Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Δημοτική Βιβλιοθήκη Πάτρας)

Συντεταγμένες: 38°14′42.518″N 21°43′58.559″E / 38.24514389°N 21.73293306°E / 38.24514389; 21.73293306

Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών
Η είσοδος της Κεντρικής Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Χάρτης
Είδοςβιβλιοθήκη
ΔιεύθυνσηΜαιζώνος 110, Πάτρα
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°14′43″N 21°43′59″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πατρέων
ΤοποθεσίαΠάτρα
ΧώραΕλλάδα
Έναρξη κατασκευής29  Ιανουαρίου 1908[1]
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών, είναι ο οργανισμός (Ν.Π.Δ.Δ) κεντρικής διαχείρισης και διάθεσης βιβλίων του Δήμου Πατρέων, ελεύθερα, σε οποιοδήποτε Έλληνα ή αλλοδαπό πολίτη. Σήμερα το κεντρικό της κτήριο στεγάζεται σε νεοκλασικό οίκημα, στο κέντρο της Πάτρας, το οποίο αποπερατώθηκε επί δημαρχίας Βασιλείου Ρούφου, ενώ διαθέτει ακόμα τρία Παραρτήματα. Στο δυναμικό της εντάσσονται περίπου 200.000 τόμοι, που αφορούν κάθε είδος βιβλιογραφικής συγγραφικής προσπάθειας.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός «Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών», ιδρύθηκε το 1908 επί δημαρχίας Δημητρίου Βότση και αποτελεί τη πρώτη δημοτική βιβλιοθήκη στην Ελλάδα.[2] Ως αρχικό πυρήνα βιβλίων είχε τη δωρηθείσα βιβλιοθήκη της Βιοτεχνικής Εταιρείας. Αρχικά στεγάστηκε στο διδακτήριο που υπήρχε επί των οδών Γούναρη και Καραϊσκάκη, ενώ τα εγκαίνιά της πραγματοποιήθηκαν δύο έτη αργότερα, δηλαδή το 1910 (Εγκαινιάστηκε στις 28-6-1910). Το 1944, χάρη στην κίνηση μιας ομάδας βιβλιόφιλων μεταξύ των οποίων οι: Κ. Τριανταφύλλου, Μ. Πραπόπουλος, Α. Μπεντερμάχερ-Γερούσης, Κ. Κυριακόπουλος κ.ά., μεταφέρθηκαν τα κιβώτια με τους τόμους της Βιβλιοθήκης, από τα υπόγεια της Δημαρχίας, οπού αρχικά φυλάσσοντο λόγω του Β΄ Παγκοσμίου πολέμου οπου και παρέμεναν σε σχετική αφάνεια, στην οικία του Δημάρχου Ιωάννη Βλάχου και εν συνεχεία στο μέγαρο Καραμανδάνη, στην οδό Μαιζώνος 42. Ύστερα από πολύμηνη προετοιμασία και οργάνωση του υλικού, επανεγκαινιάστηκε η μεταπολεμική Δημοτική Βιβλιοθήκη, επί δημαρχίας Ζαφειροπούλου, το 1947, με δυναμικό 18.200 και πλέον τόμους, εμπλουτιζόμενη με δωρεές αξιόλογων βιβλιοθηκών όπως Α.Μιχαλακόπουλου, Δ.Γούναρη, Δ.Βουρλούμη και Δ.Μαξίμου. Ένα έτος αργότερα συνεστήθη η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Πατρών ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου, μετά από Βασιλικό Διάταγμα. Τελικά, λόγω της σημαντικής επέκτασής της, το 1955 η Βιβλιοθήκη μεταφέρθηκε στις σημερινές εγκαταστάσεις της, στην οδό Μαιζώνος 110, με την 20η Μαΐου 1957, να αποτελεί ημέρα εγκαινίων του νέου και μόνιμου μέχρι σήμερα, χώρου της.

Η Βιβλιοθήκη σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αναγνωστήριο της βιβλιοθήκης.

Σήμερα η Δημοτική Βιβλιοθήκη των Πατρών, διαθέτει περίπου 200.000 τόμους βιβλίων,περιοδικών & εφημερίδων. Μεγάλο μέρος της συλλογής προέρχεται από δωρεές πατρινών πολιτών που είχαν διατελέσει σε υψηλά πολιτειακά αξιώματα, όπως οι Δημήτριος Γούναρης και Παναγιώτης Κανελλόπουλος, αλλά και από αγορές οι οποίες ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 2.500 με 3.000 τόμους ετησίως. Επίσης, διαθέτει σημαντικό αριθμό πολυτίμων και σπανίων βιβλίων από την εποχή του 16ου αιώνα ακόμα, αλλά και πολλά σημαντικά προσωπικά αρχεία σημαινόντων προσωπικοτήτων της Αχαΐας, που διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ιστορία της Ελλάδος και τοπικά. Μάλιστα, το υλικό της διανθίζεται και από αρχειακό υλικό εφημερίδων ή περιοδικού τύπου, τοπικής και πανελλήνιας εμβέλειας αλλά και από σπάνια χειρόγραφα, γκραβούρες, φωτογραφικό υλικό,πίνακες ζωγραφικής,γλυπτά και άλλα έργα τέχνης.

Η ταξινόμηση και αναζήτηση του υλικού γίνεται σύμφωνα με το δεκαδικό σύστημα Dewey, ενώ για την εισαγωγή υλικού σε Η/Υ χρησιμοποιείται σύστημα αυτοματισμού Βιβλιοθηκών ΑΒΕΚΤ 5.6 του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (Ε.Κ.Τ.). Στη Βιβλιοθήκη, επίσης, δύναται, χρησιμοποιηθεί και σύστημα Braille για τα άτομα με προβλήματα όρασης και παρέχονται διευκολύνσεις στα άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Εσωτερικός κανονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο εκθεσιακός χώρος.

Παραρτήματα της Βιβλιοθήκης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο οργανισμός (Ν.Π.Δ.Δ.) «Δημοτική Βιβλιοθήκη Πατρών» σήμερα δε στεγάζεται σε ένα μόνο κτήριο αποκλειστικά, αλλά διαθέτει ενα ακόμα δανειστικό Παράρτημα, προς εξυπηρέτηση. Το Παράρτημα αυτό είναι:

  • «Παράρτημα Φωκαίας», οδός Φωκαίας 26, 3ος όροφος[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]