Δέλτα Δούναβη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°19′48.000″N 29°30′0.000″E / 45.33000000°N 29.50000000°E / 45.33000000; 29.50000000

Δέλτα Δούναβη
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Δέλτα Δούναβη
45°19′48″N 29°30′0″E
ΧώραΡουμανία
Διοικητική υπαγωγήΤζουντέτς της Τούλτσεα
Χαρακτηρισμός1991
Καθεστώς προστασίαςΜνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς και Υγροβιότοπος Ραμσάρ
Έκταση4.178 km² και 312.440 εκτάριο[1]
Υψόμετρο2 μέτρα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Δέλτα του Δούναβη (Delta Dunării στα Ρουμανικά), βρίσκεται ανάμεσα στην Ντομπρογέα (Dobrogea), Ρουμανία και την Οντέσκα Όμπλαστ (Odes'ka oblast), Ουκρανία. Είναι ο μεγαλύτερος και καλύτερα συντηρημένος από όλους τους σχηματισμούς Δέλτα της Ευρώπης και καλύπτει περιοχή 3446 τετρ. χλμ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εικόνα από τη περιοχή του Δέλτα

Κάθε χρόνο οι αλλουβιακές αποθέσεις του ποταμού αυξάνουν το εύρος του Δέλτα κατά 40 περίπου μέτρα, διαμορφώνοντας την περιοχή σε έναν δυναμικό γεωλογικό σχηματισμό. Κοντά στην Τούλτσεα, ο Δούναβης διαιρείται σε τρεις παραπόταμους πριν χύσει τα νερά του στη θάλασσα, τον Τσίλια, (Chilia), τον Σουλινά, (Sulina) και τον Σφάντου Γκεόργκε (Άγιο Γεώργιο-Sfantu Gheorghe). Μικρότερα κανάλια χωρίζουν το Δέλτα σε καλαμιώνες, βαλτότοπους και δάση, ορισμένα από τα οποία πλημμυρίζουν κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινόπωρου.

Περίπου 44 χλμ από την ακτή του Δέλτα βρίσκεται το Φιδονήσι (Snake Island), μια περιοχή που διεκδίκησε η Ρουμανία και η Ουκρανία, αλλά βρίσκεται επί του παρόντος υπό ουκρανική διοίκηση.

Το 2004, η Ουκρανία ξεκίνησε έργα στο Κανάλι Μπιστρόε (Bistroe Channel) για τη διευκόλυνση της ναυσιπλοΐας από τη Μαύρη Θάλασσα στο ουκρανικό τμήμα του Δέλτα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πίεσε την Ουκρανία να σταματήσει τα έργα, για να μην καταστραφούν οι υγρότοποι του Δέλτα. Η ρουμανική πλευρά δεσμεύτηκε να προστατέψει την περιοχή και να προσφύγει κατά της Ουκρανίας στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Φύση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν 1.200 ποικιλίες φυτών, 300 είδη πτηνών και 45 είδη ψαριών του γλυκού νερού ,στις διάφορες λίμνες και βαλτότοπους. Το Δέλτα του Δούναβη έγινε τμήμα της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και της προστασίας της Βιόσφαιρας. Περίπου 2,733 χλμ² είναι αυστηρά προστατευόμενες περιοχές. Πρόκειται για έναν τόπο στον οποίο συγκεντρώνονται εκατομμύρια είδη πτηνών από διαφορετικά σημεία της Γης, (Ευρώπη, Ασία, Αφρική, Μεσόγειος), για να εναποθέσουν τα αυγά τους.

Κάτοικοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περίπου 15.000 άνθρωποι ζουν στην περιοχή του Δέλτα, και οι περισσότεροι ασχολούνται με την αλιεία, με τα παραδοσιακά ξύλινα κανώ τους. Στον πληθυσμό περιλαμβάνεται μια κοινότητα των Λιπποβάνων, απόγονων των ακόλουθων του Παλαιού Κανόνα,που έφυγαν από τη Ρωσία το 1772 για να αποφύγουν τις θρησκευτικές διώξεις. Το κέντρο της κοινότητας των Λιπποβάνων (Lippovan) βρίσκεται στο Ουκρανικό τμήμα του Δέλτα στο Βίλκοβο.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από 2.500 χρόνια ο Δούναβης αναφέρεται στον Ηρόδοτο, που περιγράφει ότι διαιρείτο σε επτά κλάδους. Στη σύγχρονη ιστορία από τον 15o αιώνα, το Δέλτα του Δούναβη υπήρξε τμήμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Η Συμφωνία του Παρισιού 1856 που τελείωσε τον Κριμαϊκό Πόλεμο εγκαθίδρυσε διεθνή επιτροπή, η οποία έκανε σειρά έργων για την ασφαλή ναυσιπλοΐα. Το 1878, μετά τη Ρουμανική Επανάσταση, έγινε τμήμα της Ρουμανίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]