Γουέιν Ντάιερ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουέιν Ντάιερ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση10  Μαΐου 1940[1][2][3]
Ντιτρόιτ
Θάνατος29  Αυγούστου 2015[4][5][2]
Μάουι
Αιτία θανάτουΣτεφανιαία καρδιακή νόσος
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[6][7]
Εκπαίδευσηδιδακτορικό δίπλωμα
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Γουέιν Στέιτ
Denby High School[8]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπαρακινητικός ομιλητής
ψυχολόγος
συγγραφέας
ηθοποιός
Αξιοσημείωτο έργοYour Erroneous Zones
Περίοδος ακμής1970
Ιστότοπος
www.drwaynedyer.com

Ο Γουέιν Ντάιερ (Wayne Walter Dyer, 10 Μαΐου 1940 - 29 Αυγούστου 2015) ήταν δημοφιλής Αμερικανός καθηγητής αυτοβελτίωσης, συγγραφέας και ομιλητής. Το βιβλίο του Οι περιοχές των σφαλμάτων σου - Your Erroneous Zones 1976 έχει πουληθεί σε περισσότερα από 30 εκατομμύρια αντίτυπα και είναι ένα από τα μπεστ σέλερ όλων των εποχών. Wayne Dyer Interview Αρχειοθετήθηκε 2007-07-16 στο Wayback Machine.. Λέγεται ότι έχει μεταφέρει ανθρωπιστικές αντιλήψεις στις μάζες.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 10 Μαΐου 1940 στο Ντιτρόιτ του Μίτσιγκαν.

Ο Ντάιερ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της παιδικής του ηλικίας σε ορφανοτροφείο. Πήρε το δίπλωμα Καθηγητή στο Wayne State University. Τελείωσε το γυμνάσιο στο Ντιτρόιτ και το πανεπιστήμιο στο St. John's University στην Νέα Υόρκη.

Αρχικά ξεκίνησε μια ακαδημαϊκή καριέρα, με δημοσιεύσεις σε περιοδικά και εξασκώντας μια πετυχημένη ιδιωτική θεραπευτική μέθοδο, αλλά οι ομιλίες του στο St. John's, οι οποίες επικεντρώνονταν στην θετική σκέψη και σε ομιλίες τεχνικών υποκίνησης, συγκέντρωναν σπουδαστές πέρα από αυτούς που είχαν εγγραφεί. Ένας εκπρόσωπος εκδόσεων τον έπεισε να συγκεντρώσει τις ιδέες του σε βιβλίο, με αποτέλεσμα την "περιοχή των σφαλμάτων σας". Μολονότι οι αρχικές πωλήσεις ήταν λίγες, ο Ντάιερ παράτησε την δουλειά του καθηγητή και ξεκίνησε περιοδεία δημοσιότητας στις Ενωμένες Πολιτείες, με παρουσιάσεις σε εκθέσεις βιβλίων και συνεντεύξεις, με αποτέλεσμα να περιληφθεί στις καταστάσεις των μπεστ σέλερ, "πριν ακόμα οι εκδότες καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε".

Ο Ντάιερ προχώρησε να οικοδομήσει πάνω στην επιτυχία του με ταξίδια ομιλιών, μια σειρά από μαγνητοταινίες και κανονικές δημοσιεύσεις νέων βιβλίων. Το ακροατήριο του Ντάιερ δεν περιοριζόταν σε επαγγελματίες όπως ο Ντέιλ Κάρνεγκι ή ο Στέφεν Κόνεϊ (Stephen Coney) και έτσι το μήνυμά του πέρασε σε πολλούς ανθρώπους. Συχνά επαναλάμβανε ανέκδοτα από την οικογενειακή του ζωή και επανειλημμένα χρησιμοποιούσε την εμπειρία της ζωής του σαν παράδειγμα. Η επιτυχημένη ιστορία του αυτοδημιούργητου ήταν μέρος της γοητείας του. Ο Ντάιερ έλεγε στους αναγνώστες του να επιδιώκουν την αυτοπραγμάτωση, συνδέοντας σαν καθοδήγηση μια θρησκευτική εμπειρία και πρότεινε οι αναγνώστες να μιμηθούν τον Ιησού Χριστό, ο οποίος προσδιόριζε δύο πράγματα, ένα άτομο αυτοπραγμάτωσης και ένας "ιεροκήρυκας αυτοδυναμίας". Ο Ντάιερ έκανε κριτική της κοινωνικής επικέντρωσης στην ενοχή, την οποία είδε σαν μια νοσηρή ακινητοποίηση στο παρόν εξ αιτίας ενεργειών που έγιναν στο παρελθόν. Συνηγόρησε με τους αναγνώστες να δουν πως οι γονείς, τα ιδρύματα και ακόμα οι ίδιοι επέβαλαν διαδικασίες ενοχής πάνω τους. wikt:guilt trip

Μολονότι ο Ντάιερ αντιστάθηκε στην ετικέτα της νέας εποχής, κοντά στα 1990, άλλαζε το μήνυμά του για να συμπεριλάβει περισσότερα στοιχεία πευματικότητας, μαγείας και μεγαλύτερης ενσυναίσθησης στον "Ιερό Σου Εαυτό" Boca Raton News, November 13th, 2002.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ντάιερ γεννήθηκε στις 10 Μαΐου του 1940 και πέθανε στις 29 Αυγούστου του 2015 στο Μάουι της Χαβάης, σε ηλικία 75 ετών.[9][10] Ήταν παντρεμένος και χωρισμένος τρεις φορές, έχοντας επτά από τα οκτώ παιδιά του με την τρίτη σύζυγό του την Μαρσελέν (Marcelene).

Αντιθέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι το 2000, είχε παρουσιαστεί αρκετές φορές στο Public Broadcasting Service (PBS) κατά την διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου. Μολονότι γινόταν αντιληπτό από το PBS, ότι ήταν ένας δημοφιλής ομιλητής και θα πετύχαινε να βοηθήσει το PBS να αυξήσει το κεφάλαιό του, μερικοί παρατηρητές του PBS βρήκαν τις εμφανίσεις του να ενοχλούν, με την έννοια "ότι το PBS μπορούσε να φανεί σαν να δάνειζε το κύρος του στις πνευματικές απόψεις του Ντάιερ, ευθυγραμμιζόμενο με τις τεχνικές του". PBS The Ombudsman Column, March 24th, 2006.

Θρησκευτικές δοξασίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

"Πιστεύω ότι η αλήθεια είναι αλήθεια μέχρι να την οργανώσεις και τότε γίνεται ένα ψέμα. Δεν πιστεύω ότι ο Ιησούς δίδασκε Χριστιανισμό, ο Ιησούς δίδασκε καλοσύνη, αγάπη, ενδιαφέρον και ειρήνη. Αυτό που λέω στους ανθρώπους είναι να μην γίνεις Χριστιανός αλλά σαν τον Χριστό. Να μην γίνεις Βουδιστής αλλά σαν τον Βούδα.

"Η θρησκεία είναι ορθοδοξία, κανόνες και αποσπάσματα βιβλίων διατηρημένα από τους ανθρώπους για μακρά χρονική περίοδο. Γενικά οι άνθρωποι ξεσηκώνονται να υπακούουν τις συνήθειες και τις πρακτικές αυτής της θρησκείας χωρίς ερωτήσεις. Αυτά είναι συνήθειες και προσδοκίες έξω από τον άνθρωπο και δεν ταιριάζουν το ορισμό μου του πνευματικού. There's a Spiritual Solution to Every Problem.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 151462266. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Internet Speculative Fiction Database. 189546. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. www.nbcnews.com/news/us-news/self-help-pioneer-dr-wayne-dyer-dies-75-n418556.
  5. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά, Αγγλικά) Gemeinsame Normdatei. 11544565X. Ανακτήθηκε στις 17  Οκτωβρίου 2015.
  6. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb11901501t. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  7. CONOR.SI. 5450595.
  8. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  9. Aiello, McKenna (30 Αυγούστου 2015). «Wayne Dyer Dead at 75—Ellen DeGeneres, Portia de Rossi and More Stars Remember Self-Help Guru». E! Online News. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2015. 
  10. Johnson, M. Alex (30 Αυγούστου 2015). «Self-Help Pioneer Dr. Wayne Dyer Dies at 75, Family and Publisher Say». NBCNews.com. Ανακτήθηκε στις 31 Αυγούστου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]