ΕΡΤ Βόλου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
ΕΡΤ Βόλου

Οργανισμός: ΕΡΑ (Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ)
Έτος ιδρύσεως: 1948 (ΕΙΡ)
Έναρξη λειτουργίας: 12 Σεπτεμβρίου 1948
Τοποθεσία: Βόλος
Γλώσσα: Ελληνικά
Περιοχή εκπομπής: Νομός Μαγνησίας
Συχνότητα: Πήλιο:
101.2FM
Σωρός:
100.7FM
Μεσαία:
1485AM
Ιστοσελίδα: ERT Echo

Ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Βόλου (ΕΡΤ Βόλου) είναι ο τοπικός ραδιοφωνικός σταθμός της ΕΡΑ στο Βόλο και συγκεκριμένα στον νομό Μαγνησίας. Συνεργάζεται μαζί με την ΕΡΤ Λάρισας και τα δυο στούντιο στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα, δημιουργώντας το Δίκτυο ΕΡΤ Θεσσαλίας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ρ/Σ στον Βόλο είναι ο πρώτος περιφερειακός ραδιοφωνικός σταθμός που απέκτησε η ΕΡΑ (πρώην ΕΙΡ) το 1948 (ως ΕΡΑ Βόλου). Αρχικά, εξέπεμψε τον Ιούνιο με δοκιμαστικές εκπομπές. Ύστερα, στις 12 Σεπτεμβρίου 1948 ο σταθμός ξεκίνησε να εκπέμπει σε πλήρη καθημερινή λειτουργία, με πόρους της τοπικής κοινωνίας.

Η ίδρυση του οφείλεται στο Γιώργο Κοντογεωργίου, ο οποίος ήταν χημικός. Υπήρξε ο ιδρυτής της βιοτεχνίας ραδιοφώνων στην Ελλάδα, η οποία είχε την επωνυμία «ΣΤΕΝΤΩΡ» (1929-1949). Ο στόχος του όμως δεν επετεύχθη διότι, αν και είχε παραλάβει μηχανήματα από τη Γερμανία, κατέληξαν σε άδοξη εκποίηση.[1]

Το έργο ίδρυσης του σταθμού το ανέλαβε μία επιτροπή, η οποία αποτελούνταν από τους τότε Νομάρχη Μαγνησίας Γεώργιο Παπαδάκο και Δήμαρχο Βόλου Ζήση Ζησάκη.

Το στούντιο της ΕΡΤ Βόλου στεγάστηκε στην παραλία του Βόλου όπου βρίσκεται και ο Ιερός Ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Αντίθετα, τα γραφεία της διοικητικής υπηρεσίας στεγάστηκαν στο κέντρο της πόλης.

Η ΕΡΤ Βόλου στεγάζεται μέχρι και σήμερα στο ίδιο ιστορικό κτίριο και εκπέμπει στα FM στους 100.7[2] (κέντρο εκπομπής "Σωρός"), στους 101.2 (κέντρο εκπομπής "Πήλιο") και στα μεσαία, στους 1485 χιλιόκυκλους.

Τέλος, η ΕΡΤ Βόλου συνεργάζεται με την ΕΡΤ Λάρισας και τα στούντιο της ΕΡΑ στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα.

Μετά τις 11 Ιουνίου 2013, όπου και ανακοινώθηκε το κλείσιμο της ΕΡΤ[3], ο σταθμός συνεχίζει την λειτουργία του κανονικά. Το πρόγραμμα που συνεχίζει να μεταδίδει είναι ειδησεογραφικό, μουσικό και ψυχαγωγικό. Ωστόσο, στις 28 Απριλίου του 2015 ψηφίστηκε από τη Βουλή ο νόμος για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ, η οποία έγινε στις 11 Ιουνίου 2015, δύο χρόνια μετά το μαύρο, κι έτσι έγινε η επανέναρξή της, με όλες σχεδόν τις δομές της, συμπεριλαμβανομένη και η ΕΡΑ Βόλου αλλάζοντας το όνομά της σε ΕΡΤ Βόλου.[4]

Συχνότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νομός Συχνότητα Κέντρο Εκπομπής
Μαγνησίας 101.2 MHz Πήλιο
100.7 MHz Σωρός
Μεσαία κύματα 1.485 KHz Βόλος

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]