Δημήτριος Μεσθενέας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δημήτριος Μεσθενέας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18ος αιώνας
Θεσσαλονίκη
Θάνατος10  Απριλίου 1826
Μεσολόγγι
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Οθωμανική Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατυπογράφος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Δημήτριος Μεσθενέας (Θεσσαλονίκη, μέσα 18ου αιώνα - Μεσολόγγι, 10 Απριλίου 1826) ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 και τυπογράφος κατά την πολιορκία του Μεσολογγίου.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Δημήτριος Μεσθενέας γεννήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στη Θεσσαλονίκη. Κατάγονταν από παλιά και επιφανή οικογένεια της Θεσσαλονίκης και το πραγματικό του επώνυμο ήταν Μεστανές ή Μεστενές. Τον Σεπτέμβριο του 1820 συνελήφθη και φυλακίστηκε από τις Οθωμανικές αρχές στη Θεσσαλονίκη με την κατηγορία ότι δίδασκε απαγορευμένα επαναστατικά τραγούδια του Ρήγα Φεραίου στα παιδιά του.

Με την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατάφερε να μεταβεί στα πεδία των μαχών στη νότια Ελλάδα. Το 1823 πολεμούσε για την απελευθέρωση (το επίθετό του έχει πλέον μετατραπεί σε Μεσθανές). Το φθινόπωρο του 1823 μετέβη στο Μεσολόγγι και αγωνίστηκε μέσα στην πόλη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της. Έχει ήδη εξωραΐσει το επίθετό του σε Μεσθενεύς.

Τον Οκτώβριο του 1824, μετά από πρόσκληση του Μεσθενέα ήρθε στο Μεσολόγγι για να συμμετάσχει στον αγώνα, και ο γαμπρός του Γεώργιος Κυριάκης, ξάδερφος του Θεσσαλονικέα Εμμανουήλ Κυριακού, προξένου της Δανίας στη Θεσσαλονίκη. Στο Μεσολόγγι, ο Μεσθενέας γνωρίστηκε με τον Άγγλο συνταγματάρχη και φιλέλληνα Λέστερ Στάνχοουπ, ο οποίος τον συνέστησε στον Ελβετό φιλέλληνα και δημοκράτη Γιόχαν Γιάκομπ Μάγιερ, ως ιδιαίτερα ευφυή άνθρωπο. Τότε ο Μεσθενέας με τον Μάγερ εξέδωσαν την εφημερίδα Ελληνικά Χρονικά και ο Μεσθενέας ανέλαβε την εκτύπωσή της, λόγω της εμπειρίας του στην τυπογραφία. Διέθετε ελάχιστο προσωπικό, αποτελούμενο από 3 με 5 άτομα με επικεφαλής το Μεσθενέα. Ο Μεσθενέας τύπωσε μάλιστα για πρώτη φορά στο Μεσολόγγι και τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν του Διονύσιου Σολωμού, το 1825.

Ο Μεσθενέας σκοτώθηκε κατά την έξοδο του Μεσολογγίου, στις 10 Απριλίου 1826. Συγγενής του (πιθανόν γιος του) ήταν ο Γεώργιος Μεσθενέας που στα τέλη Νοεμβρίου-αρχές Δεκεμβρίου του 1827 υπέβαλε τους όρους του στην κυβέρνηση προκειμένου να αναλάβει την έκδοση της Εθνικής Τυπογραφίας (Γενική Εφημερίδα της Ελλάδος), ως εργολάβος του δημοσίου με συμφέροντες όρους. Ο διευθυντής τότε της Εφημερίδας, Γεώργιος Χρυσηίδης αντιτάχθηκε και τελικά οι όροι δεν έγιναν δεκτοί.[1]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Θεσσαλονικιά και άλλα Μακεδονικά μελετήματα, δημοσιευμένα μεταξύ 1981 – 1990, Απόστολου Ε. Βακαλόπουλου, εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1991, σσ. 232, 233

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ντίνος Χριστιανόπουλος, "Δημήτριος Μεσθενεύς, ο Θεσσαλονικιός τυπογράφος του Αγώνα και εκδότης του Υμνου του Σολωμού"