Γυμνά αγόρια (τοιχογραφία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα "Γυμνά αγόρια" είναι τοιχογραφική σύνθεση, η οποία κοσμούσε τον δυτικό τοίχο, καθώς και τον μεσαίο και τον βόρειο διάδρομο του δωματίου 3Β της Ξεστής 3 του προϊστορικού οικισμού του Ακρωτηρίου.

Είναι γνωστή και ως τοιχογραφία των Εφήβων.

Διαστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοίχος Πλάτος Ύψος Άλλες Ονομασίες
Βόρειος διάδρομος 1,24 1,75 Γυμνό αγόρι / Γυμνός Έφηβος
Δυτικός 1,82 1,93 Ενήλικας Άντρας / Ιερέας
Μεσαίος διάδρομος 1,93 1,92 Γυμνά Αγόρια

Διαστάσεις σε μέτρα.

Περιγραφή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συνολικά, η τοιχογραφική σύνθεση μας παρουσιάζει προφανώς μία τελετουργική διαδικασία: τρία γυμνά νεαρά αγόρια (ένα στον τοίχο του βόρειου διαδρόμου και δύο στον τοίχο του μεσαίου διαδρόμου) παρουσιάζονται να κατευθύνονται προς έναν ενήλικα άνδρα (Δυτικός τοίχος), ο οποίος καθιστός και φορώντας περίζωμα απεικονίζεται καθώς ετοιμάζεται να εκχύσει το περιεχόμενο ενός αγγείου.

Μεσαίος διάδρομος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον τοίχο του μεσαίου διαδρόμου απεικονίζονται δύο γυμνά αγόρια. Έχουν και τα δύο ξυρισμένα κεφάλια, τα οποία απεικονίζονται με μπλε χρώμα. Με τον ίδιο τρόπο απεικονίζεται το ξυρισμένο κεφάλι στις τοιχογραφίες των κροκοσυλλεκτριών και των πυγμάχων. Έχουν μόνο δύο τούφες μαλλιών πάνω στο μέτωπο τους και στο πίσω μέρος του κεφαλιού, κάτι που επίσης παραπέμπει στην τοιχογραφία με τις Κροκοσυλλέκτριες. Το μεγαλύτερο από τα δύο αγόρια κρατάει με τα δύο του χέρια ένα ύφασμα και στρέφει το κεφάλι του προς τα πίσω. Το μικρότερο, που το ακολουθεί, κοιτάζει προς τα εμπρός και έχει στο εσωτερικό του αριστερου του χεριού ένα μικρό αγγείο - φιάλη, το οποίο σκεπάζει προστατευτικά ή τελετουργικά με το δεξί του χέρι.

Βόρειος διάδρομος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο βόρειο διάδρομο, ένα γυμνό αγόρι, το οποίο φαίνεται να είναι μεγαλύτερο σε ηλικία από τα δύο του μεσαίου διαδρόμου, κατευθύνεται και αυτό προς την αντρική μορφή του δυτικού τοίχου, κρατώντας με τα δυο του χέρια ένα μεγάλο δοχείο (λεκάνη). Το πάνω μέρος του κεφαλιού του έχει κανονική τριχοφυΐα, ενώ το υπόλοιπο είναι ξυρισμένο και απεικονίζεται με μπλε χρώμα.

Δυτικός τοίχος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στον δυτικό τοίχο απεικονίζεται ενήλικας άντρας, ο οποίος φέρει Μινωικό περίζωμα, ενώ είναι γυμνός από την μέση και πάνω. Παρουσιάζεται καθιστός να κρατάει μεγάλη χάλκινη υδρία, της οποίας οι λαβές είναι τυλιγμένες με πλεγμένες φυτικές ίνες, και ετοιμάζεται να εκχύσει το περιεχόμενο.[1]

Ερμηνεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι αρχαιολόγοι θεωρούν ότι στην τοιχογραφική σύνθεση παρουσιάζεται μια τελετή μύησης, ίσως μία τελική ενηλικίωσης. Υπάρχει, επίσης, η άποψη ότι μπορεί η τελετουργία να περιλαμβάνει και το ξύρισμα των μαλλιών, πιθανώς του αγοριού με το μισοξυρισμένο κεφάλι. Το ύφασμα που κρατάει το αγόρι του μεσαίου διαδρόμου πιθανότατα θα χρησιμοποιηθεί ως περίζωμα.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μπουλώτης Χρ.: "Πτυχές θρησκευτικής έκφρασης στο Ακρωτήρι". Περιοδικό ΑΛΣ, Εταιρεία Στήριξης Σπουδών Προϊστορικής Θήρας, Τεύχος 3, Αθήνα 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]