθνικός.[17]

Την αγωνιστική περίοδο 2012–13 ο Εθνικός τοποθετήθηκε στον 1ο Όμιλο Νότου στον οποίο διασταυρώθηκε με 11 αντιπάλους. Ο απολογισμός της χρονιάς ήταν 17 νίκες και 5 ήττες, με αποτέλεσμα να καταλάβει τη 2η θέση στην τελική κατάταξη πίσω από τον τροπαιούχο Πόλι Καλλιθέας. Τους περισσότερους πόντους για λογαριασμό της ομάδας σημείωσε τη χρονιά αυτή ο Θέμης Φωτόπουλος (329), ενώ τον ακολούθησε ο Δημήτρης Γιανναλέτσος (301). Αμφότεροι βρέθηκαν στην κορυφαία δεκάδα των σκόρερ του Ομίλου, στη 2η και 7η θέση αντίστοιχα.[18] Διακρίθηκαν επίσης οι Γιώργος Κορακίτης και Νίκος Δρακόπουλος. Σε μια επανάληψη των γεγονότων της προηγούμενης χρονιάς, ο Ιωνικός, που τερμάτισε 2ος στον έτερο Όμιλο Νότου, παραλίγο να αποβεί ξανά «μοιραίος» για τα όνειρα των Πειραιωτών. Σε μεταξύ τους αγώνα μπαράζ ο Εθνικός ηττήθηκε με σκορ 75–72, χάνοντας αρχικά την ευκαιρία να ανέλθει στη Β' Εθνική.[19][20] Ωστόσο ο σύλλογος παρέμεινε πρώτος επιλαχών για άνοδο σε περίπτωση ανακατατάξεων και τον Ιούλιο του 2013 η Ομοσπονδία ανακοίνωσε πράγματι την άνοδό του.[21][22] Από το Μάρτιο του 2013 την τεχνική ηγεσία της ομάδας είχε αναλάβει ο Κώστας Σορώτος.[23]

Τον Αύγουστο η διοίκηση της ομάδας ανακοίνωσε πως η έδρα της ομάδας για τις υποχρεώσεις της στη Β' Εθνική θα ήταν το Δημοτικό Γυμναστήριο Κερατσινίου «Παντελής Νικολαΐδης».[24] Τη χρονιά 2013–14 το Πρωτάθλημα διοργανώθηκε με τη συγκρότηση δύο Ομίλων. Ο σύλλογος του Πειραιά εντάχθηκε σε αυτόν του Νότου με 13 ακόμη ομάδες. Ολοκλήρωσε, αν και άρτι αφιχθείς, τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στη 2η θέση της βαθμολογικής κατάταξης, ισοβαθμώντας με τον πρωτοπόρο Αετό Αθηνών. Αμφότερες οι ομάδες είχαν στη συλλογή τους 22 νίκες και 4 ήττες, με τον Αετό να υπερέχει βάσει επίδοσης στα μεταξύ τους παιχνίδια.[25][26] Την απευθείας άνοδο στην Α2 Εθνική Κατηγορία δικαιούνταν μόνο οι Πρωταθλητές Βορρά και Νότου, συνεπώς οι δεύτεροι διαγωνίστηκαν μεταξύ τους σε αγώνα Μπαράζ για ένα τρίτο εισιτήριο. Ο αγώνας διεξήχθη στο ουδέτερο Κλειστό Δ.Α.Κ. Κανήθου στη Χαλκίδα, όπου ο Εθνικός αναμετρήθηκε με τη Λιβαδειά. Παίροντας τη νίκη με σκορ 63–59 πέτυχε το στόχο της ανόδου.[11][27][28] Τους περισσότερους πόντους για λογαριασμό του Εθνικού συγκέντρωσε ο Νίκος Ψυλέας (419 πόντοι σε 27 παιχνίδια, 15,52 μ.ό.), ο οποίος είχε και τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στο σύνολο του Ομίλου κατά την κανονική περίοδο.[29] Διακρίθηκαν επίσης οι Γιώργος Κουκάς (377 πόντοι σε 27 παιχνίδια, 13,96 μ.ό.) και Δημήτρης Γιανναλέτσος (277 πόντοι σε 25 παιχνίδια, 11,08 μ.ό.). Προπονητής για το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς ήταν ο Σορώτος, τον οποίο αντικατέστησε τον τελευταίο μήνα ο βοηθός του, Μάριος Γούναρης.[11][30][31] Ωστόσο, η χρονιά μπορεί να χαρακτηριστεί διπλά επιτυχημένη για το σύλλογο καθώς είχε και μια δεύτερη διάκριση: στα τέλη Φεβρουαρίου κατέκτησε για τρίτη φορά το Κύπελλο Ανδρών Νότιας Αττικής. Στον Ημιτελικό, που διεξήχθη όπως και ο Τελικός στο Κλειστό Γυμναστήριο Μοσχάτου, ο Εθνικός ξεπέρασε το εμπόδιο του Μίλωνα Νέας Σμύρνης με σκορ 53–73.[32] Το τρόπαιο κατακτήθηκε απέναντι στον Πρωτέα Βούλας, ο οποίος αξιοσημείωτα ήταν τότε πρωτοπόρος της Β' Κατηγορίας Νότιας Αττικής με τη διαφορά δυναμικότητας να μην αποτυπώνεται στο παρκέ. Το παιχνίδι έληξε με σκορ 83–77 και MVP αναδείχθηκε ο Γιώργος Κουκάς.[33][34]

Περίοδος ακμής στην Α2 Εθνική (2014-2018)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το φθινόπωρο του 2014 ο Εθνικός επέστρεψε μετά από μια δεκαετία στο θεσμό του Κυπέλλου Ανδρών. Στην Α' Φάση κληρώθηκε απέναντι στον Ο.Φ.Η., τον οποίο και νίκησε εκτός έδρας με σκορ 66–78.[35] Ωστόσο, στην 1η Αγωνιστική της Β' Φάσης ήταν η σειρά των «κυανόλευκων» να γνωρίσουν τον αποκλεισμό, καθώς ηττήθηκαν εκτός έδρας από το Φίλιππο Βέροιας με σκορ 75–64.[36][37] Τα παιχνίδια αυτά ήταν και τα πρώτα επίσημα της ομάδας με νέο προπονητή το Τζίμη Κουστένη.[38] Η πρώτη χρονιά της ομάδας στην Α2 Εθνική, 2014-15, χαρακτηρίστηκε από δυναμισμό με την ομάδα να τερματίζει στην 4η θέση της τελικής κατάταξης (σε σύνολο 14 ομάδων). Ειδικότερα ισοβάθμισε με το Ψυχικό και τη Λιβαδειά που επίσης είχαν συγκεντρώσει 17 νίκες και 9 ήττες, ωστόσο υπερτερούσε και των δύο στα μεταξύ τους παιχνίδια. Αυτή ήταν η τελευταία σύγχρονη χρονιά που δεν διεξήχθησαν Play-offs, συνεπώς η ομάδα δεν είχε την ευκαιρία να προσπαθήσει να βελτιώσει τη θέση της.[39][40] Πρώτος σκόρερ της ομάδας αναδείχθηκε ο Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης (316 πόντοι σε 24 παιχνίδια, 13,17 μ.ό.), ενώ διακρίθηκαν επίσης οι Νίκος Ψυλέας (192 πόντοι σε 18 παιχνίδια, 10,67 μ.ό.), Κώστας Μαχαίρας (249 πόντοι σε 24 παιχνίδια, 10,38 μ.ό.) και Γιάννης Δεμερτζής (130 πόντοι σε 13 παιχνίδια, 10,00 μ.ό.). Τη θέση του προπονητή ανέλαβαν μέσα στη χρονιά τρία διαφορετικά άτομα, αφού ο Κουστένης αντικαστάθηκε το Νοέμβριο του 2014 προσωρινά από το Μάριο Γούναρη,[41] ενώ από τον Ιανουάριο του 2015 η θέση δόθηκε στο Βαγγέλη Βλάχο,[42] ο οποίος παρέμεινε και μετά την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος.[43][44]

Η αγωνιστική δράση της περιόδου 2015-16 ξεκίνησε για τον Εθνικό με τις υποχρεώσεις του στο Κύπελλο Ελλάδος. Κληρώθηκε στην πρεμιέρα με τον Ηρακλή Θεσσαλονίκης τον οποίο υποδέχθηκε στην έδρα του. Σε έναν αμφίρροπο αγώνα ηττήθηκε με σκορ 81–82 με συνέπεια να αποκλειστεί από τη συνέχεια της διοργάνωσης.[45][46] Στο Πρωτάθλημα, το οποίο διοργανώθηκε με τη συμμετοχή 15 συλλόγων, ο Εθνικός ήταν ξανά εκ των πρωταγωνιστών συγκεντρώνοντας 19 νίκες και 9 ήττες. Ισοβάθμισε με τον Προμηθέα Πατρών, ωστόσο βρέθηκε να υπερτερεί στα μεταξύ τους παιχνίδια και σαν αποτέλεσμα κατετάγη υψηλότερα αυτού, στην 3η θέση της Κανονικής Περιόδου.[47][48] Ωστόσο η αντιπαράθεση των δύο ομάδων δεν σταμάτησε στο σημείο αυτό: τη χρονιά αυτή διοργανώθηκαν για πρώτη φορά Play-offs ανόδου μεταξύ των ομάδων που κατέλαβαν τις θέσεις 2–5. Ο Εθνικός διασταυρώθηκε με τον Προμηθέα μεταφέροντας μία νίκη (77–73 εντός) και μία ήττα (80–76 εκτός) από την Κανονική Περίοδο. Χρειάζονταν δύο νίκες για να περάσει ο νικητής στην επόμενη φάση.[47] Στον πρώτο αγώνα ο Εθνικός νίκησε στον Πειραιά με σκορ 83–79 στην παράταση (κ.α. 70–70).[49][50] Στο δεύτερο ηττήθηκε στην Πάτρα με σκορ 69–63.[51][52] Συνεπώς η σειρά κρίθηκε στον Πειραιά, σε αγώνα κεκλεισμένων των θυρών, όπου ο Εθνικός ηττήθηκε με σκορ 60–68.[53][54] Συνεπώς ο Εθνικός ολοκλήρωσε τη χρονιά στην 4η θέση της τελικής βαθμολογίας.[55] Παραγωγικότερος σκόρερ της ομάδας αναδείχθηκε ο Φώτης Βασιλόπουλος (473 πόντοι σε 31 παιχνίδια, 15,26 μ.ό.), ενώ διακρίθηκαν επίσης οι Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης (413 πόντοι σε 31 παιχνίδια, 13,32 μ.ό.) και Κώστας Τότσιος (390 πόντοι σε 30 παιχνίδια, 13,00 μ.ό.). Για άλλη μια χρονιά παρατηρήθηκε αστάθεια στον πάγκο της ομάδας: το Νοέμβριο του 2015 το Βλάχο αντικατέστησε ο Δημήτρης Λιόγας,[56] ενώ τα Play-offs διεκπεραίωσε ο Γιώργος Καλαφατάκης.[57]

Το καλοκαίρι του 2016 ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από τη διοίκηση του τμήματος οι Βασίλης Δέρβος, Δημήτρης Καραφαντής και Νίκος Σταφυλάκης με το τμήμα να επιστρέφει στα χέρια του ερασιτέχνη Εθνικού.[58] Επικεφαλής του τμήματος τέθηκε ο Κώστας Δεριζιώτης. Καθήκοντα προπονητή ανέλαβε στο μεταξύ εκ νέου ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος παρέμεινε στη θέση αυτή ολόκληρη την περίοδο 2016–17.[59] Η αγωνιστική δράση ξεκίνησε, όπως αναμενόταν, από το Κύπελλο Ελλάδος, με τους Πειραιώτες να υποδέχονται στην έδρα τους στα πλαίσια της Α' Φάσης τα Εκπαιδευτήρια Δούκα. Γνωρίζοντας την ήττα με σκορ 71–82, αποκλείστηκαν από τη συνέχεια της διοργάνωσης.[60][61] Στη διάρκεια του Πρωταθλήματος της Α2 Εθνικής Κατηγορίας, στο οποίο διαγωνίστηκαν 16 ομάδες, ο Εθνικός συγκέντρωσε 16 νίκες και 14 ήττες. Στον τελικό βαθμολογικό πίνακα βρέθηκε στην 7η θέση, χωρίς δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία των Play-offs.[62][63] Τους περισσότερους πόντους συγκεντρωσε για λογαριασμό του Εθνικού ο Νίκος Κόκκαλης (481 πόντοι σε 28 παιχνίδια, 17,18 μ.ό.), ενώ διακρίθηκαν επίσης ο Κώστας Μαχαίρας (435 πόντοι σε 30 παιχνίδια, 14,50 μ.ό.), ο Παρασκευάς Μάρτζος (387 πόντοι σε 30 παιχνίδια, 12,90 μ.ό.) και ο Εσθονός Ράιτ-Ρίιβο Λάανε (305 πόντοι σε 29 παιχνίδια, 10,52 μ.ό.).

Τον Αύγουστο του 2017 ανακοινώθηκε αλλαγή έδρας για το σύλλογο, ο οποίος μετέφερε τις δραστηριότητές του στο Κλειστό Γυμναστήριο «Παναγιώτης Σαλπέας».[64] Οι υποχρεώσεις τις ομάδας ξεκίνησαν το Σεπτέμβρη, οπότε και αντιμετώπισε στο Κύπελλο Ελλάδος το Αγρίνιο εκτός έδρας. Η νίκη της ομάδας με σκορ 55–70 την οδήγησε στην επόμενη αγωνιστική.[65][66] Εκεί ξεπέρασε επιτυχώς και το εμπόδιο του Αμαρουσίου, το οποίο υποχρέωσε σε ήττα στην έδρα του με σκορ 62–74.[67][68] Στην 1η Αγωνιστική της Β' Φάσης ο Εθνικός υποδέχτηκε τον Ηρακλή, ο οποίος, όπως και δύο χρόνια νωρίτερα, διέκοψε την πορεία των Πειραιωτών στο θεσμό επικρατώντας αυτή τη φορά με σκορ 65–72.[69][70] To Πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής την περίοδο 2017-18 διοργανώθηκε εκ νέου με τη συμμετοχή 16 συλλόγων από ολόκληρη την Ελλάδα. Στο ανταγωνιστικό αυτό πλαίσιο ο Εθνικός συγκέντρωσε 17 νίκες και 13 ήττες, ολοκληρώνοντας τις αγωνιστικές του υποχρεώσεις στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Κανονικής Περιόδου.[71][72][73] Στη διαδικασία των Play-offs ανόδου ο Εθνικός βρέθηκε αντιμέτωπος με την Α.Ε. Χολαργού η οποία είχε τερματίσει στη 2η θέση. Οι δύο ομάδες μετέφεραν ήδη από μία εντός έδρας νίκη στη σειρά (78–59 στον Πειραιά, 79–75 στο Χολαργό) και χρειάζονταν δύο ακόμη για να προκριθούν.[71] Στον πρώτο αγώνα της σειράς ο Χολαργός επικράτησε στην έδρα του με σκορ 87–66.[74][75] Ωστόσο, η ομάδα του Πειραιά αποδείχθηκε ανθεκτική και κατάφερε να ισοφαρίσει τη σειρά στη δική της έδρα, με τελικό σκορ 81–75.[76][77] Στον τελευταίο αγώνα, όμως, ήταν ο Χολαργός αυτός που κατάφερε να αναδειχθεί νικητής της σειράς, με το σκορ να διαμορφώνεται σε 85–57.[78][79] Συνεπώς ο Εθνικός τερμάτισε οριστικά στην 5η θέση. Παραγωγικότερος σκόρερ της χρονιάς αναδείχθηκε ο Ράιτ-Ρίιβο Λάανε (441 πόντοι σε 33 παιχνίδια, 13,36 μ.ό.), ενώ ακολούθησαν οι Κώστας Μαχαίρας (404 πόντοι σε 31 παιχνίδια, 13,03 μ.ό.) και Παρασκευάς Μάρτζος (394 πόντοι σε 32 παιχνίδια, 12,31 μ.ό.). Τρεις προπονητές κάθησαν στον πάγκο της ομάδας την περίοδο αυτή: ο Βαγγέλης Βλάχος συνέχισε μέχρι τον Οκτώβριο του 2017, τον οποίο διαδέχθηκε ο Μιχάλης Κουταλιανός μέχρι τον Ιανουάριο του 2018,[80] ο οποίος με τη σειρά του αντικαταστάθηκε από τον Σάββα Συμεωνίδη που έμεινε μέχρι τον Ιούνιο του 2018.[81]

Πτώση και πανδημία Covid-19 (2018-2021)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2018 ο πρόεδρος και βασικός χρηματοδότης της ομάδας, Κωνσταντίνος Δεριζιώτης, ανακοίνωσε πως έπειτα από τέσσερα χρόνια θα αποχωρούσε από το σύλλογο.[82] Την ηγεσία ανέλαβαν οι βετεράνοι Κώστας Μπρούστας, Θέμης Κορκόδειλος και Γιώργος Μακρινός. Οι περισσότεροι αθλητές της προηγούμενης περιόδου αποχώρησαν. Σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία ως προπονητής προσελήφθη το Σεπτέμβριο ο Θεόδωρος Παλαιοχωρίτης.[83][84] Λίγες ημέρες μετά ο Εθνικός επέστρεψε στην αγωνιστική δράση για το θεσμό του Κυπέλλου Ελλάδος. Διαγωνίστηκε απευθείας στη 2η Αγωνιστική της Α' Φάσης, ταξιδεύοντας στη Βέροια για να αντιμετωπίσει το Φίλιππο. Ηττήθηκε με σκορ 70–58 με αποτέλεσμα να μην μακροημερεύσει στη διοργάνωση.[85][86] Σε ό,τι αφορά το Πρωτάθλημα, η ομάδα δεν αποσύρθηκε, ωστόσο πέτυχε μόλις 1 νίκη σε 30 αγωνιστικές. Συνεπώς κατετάγη στη 16η και τελευταία θέση, γνωρίζοντας τον απευθείας υποβιβασμό.[87][88] Κορυφαίοι σκόρερ για λογαριασμό της ομάδας αναδείχθηκαν οι Νίκος Μαραγκίδης (380 πόντοι σε 26 παιχνίδια, 14,62 μ.ό.) και Νίκος Μίχαλος (290 πόντοι σε 16 παιχνίδια, 18,13 μ.ό.). Διακρίθηκαν επίσης ο Σέρβος Νίκολα Στανόγεβιτς (137 πόντοι σε 10 παιχνίδια, 13,70 μ.ό.), ο Ανδριανός Βουρλιωτάκης-Περδικάρης (260 πόντοι σε 24 παιχνίδια, 10,83 μ.ό.) και ο Βασίλης Τζίμης (196 πόντοι σε 19 παιχνίδια, 10,32 μ.ό.). Για μια ακόμη χρονιά υπήρξε αστάθεια στον πάγκο της ομάδας: ο Παλαιοχωρίτης ανέλαβε τη θέση τεχνικού διευθυντή και αντικαταστάθηκε το Δεκέμβριο του 2018 από τον Ηλία Μανδραγό που ολοκλήρωσε τη χρονιά.[89] Τον Ιούνιο ανακοινώθηκε ως νέος προπονητής ο Ιορδάνης Μουριχίδης,[90] ωστόσο η συνεργασία των δύο πλευρών τελείωσε το Σεπτέμβρη πριν ουσιαστικά αρχίσει η επόμενη χρονιά.[91]

Λίγο πριν αποχωρήσει ο Μουριχίδης, είχε προλάβει να καθοδηγήσει την ομάδα σε δύο επίσημα παιχνίδια στα πλαίσια της Α' Φάσης του Κυπέλλου Ελλάδος (καθώς τη χρονιά αυτή οι ομάδες Β' Εθνικής είχαν δικαίωμα συμμετοχής). Στο πρώτο ο Εθνικός νίκησε εντός έδρας τη Ν.Ε. Μεγαρίδος με σκορ 70–64.[92][93] Στο δεύτερο δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Αμύντα Υμηττού, από τον οποίο και ηττήθηκε εντός έδρας με σκορ 60–73.[94][95] Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του Πρωταθλήματος της Β' Εθνικής Κατηγορίας η διοικούσα επιτροπή του τμήματος, με επικεφαλής το Δημήτρη Καραφαντή, ανακοίνωσε την επιστροφή του Κώστα Σορώτου στην τεχνική ηγεσία της ομάδας.[96] Ωστόσο στα μέσα Νοέμβρη η συνεργασία των δύο πλευρών έληξε.[97] Τη θέση του ανέλαβε ο Κώστας Οικονομάκης με συνεργάτη το Χρήστο Αναστασίου.[98] Παρά τις εξελίξεις στα μέτωπα αυτά, το Πρωτάθλημα της αγωνιστικής περιόδου 2019-20 δεν έληξε ποτέ, καθώς διεκόπη οριστικά μετά την ολοκλήρωση της 21ης Αγωνιστικής εξαιτίας των πρωτοφανών συνθηκών που προκάλεσε η Πανδημία COVID-19 στην Ελλάδα. Στο σημείο αυτό ο Εθνικός βρισκόταν στην 5η θέση του βαθμολογικού πίνακα του Ομίλου Νότου.[99]

Ακόμα πιο άδοξη ήταν η περίοδος 2020–21 που ολοκληρώθηκε μετά από μόλις 4 αγωνιστικές για τους ίδιους λόγους. Στο σημείο αυτό ο Εθνικός, πάντα με προπονητή τον Οικονομάκη, βρισκόταν αήττητος στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα του Ομίλου Νότου.[100] Στο δε Κύπελλο Ελλάδος συμμετείχαν ομάδες μόνο των δύο ανώτερων εθνικών κατηγοριών.

Περίοδοι σε εθνικές κατηγορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος Επίπ Κατηγορία Θέση Επιπ Αγώνες ΚΠ POf POu Κορυφαίος Σκόρερ ΚΠ Κύπελλο Αγών Ευρωπαϊκές διοργανώσεις
1974-75 2 Β' Εθνική 3 - ? - - Κώστας Μπρούστας - - - - -
1975-76 2 Β' Εθνική 4 - ? - - Κώστας Μπρούστας Δ' Φάση 2 - - -
1976-77 2 Β' Εθνική ? - ? - - Στέργιος Χατζηκωστής Γ' Φάση 1 - - -
1977-78 2 Β' Εθνική ? - ? - - Στέργιος Χατζηκωστής 1η - Γ' Φάσης 2 - - -
1978-79 2 Β' Εθνική ? - ? - - Κώστας Μπρούστας Β' Φάση 1 - - -
1979-80 2 Β' Εθνική 6-7 - ? - - Παναγιώτης Μάγλος Β' Φάση 1 - - -
1980-81 2 Β' Εθνική 8 - ? - - Βαγγέλης Πεταλάς Γ' Φάση 2 - - -
1990-91 4 Γ' Εθνική 1 - ? - - Παναγιώτης Τιγκόπουλος - - - - -
1991-92 3 Β' Εθνική 7 - ? - - Τρύφωνας Σόμπολος Φάση των 16 4 - - -
1993-94 3 Β' Εθνική ? - ? - - Αριστείδης Γιαννικάκης 1η - Α' Φάσης 1 - - -
1994-95 3 Β' Εθνική ? - ? - - Παναγιώτης Τιγκόπουλος 1η - Β' Φάσης 3 - - -
1995-96 4 Γ' Εθνική ? - ? - - Παναγιώτης Τιγκόπουλος - - - - -
2009-10 4 Γ' Εθνική 11 - 11-15 - - Νίκος Μακρής - - - - -
2012-13 4 Γ' Εθνική 2 Μπαράζ 17-5 0-1 - Θέμης Φωτόπουλος - - - - -
2013-14 3 Β' Εθνική 2 Μπαράζ 22-4 1-0 - Νίκος Ψυλέας - - - - -
2014-15 2 Α2 Εθνική 4 - 17-9 - - Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης 1η - Β' Φάσης 2 - - -
2015-16 2 Α2 Εθνική 4 Play-offs 19-9 1-2 - Φώτης Βασιλόπουλος Α' Φάση 1 - - -
2016-17 2 Α2 Εθνική 7 - 16-14 - - Νίκος Κόκκαλης Α' Φάση 1 - - -
2017-18 2 Α2 Εθνική 5 Play-offs 17-13 1-2 - Ράιτ-Ρίιβο Λάανε Φάση των 16 3 - - -
2018-19 2 Α2 Εθνική 16 - 1-29 - - Νίκος Μαραγκίδης 2η - Α' Φάσης 1 - - -
2019-20 3 Β' Εθνική - - Διεκόπη - - - 2η - Α' Φάσης 2 - - -
2020-21 3 Β' Εθνική - - Διεκόπη - - - - - - - -
2021-22 3 Β' Εθνική - - - - - - - - - -
2022-23 3 Β' Εθνική
2023-24 3 National League 1

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 1 Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής κατηγορίας πρώτου ομίλου (τέταρτο επίπεδο): 1990–91
  • 1 Πρωτάθλημα Α' Κατηγορίας ΕΣΚΑΝΑ: 2008–09
  • 1 Πρωτάθλημα Β' Κατηγορίας ΕΣΚΑΝΑ: 1999–00
  • 3 Κύπελλα ΕΣΚΑΝΑ: 2008–09, 2011–12, 2013–14

Πρόσωπα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διακεκριμένοι καλαθοσφαιριστές
Εθν Ονοματεπώνυμο
Νίκος Αγγελόπουλος
Μιχάλης Αιγινίτης
Βασίλης Αλεξόπουλος
Τάσος Αντωνάκης
Φώτης Βασιλόπουλος
Βίλλης
Ανδριανός Βουρλιωτάκης-Περδικάρης
Γαλιατσάτος
Νίκος Γεωργοπαπαδάκος
Κώστας Γιαννακόπουλος
Δημήτρης Γιανναλέτσος
Αριστείδης Γιαννικάκης
Βασίλης Γιαννικάκης
Γιώργος Γιαννόπουλος
Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης
Γιάννης Δεμερτζής
Νίκος Δρακόπουλος
Καραδημήτρης
Καραμαλέγκος
Νίκος Κόκκαλης
Τάσος Κοκκορογιάννης
Γιώργος Κορακίτης
Θεμιστοκλής Κορκόδειλος
Αντώνης Κοσσένας
Γιώργος Κουκάς
Γιώργος Κτιστάκης
Σπύρος Λαγάνης
Παναγιώτης Μάγλος
Νίκος Μακρής
Αντώνης Μανικάρης
Νίκος Μαραγκίδης
Τάκης Μαρίνης
Εθν Ονοματεπώνυμο
Παρασκευάς Μάρτζος
Κώστας Μαχαίρας
Νίκος Μίχαλος
Κώστας Μπρούστας
Νησιώτης
Κώστας Οικονομόπουλος
Αντώνης Πάκος
Γιάννης Παπαδερός
Παναγιώτης Παπαδημητρίου
Θοδωρής Παπαδογκώνας
Γιώργος Πάρισος
Βαγγέλης Πεταλάς
Νίκος Πέττας
Άγγελος Πόπονας
Τρύφωνας Σόμπολος
Χρήστος Σόμπολος
Στρούζας
Βασίλης Τζίμης
Παναγιώτης Τιγκόπουλος
Κώστας Τότσιος
Θοδωρής Τσιότρας
Λευτέρης Φυτιλόπουλος
Θεμιστοκλής Φωτόπουλος
Γιώργος Χαλατσιάδης
Γιώργος Χατζηδάκης
Λευτέρης Χατζηελευθερίου
Στέργιος Χατζηκωστής
Νίκος Ψυλέας
Ράιτ-Ρίιβο Λάανε
Νίκολα Στανόγεβιτς
Προπονητές
Εθν Ονοματεπώνυμο Θητεία
Άγγελος Γεωργάκης
Κώστας Μπογατσιώτης
Βαγγέλης Νικητόπουλος
Γιώργος Βασιλακόπουλος
Κώστας Κλιγκόπουλος ? - Ιαν 2012
Στέφανος Λαρόζας Ιαν 2012 - ?
Κώστας Σορώτος Μαρ 2013 - Απρ 2014
Μάριος Γούναρης Απρ 2014 - Μαι 2014
Τζίμης Κουστένης Μαι 2014 - Νοε 2014
Μάριος Γούναρης Νοε 2014 - Ιαν 2015
Βαγγέλης Βλάχος Ιαν 2015 - Νοε 2015
Δημήτρης Λιόγας Νοε 2015 - Μαι 2016
Γιώργος Καλαφατάκης Μαι 2016 - Ιουν 2016
Βαγγέλης Βλάχος Ιουλ 2016 - Οκτ 2017
Εθν Ονοματεπώνυμο Θητεία
Μιχάλης Κουταλιανός Οκτ 2017 - Ιαν 2018
Σάββας Συμεωνίδης Ιαν 2018 - Ιουν 2018
Θοδωρής Παλαιοχωρίτης Σεπ 2018 - Δεκ 2018
Ηλίας Μανδραγός Ιαν 2019 - Μαι 2019
Ιορδάνης Μουριχίδης Ιουν 2019 - Σεπ 2019
Κώστας Σορώτος Σεπ 2019 - Νοε 2019
Κώστας Οικονομάκης Νοε 2019 - Μαι 2021
Γιάννης Καράμπελας Μαι 2021 - Φεβ 2022
Νάσος Χούμπαυλης Φεβ 2022 - σήμερα

Τρέχουσα αγωνιστική περίοδος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, 2021-22, ο Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ. λαμβάνει μέρος στο Πρωτάθλημα της Β' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών που διοργανώνει η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης. Ειδικότερα τοποθετήθηκε στο 1ο Όμιλο Νότου, τον οποίο συνθέτουν 13 σύλλογοι.[101]

Την περίοδο αυτή οι ομάδες της Β' Εθνικής δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο Κύπελλο Ελλάδος. Ωστόσο ο Εθνικός δήλωσε συμμετοχή στο Κύπελλο Ανδρών που διοργάνωσε η Ε.Σ.Κ. Νότιας Αττικής. Ειδικότερα ξεκίνησε απευθείας από την 3η Αγωνιστική όπου και κληρώθηκε απέναντι στον Έσπερο Καλλιθέας. Αποκλείστηκε άμεσα κατόπιν εκτός έδρας ήττας με σκορ 95-79.[102][103]

Έδρα του συλλόγου είναι το Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιώς «Παναγιώτης Σαλπέας», χωρητικότητας 1.000 καθήμενων θεατών.[104] Πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής του τμήματος είναι ο Δημήτρης Καραφαντής. Καθήκοντα πρώτου προπονητή διατηρούσε στο πρώτο μισό της χρονιάς ο Γιάννης Καράμπελας, ο οποίος αντικαταστάθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου από το Νάσο Χούμπαυλη.[105][106] Το ρόστερ του Εθνικού Πειραιώς για την αγωνιστική περίοδο 2021-22 συνθέτουν οι παρακάτω αθλητές:


Εθνικός Ο.Φ.Π.Φ. - Roster 2021-22
Αρ. Εθν. Όνοματεπώνυμο Θέση Γέννηση Ύψος
Βαϊδάκης, Λεωνίδας 1
Καρυστινός, Δημήτρης 1
Κατσοχειράκης, Φραγκίσκος 1
Μπασδέκης, Κώστας 2
Κουζούνης, Ορέστης 2
Καραφαντής, Στέλιος 3
Παπουτσής, Νίκος 3
Γεωργιάδης, Βαγγέλης 3
Λιβανός, Δημήτρης 4
Καραδημητρίου, Βασίλης 4
Κασιούμης, Ανδρέας 5
Βασιλακάκης, Βαγγέλης 5
Προπονητής: Νάσος Χούμπαυλης
Ενημέρωση: 6 Μαρτίου 2022

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Στα σκαριά η ανακατασκευή του “Π. Καπαγέρωφ”!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 3 Οκτωβρίου 2013.
  2. 2,0 2,1 «Ξεκινά η δημοπράτηση για την ανακατασκευή του «Πέτρος Καπαγέρωφ»», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 16 Δεκεμβρίου 2020.
  3. 3,0 3,1 «Ιστορία Τμήματος Μπάσκετ», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου.
  4. «Πρωταθλητές Γ' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  5. «Κλιγκόπουλος: "Δείξαμε ότι αξίζουμε την άνοδο"», άρθρο στον ιστότοπο BasketCoach.gr, 3 Μαρτίου 2009.
  6. «Κυπελλούχος ο Εθνικός», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 28 Φεβρουαρίου 2009.
  7. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Γ' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (1ος Όμιλος Νότου) 2009-2010», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  8. ΙΝ, Σύνταξη (11 Σεπτεμβρίου 2009). «Eφυγε από τη ζωή η ιστορική φυσιογνωμία του Εθνικού, Μ.Κλιγκόπουλος». in.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  9. «Α΄ ΕΣΚΑΝΑ ΑΝΔΡΩΝ η τελευταία 26η αγωνιστική - ΕΣΚΑΝΑ». www.eskana.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  10. «Superbasket.gr - Το μπάσκετ εδώ αρχίζει - Διαδικαστικού χαρακτήρα η 26η αγωνιστική». web.archive.org. 31 Αυγούστου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Αυγούστου 2011. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  11. 11,0 11,1 11,2 «Εθνικού ανάβασις». Infobasket. 25 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  12. «Κώστας Κλιγκόπουλος : Πιστεύω ότι φέτος θα δούμε ένα πολύ δύσκολο πρωτάθλημα στην Α' ΕΣΚΑΝΑ - ΕΣΚΑΝΑ». www.eskana.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  13. «Εθνικός και Μίλωνας στον τελικό κυπέλλου ανδρών ΕΣΚΑΝΑ - ΕΣΚΑΝΑ». www.eskana.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  14. «Κυπελλούχος ο Εθνικός 69-63 τον Μίλωνα (video από τον αγώνα και απονομές ) - ΕΣΚΑΝΑ». www.eskana.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  15. «Α' ΕΣΚΑΝΑ – 26η αγωνιστική… Στη Γ' Εθνική ο Ιωνικός Νίκαιας». Infobasket. 24 Απριλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  16. «Επέστρεψε στην Γ' Εθνική ο Ιωνικός Νικαίας». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  17. «Αρχική σελίδα». Basketblog. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  18. «Ο Ντισλής top scorer στη Γ' εθνική». web.archive.org. 18 Οκτωβρίου 2018. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  19. «Ξανά στην Β' Εθνική ο Ιωνικός Νικαίας!». web.archive.org. 11 Ιουνίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  20. «Γ' Εθνική Μπαράζ: Τα αποτελέσματα» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-07 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο BasketWorld.gr, 17 Μαΐου 2013.
  21. «Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης - Hellenic Basketball Federation». web.archive.org. 2 Αυγούστου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  22. «Προβιβάστηκε ο Εθνικός Πειραιώς!». web.archive.org. 10 Οκτωβρίου 2013. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  23. «Στον Εθνικό ο Σορώτος». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022. 
  24. «Στο Κερατσίνι η έδρα του Εθνικού», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 30 Αυγούστου 2013.
  25. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Β' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (Όμιλος Νότου) 2013-2014», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  26. «Β’ Εθνική (Νότος) – 26η αγωνιστική… Ετσι πετάει ο Αετός!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 4 Μαΐου 2014.
  27. «Εθνικός: Ανέβηκε στην Α2», άρθρο στον ιστότοπο OnSports.gr, 10 Μαΐου 2014.
  28. «Ιστορική άνοδο στην Α2 για τον Εθνικό» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-07 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο Peiraiko-kyma.gr, 10 Μαΐου 2014.
  29. «Οι σκόρερς της Β' Εθνικής 2013-14 (τελική λίστα)», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 7 Μαΐου 2014.
  30. «Τέλος ο Σορώτος», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 6 Απριλίου 2014.
  31. «Τέλος ο Σορώτος από τον Εθνικό!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 6 Απριλίου 2014.
  32. «Στον τελικό Εθνικός Πειραιά και Πρωτέας Βούλας στην μεγάλη έκπληξη», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής, 9 Φεβρουαρίου 2014.
  33. «Κυπελλούχος ΕΣΚΑΝΑ 2014 ο Εθνικός, 83-77 τον έξοχο Πρωτέα Βούλας», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο της Ε.Σ.ΚΑ. Νότιας Αττικής, 26 Φεβρουαρίου 2014.
  34. «Κυπελλούχος ΕΣΚΑΝΑ ο Εθνικός!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 27 Φεβρουαρίου 2014.
  35. «Ήττα απο τον Εθνικό στο Β.Α.Κ. ο Ο.Φ.Η. και τον «πέταξε» απο το Κύπελλο», άρθρο στον ιστότοπο KritikoBasket.gr, 20 Σεπτεμβρίου 2014.
  36. «Πρόκριση ο Φίλιππος, 75-64 τον Εθνικό», άρθρο στον ιστότοπο Zougla.gr, 24 Σεπτεμβρίου 2014.
  37. «Στην επόμενη φάση του κυπέλλου μπάσκετ ο Φίλιππος», άρθρο στον ιστότοπο InVeria.gr, 24 Σεπτεμβρίου 2014.
  38. «Στον Εθνικό ο Κουστένης», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 11 Μαΐου 2014.
  39. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2014-2015», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  40. «Έμεινε ο Ηρακλής, έπεσε ο Φίλιππος Βέροιας», άρθρο στον ιστότοπο Sdna.gr, 9 Μαΐου 2015.
  41. «Τέλος ο Κουστένης, δυσαρέσκεια από τον Εθνικό», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 2 Νοεμβρίου 2014.
  42. «Τα ηνία στον Βλάχο», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 26 Ιανουαρίου 2015.
  43. «Ανανέωσε με Βλάχο-Ραχωβίτσα ο Εθνικός», άρθρο στον ιστότοπο EuroHoops.gr, 14 Μαΐου 2015.
  44. «Συνεχίζει με Βλάχο ο Εθνικός!», άρθρο στον ιστότοπο Gazzetta.gr, 14 Μαΐου 2015.
  45. ««Τζάμπολ» στη σεζόν με θρίλερ!», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών, 23 Σεπτεμβρίου 2015.
  46. «Πρόκριση σε ματς θρίλερ» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-08 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο BlueArena.gr, 23 Σεπτεμβρίου 2015.
  47. 47,0 47,1 «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2015-2016», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  48. «Αποτελέσματα Α2 – 30ή αγωνιστική… Στα πλέι οφ το Παγκράτι, στα πλέι άουτ η Λιβαδειά», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 28 Μαΐου 2016.
  49. «Βήμα... τελικών από τον Εθνικό Πειραιά», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 1 Ιουνίου 2016.
  50. «Η 1η αγωνιστική των play off και των play out», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 1 Ιουνίου 2016.
  51. «Παράταση αγωνίας σε playoffs και παραμονή», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 4 Ιουνίου 2016.
  52. «Α2 μπάσκετ: Ο Προμηθέας επικράτησε του Εθνικού και ισοφάρισε την σειρά των πλέι-οφ», άρθρο στον ιστότοπο TheBest.gr, 4 Ιουνίου 2016.
  53. «Εθνικός - Προμηθέας Πατρών 60-68», άρθρο στον ιστότοπο Sdna.gr, 8 Ιουνίου 2016.
  54. «"Μπρέικ" του Προμηθέα Πατρών και... ελπίδες ανόδου», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 8 Ιουνίου 2016.
  55. «Τα κατάφερε ο Φάρος: Του χρόνου στη Basket League», άρθρο στον ιστότοπο Contra.gr, 11 Ιουνίου 2016.
  56. «Επίσημα Λιόγας στον Εθνικό», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 5 Νοεμβρίου 2015.
  57. «“Καλάφας”, ο εκλεκτός του Εθνικού!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 9 Μαΐου 2016.
  58. ««Αποχωρώ έχοντας κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσα»», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 14 Ιουλίου 2017.
  59. «Επέστρεψε στον πάγκο του Εθνικού στο μπάσκετ ο Βαγγέλης Βλάχος», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Κοινωνική», 22 Ιουλίου 2016.
  60. «Προκρίσεις για Πανιώνιο, Δούκα και Ηρακλή», άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM, 17 Σεπτεμβρίου 2016.
  61. «Αποτελέσματα Α' Φάσης Κυπέλλου», άρθρο στον ιστότοπο EuroHoops.gr, 17 Σεπτεμβρίου 2016.
  62. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2016-2017», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  63. «Πανηγυρική επιστροφή του Πανιωνίου στην Basket League», άρθρο στον ιστότοπο AgapoToBasket.gr, 6 Μαΐου 2017.
  64. «Επιστροφή στο «σπίτι» του για τον Εθνικό!», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 21 Αυγούστου 2017.
  65. «Κύπελλο: Δεν τα κατάφερε ο Α.Ο. Αγρινίου με τον Εθνικό» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-08 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο AgrinioNews.gr, 16 Σεπτεμβρίου 2017.
  66. «Έχασε ο Α.Ο. Αγρινίου από τον Εθνικό» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-08 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο AgrinioPress.gr, 16 Σεπτεμβρίου 2017.
  67. «Κύπελλο Ανδρών: Τα αποτελέσματα της 3ης αγωνιστικής», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 20 Σεπτεμβρίου 2017.
  68. «Κύπελλο Ανδρών: Τρομερός Ιωνικός, “απόδραση” Ηρακλή», άρθρο στον ιστότοπο Basketa.gr, 20 Σεπτεμβρίου 2017.
  69. «Προκρίσεις στην παράταση για Προμηθέα, Γυμναστικό Λάρισας Φάρο», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο του Ελληνικού Συνδέσμου Ανωνύμων Καλαθοσφαιρικών Εταιρειών, 24 Σεπτεμβρίου 2017.
  70. «Τα αποτελέσματα του Κυπέλλου: Συνεχίζει το… τρένο του Ιωνικού, νίκες για τα φαβορί», άρθρο στον ιστότοπο BasketWorld.net, 23 Σεπτεμβρίου 2017.
  71. 71,0 71,1 «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2017-2018», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  72. «Α2: Στα πλέι οφ ο Εθνικός, έμεινε η Καρδίτσα» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-08 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο SuperBasket.gr, 12 Μαΐου 2018.
  73. «Α2: Σώθηκε η Καρδίτσα, στα playoffs ο Εθνικός, ακόμα μία νίκη για Περιστέρι!», άρθρο στον ιστότοπο EuroHoops.net, 12 Μαΐου 2018.
  74. ««Μείωσε» ο Ηρακλής, προβάδισμα για Χολαργό», άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM, 16 Μαΐου 2018.
  75. «Α2: Προβάδισμα για Ψυχικό και Μαρούσι, άνετα ο Χολαργός, ελπίζει ο Ηρακλής» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-08 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο SuperBasket.gr, 16 Μαΐου 2018.
  76. «Στους τελικούς ο Απόλλων, εκτός ανόδου ο Ηρακλής, έπεσαν Παπάγου, Αρκαδικός», άρθρο στον ιστότοπο SportTime.gr, 19 Μαΐου 2018.
  77. «Έσβησε το όνειρο του Ηρακλή για άνοδο στην Πάτρα!», άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM, 19 Μαΐου 2018.
  78. «Χολαργός - Εθνικός 85-57», άρθρο στον ιστότοπο Sdna.gr, 23 Μαΐου 2018.
  79. «Στους τελικούς των playoffs ο Χολαργός», άρθρο στον ιστότοπο Sport24.gr, 23 Μαΐου 2018.
  80. «Τα ηνία του Εθνικού στον Κουταλιανό», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 17 Οκτωβρίου 2017.
  81. «Παρελθόν ο Κουταλιανός, ανέλαβε ο Συμεωνίδης», άρθρο στον επίσημο ιστότοπο του συλλόγου, 15 Ιανουαρίου 2018.
  82. «Δεριζιώτης: «Ηρθε η ώρα της αποχώρησης»», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 13 Ιουνίου 2018.
  83. «O Παλαιοχωρίτης ανέλαβε τον Εθνικό», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 17 Σεπτεμβρίου 2018.
  84. «Νέα διοίκηση και προπονητής Παλαιοχωρίτης στον Εθνικό», άρθρο στον ιστότοπο Basketa.gr, 17 Σεπτεμβρίου 2018.
  85. «Κέρδισε τον Εθνικό και προκρίθηκε στο κύπελλο ο Φίλιππος», άρθρο στον ιστότοπο της εφημερίδας «Πληροφοριοδότης», 19 Σεπτεμβρίου 2018.
  86. «Εντυπωσιακοί Ιωνικός και Ηρακλής στο Κύπελλο!», άρθρο στον ιστότοπο του ΣΠΟΡ FM, 19 Σεπτεμβρίου 2018.
  87. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Α2 Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών 2018-2019», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  88. «Α2: Φινάλε με Ηρακλής-Μεσολόγγι και Καρδίτσα-Καστοριά στα πλέι οφ», άρθρο στον ιστότοπο SportTime.gr, 11 Μαΐου 2019.
  89. «Από προπονητής…τεχνικός διευθυντής», άρθρο στον ιστότοπο Basketa.gr, 1 Ιανουαρίου 2019.
  90. «Ο Μουριχίδης ο «εκλεκτός» », άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 22 Ιουνίου 2019.
  91. «Τέλος ο Μουριχίδης, στο κάδρο ο Σορώτος στον Εθνικό», άρθρο στον ιστότοπο Basketa.gr, 30 Σεπτεμβρίου 2019.
  92. «Στην Μεγαρίδα ο Χρονόπουλος», άρθρο στον ιστότοπο Basketa.gr, 8 Μαρτίου 2022.
  93. «Κύπελλο Ελλάδος (Νότος): Στον Δούκα το «θρίλερ», άνετα ο Έσπερος» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-08 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο SuperBasket.gr, 18 Σεπτεμβρίου 2019.
  94. «Με Ανατόλια ο Ολυμπιακός στο Κύπελλο Ελλάδας», άρθρο στον ιστότοπο Sdna.gr, 22 Σεπτεμβρίου 2019.
  95. «Κύπελλο Ελλάδας: Με Ανατόλια ο Ολυμπιακός Β’ στην επόμενη φάση», άρθρο στον ιστότοπο EuroHoops.net, 22 Σεπτεμβρίου 2019.
  96. «Τέλος ο Μουριχίδης, επέστρεψε ο Σορώτος», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 30 Σεπτεμβρίου 2019.
  97. «Παρελθόν από τον Εθνικό ο Κώστας Σορώτος», άρθρο στον ιστότοπο BasketWorld.net, 17 Νοεμβρίου 2019.
  98. «Εθνικός: Οικονομάκης αντί Σορώτου» Αρχειοθετήθηκε 2022-03-08 στο Wayback Machine., άρθρο στον ιστότοπο SuperBasket.gr, 18 Νοεμβρίου 2019.
  99. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Β' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (Όμιλος Νότου) 2019-2020», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  100. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Β' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (Όμιλος Νότου) 2020-2021», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  101. «Βαθμολογία και Αποτελέσματα Πρωταθλήματος Β' Εθνικής Κατηγορίας Ανδρών (1ος Όμιλος Νότου) 2021-2022», πληροφορίες στον επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης.
  102. «Έσπερος Καλλιθέας- Εθνικός 95-79 (Κύπελλο)». Kyanoleukos.gr. 9 Οκτωβρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-03-06. https://web.archive.org/web/20220306204039/https://www.kyanoleukos.gr/esperos-kallitheas-ethnikos-95-79-kypello/. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2022. 
  103. «Κύπελλο ΕΣΚΑΝΑ : Πειστικός ο Έσπερος απέκλεισε τον Εθνικό». Basketa.gr. 8 Οκτωβρίου 2021. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2022-03-06. https://web.archive.org/web/20220306204007/https://basketa.gr/%CE%BA%CF%8D%CF%80%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%BF-%CE%B5%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CE%B5%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CF%82-%CE%BF-%CE%AD%CF%83%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%82-%CE%B1%CF%80/. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2022. 
  104. Κλειστό Γυμναστήριο Πειραιώς «Παναγιώτης Σαλπέας», πληροφορίες στον ιστότοπο Gipeda.gr.
  105. ««Διαζύγιο» Καράμπελα με Εθνικό», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 7 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2022.
  106. «Στα χέρια του Χούμπαυλη το “τιμόνι” του Εθνικού», άρθρο στον ιστότοπο InfoBasket.gr, 8 Φεβρουαρίου 2022. Ανακτήθηκε στις 6 Μαρτίου 2022.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]