Γκρίζα μαγκούστα του Ακρωτηρίου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκρίζα μαγκούστα του Ακρωτηρίου[1]
Πιθανό αρσενικό σε κατοικημένη περιοχή, Δυτικό Ακρωτήριο
Πιθανό αρσενικό σε κατοικημένη περιοχή, Δυτικό Ακρωτήριο
Κατάσταση διατήρησης

Ελαχίστης Ανησυχίας (IUCN 3.1) [2]
Συστηματική ταξινόμηση
Βασίλειο: Ζώα
Συνομοταξία: Χορδωτά
Ομοταξία: Θηλαστικά
Τάξη: Σαρκοφάγα
Οικογένεια: Ερπηστίδες
Υποοικογένεια: Ερπηστίνες
Γένος: Γαληρέλλα
Είδος: G. pulverulenta
Διώνυμο
Galerella pulverulenta
(Βάγκνερ, 1839)

Κατανομή της γκρίζας μαγκούστας του Ακρωτηρίου

Η Γκρίζα μαγκούστα του Ακρωτηρίου (Galerella pulverulenta), ονομαζόμενη επίσης και μικρή γκρίζα μαγκούστα, είναι μαγκούστα ενδημική στη νότια Αφρική.[2]

Εμφάνιση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι ένα μικρό είδος (μήκους 55-69 εκατοστομέτρων και βάρους 0,5 - 1,0 χιλιόγραμμων). Έχει σκούρο γκρι χρώμα και η άκρη της ουράς είναι πιο σκούρα. Τα πόδια είναι πιο σκούρα γκρι από το υπόλοιπο σώμα. Έχει χαρακτηριστικό επιμήκη σωματότυπο μαγκούστας. Τα αυτιά είναι μικρά και στρογγυλά και βρίσκονται στις πλευρές του κεφαλιού. Η ουρά είναι μακριά και φουντωτή. Τα δόντια παρουσιάζουν προσαρμογές τόσο για την κοπή όσο και για τη σύνθλιψη.

Διατροφή και συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γκρίζα μαγκούστα του Ακρωτηρίου τρέφεται κυρίως με έντομα και μικρά τρωκτικά, αλλά τρώει επίσης πτηνά, μικρά ερπετά, αμφίβια, άλλα ασπόνδυλα, και φρούτα. Είναι επίσης γνωστό ότι τρώει νεκρούς οργανισμούς και σκουπίδια.

Είναι κυρίως εντομοφάγο ζώο αλλά και σαρκοφάγο. Τα έντομα και άλλα αρθρόποδα, όπως αράχνες, πιάνονται στο έδαφος και στη συνέχεια κρατιούνται με τα μπροστινά πόδια και τρώγονται. Τα μεγαλύτερα θηράματα, όπως τα τρωκτικά, καταδιώκονται και σκοτώνονται με δάγκωμα στο κεφάλι. Οι μεγάλες λείες κόβονται σε κομμάτια μεγέθους δαγκωματιάς με τα δόντια.

Τα μικρά τρωκτικά, ιδίως ο Ωτόμυς και ο Ραβδόμυς, είναι τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία. Κατ' εξαίρεση επιτίθεται σε ανήλικους λαγούς και σε νεαρές μικρές αντιλόπες.[3]

Κατανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες το είδος εθεωρείτο ότι ήταν ενδημικό στην Επαρχία του Ακρωτηρίου, αλλά τώρα είναι γνωστό ότι απαντάται σε μεγάλο μέρος του υπολοίπου της Νότιας Αφρικής και στα δυτικά, προς τα βόρεια στη νότια Ανγκόλα. Δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί πώς είναι συνεχής η κατανομή, ούτε πόσο μεγάλο μέρος αυτής της ευρύτερης παρουσίας οφείλεται στην επέκταση της κατανομής της. Η πυκνότητά του πληθυσμού της σε περιοχές όπου είναι εγκατεστημένο το είδος, κυμαίνεται από μία μαγκούστα ανά 60 εκτάρια σε μία ανά δύο εκτάρια.[3]

Βιότοπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζει στις μακίες (φάινμπος), στους ημιερημικούς θαμνώνες (Καρού) στις λόχμες και στα δάση. Ωστόσο δεν απαντάται στις ποώδεις διαπλάσεις. Συχνά ζουν κοντά στον άνθρωπο, συχνά κάτω από τα πατώματα των χώρων της κατοικίας ή και στις παρυφές των προαστίων. Όταν συνηθίσει την ανθρώπινη παρουσία μπορεί να ανεχθεί κοντινή προσέγγιση.[3]

Συμπεριφορά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γκρίζα μαγκούστα του Ακρωτηρίου είναι ζώο ημερόβιο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Wozencraft, W. C. (2005). «Order Carnivora». Στο: Wilson, D. E.· Reeder, D. M. Mammal Species of the World (3rd έκδοση). Johns Hopkins University Press. σελίδες 532–628. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494. 
  2. 2,0 2,1 Hoffmann, M. (2008). Herpestes pulverulentus. 2008 IUCN Red List of Threatened Species. IUCN 2008. Ανακτήθηκε 22 March 2009.Η καταχώρηση στη βάση δεδομένων περιλαμβάνει μια συνοπτική αιτιολόγηση του γιατί αυτό το είδος είναι ελαχίστου ανησυχίας.
  3. 3,0 3,1 3,2 Mills, Gus and Hes, Lex (1997). The Complete Book of Southern African Mammals. Cape Town: Struik Publishers. ISBN 0947430555. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)