Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Πολίτη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το κείμενο της Διακηρύξης (1791)

Ως Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Πολίτη ορίζονται οι δέκα πρώτες τροποποιήσεις του συντάγματος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, οι οποίες περιορίζουν την δύναμη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και εγγυώνται συγκεκριμένα δικαιώματα στους πολίτες της χώρας. Οι τροποποιήσεις γράφτηκαν το 1789 από τον Τζέιμς Μάντισον και βασίστηκαν σε σημαντικές ιδέες που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η διακήρυξη τέθηκε σε ισχύ το 1791, όταν τα τρία τέταρτα των πολιτειών συμφώνησαν ότι είναι δίκαιη. Αρχικά, η διακήρυξη είχε δώδεκα διαφορετικές τροποποιήσεις αλλά οι πρώτες δυο δεν ψηφίστηκαν από αρκετές πολιτείες. Η δεύτερη τροποποίηση που δεν ψηφίστηκε προστέθηκε τελικά στο σύνταγμα των ΗΠΑ το 1992. Είναι τώρα η 27η τροποποίηση του συντάγματος και αφορά του μισθούς των κυβερνητικών στελεχών.

Οι τροποποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αριθμός Έτος Περιγραφή
1791 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ πρέπει να προστατεύει τα δικαιώματα της ελευθερίας του λόγου,ελευθερίας του τύπου,ελευθερία διαμαρτυρίας και ελευθερία θρησκευτικής πεποίθησης.
1791 Οι κάτοικοι της χώρας έχουν το δικαίωμα οπλοκατοχής το οποίο είναι απαραβίαστο.
1791 Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στείλει στρατιώτες να μείνουν σε ιδιωτική ιδιοκτησία χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών.
1791 Η κυβέρνηση δεν μπορεί να εισβάλει σε ιδιωτική ιδιοκτησία αν δεν κατέχει επίσημο ένταλμα που μπορεί να αποκτήσει μέσω άδειας με συγκεκριμένη διαδικασία αν έχει υποψίες ότι κάποιο άτομο έχει διαπράξει έγκλημα
1791 Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δικάσει τα άτομα για αδικήματα εάν κάποιος μεγάλος ένορκος δεν έχει υποβάλει κατηγορητήριο.Επίσης ισχύει η αρχή του δεδικασμένου δηλαδή ένα άτομο δεν μπορεί να δικαστεί για το ίδιο έγκλημα δύο φορές.Η κυβέρνηση πρέπει να ακολουθήσει ειδική διαδικασία πριν τιμωρήσει η κάνει κατάσχεση ιδιοκτησίας κάποιου ατόμου.Ένα άτομο σε δίκη για ένα έγκλημα δεν χρειάζεται να καταθέσει εναντίον του.
1791 Το άτομο που έχει κατηγορηθεί για ένα έγκλημα πρέπει να πάρει μια γρήγορη δίκη από έναν ένορκο.Αυτό το άτομο έχει το δικαίωμα δικηγόρου στη δίκη.Πρέπει να ειπωθούν οι κατηγορίες.Το άτομο μπορεί να ερωτήσει τους μάρτυρες προς όφελος του καθώς και να φέρει δικούς του μάρτυρες για να καταθέσουν υπέρ του.
1791 Μία ένορκη δίκη χρειάζεται για πολιτικές υποθέσεις
1791 Η κυβέρνηση δεν μπορεί να δώσει εγγύηση και πρόστιμα ή άλλη βίαιη και ασυνήθιστη ή βάναυση τιμωρία.
1791 Η καταγραφή ατομικών δικαιωμάτων στο σύνταγμα και στην διακήρυξη ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν περιλαμβάνει όλα τα δικαιώματα των ανθρώπων και των πολιτειών.
10η 1791 Οποιαδήποτε δύναμη που το σύνταγμα δεν παραχωρεί στις ΗΠΑ ανήκει στις πολιτείες και του ανθρώπους.Αυτό δεν περιλαμβάνει δυνάμεις που το σύνταγμα αναφέρει ότι οι πολιτείες δεν μπορούν να έχουν.