Δυναστεία Σανγκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η δυναστεία Σανγκ

H Δυναστεία Σανγκ (Chinese: 商朝; pinyin: Shāng cháo) ή δυναστεία Γιν (殷代; Yīn dài) (1600-1046 π.Χ.), σύμφωνα με την παραδοσιακή ιστοριογραφία ήταν κινεζική δυναστεία που βασίλεψε στην κοιλάδα του Κίτρινου Ποταμού τη δεύτερη χιλιετία π.Χ., διαδεχόμενη τη δυναστεία Χσιά, και πριν από τη δυναστεία Τσόου. Η ιστορία των Σανγκ προέρχεται από κείμενα όπως το "Βιβλίο των Εγγράφων", "Χρονικά Μπαμπού" και "Τα Αρχεία του Μεγάλου Ιστορικού". Σύμφωνα με την παραδοσιακή χρονολογία βασισμένη σε υπολογισμούς που έγιναν ακριβώς 2.000 χρόνια πριν από τον Λιου Σιν, οι Σανγκ βασίλεψαν την περίοδο 1766-1122 π.Χ. (644 έτη), αλλά σύμφωνα με τη χρονολογία που βασίζεται στο κείμενο στα "Χρονικά του Μπαμπού", βασίλεψαν την περίοδο 1566-1046 π.Χ.

Οι Σανγκ αποτελούν την πρώτη δυναστεία της παραδοσιακής κινεζικής ιστορίας που η ύπαρξή της στηρίζεται σε αρχαιολογικές αποδείξεις. Ανασκαφές στα Ερείπια του Γιν (σημερινή Ανγιάνγκ), που ταυτοποιήθηκε ως η τελευταία πρωτεύουσα των Σανγκ, αποκάλυψαν έντεκα μεγάλους βασιλικούς τάφουυς και τα θεμέλια του παλατιού και λατρευτικών χώρων, ενώ περιείχαν όπλα και υπολείμματα από θυσίες ανθρώπων και ζώων. Δεκάδες χιλιάδες αντικείμενα μπρούντζινα, πέτρινα, οστέινα, κεραμικά, καθώς και από νεφρίτη, βρέθηκαν επίσης στις ανασκαφές αυτές.

Οι ανασκαφές στην Ανγιάνγκ έφεραν επίσης στο φως το πρωιμότερο δείγμα κινεζικής γραφής, κυρίως χρησμούς χαραγμένους σε οστά που χρησιμοποιούνταν σε μαντικές τελετές, καύκαλα χελωνών, σφάγια αγελάδων, και άλλα οστά. Περισσότερα από 20.000 τέτοια κομμάτια ανακαλύφθηκαν στις αρχικές επιστημονικές ανασκαφές κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1920 και 1930, ενώ από τότε έχουν βρεθεί τέσσερεις φορές περισσότερα. Οι επιγραφές παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για πολλά ζητήματα της πολιτικής, οικονομίας, καθώς και των θρησκευτικών πρακτικών στην τέχνη και την ιατρική εκείνης της εποχής της κινέζικης ιστορίας.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Shang Dynasty στο Wikimedia Commons