Δασολογία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δασολογία είναι η επιστήμη που έχει ως αντικείμενο τη μελέτη του δάσους και του φυσικού περιβάλλοντος από βιολογική, τεχνική, οικονομική και οικολογική άποψη. Στην εφαρμογή της έγκειται η επιστημονική διαχείριση και αξιοποίηση του δάσους, με βάση τις αρχές της αειφορίας και της πολλαπλής χρήσης του, με σκοπό την απολαβή όσο το δυνατό περισσότερων προϊόντων και υπηρεσιών για τον άνθρωπο, χωρίς αυτό να υποβαθμίζεται ή να καταστρέφεται.

Σύγχρονη ιστορική εξέλιξη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Δασολογία -ως σύγχρονη επιστήμη- ξεκίνησε από τις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. Αιτία της προσπάθειας για βαθύτερη γνώση του δάσους και του περιβάλλοντος στάθηκαν οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες σε ξύλο, σε συνδυασμό με τα οικολογικά προβλήματα που ανέκυψαν, σαν ουσιαστική απόρροια της Βιομηχανικής Επανάστασης.

Αυτές οι ανάγκες και ανησυχίες οδήγησαν στην δημιουργία Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων στη Μεσευρώπη και αργότερα στην υπόλοιπη ήπειρο. Στην Ελλάδα η πρώτη Ανώτατη Δασολογική Σχολή ιδρύθηκε και λειτούργησε το 1917 στην Αθήνα, από όπου και μεταφέρθηκε το 1927 στην Θεσσαλονίκη για να αποτελέσει τη δεύτερη, μετά τη Φιλοσοφική, σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Άσκηση της Δασολογίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπεύθυνες υπηρεσίες για την εφαρμογή της Δασολογίας στην Ελλάδα είναι τα Δασαρχεία και οι ασχολούμενοι επαγγελματικά με το δάσος είναι οι Δασολόγοι, οι δασοπόνοι και οι δασεργάτες.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τσουμής, Γ. 1978. Δάσος και Δασολογία. Λόγος που εκφωνήθηκε στις 5/12/1977 στη μεγάλη αίθουσα τελετών του ΑΠΘ για την επέτειο 50 χρόνων δασολογικής εκπαίδευσης. Αυτοτελής έκδοση ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη 1978.
  • Ιστοσελίδα τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]