Γιάννης Πουτέτσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γιάννης Πουτέτσης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1878
Στεγοπολη
Θάνατος1912
Τσούκα Δελβινου
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταεπαναστάτης

Ο Γιάννης Πουτέτσης ήταν Έλληνας επαναστάτης που δραστηριοποιήθηκε στην περιοχή της Ηπείρου στις αρχές του εικοστού αιώνα. Γεννήθηκε στη Στεγοπολη της Βορείου Ηπείρου και σκοτώθηκε σε μάχη με τον οθωμανικό στρατό κοντά στην Τσούκα Δελβίνου στις 26 Σεπτεμβρίου του 1912.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συμμετείχε από το 1906 στις ένοπλες ομάδες της Ηπειρωτικής Εταιρείας όντας αρχηγός ένοπλου αντάρτικου σώματος και τον Οκτώβριο του 1908 στη Δραγουμή έγινε οπλαρχηγός, χρησιμοποιώντας το πολεμικό ψευδώνυμο Καπετάν Βοριάς. Χρησιμοποιώντας ως βάση το μοναστήρι της Αγ.Παρασκευής στα Πράμαντα διεξήγαγε αρκετές μάχες τόσο με τα τουρκικά στρατεύματα όσο και με αντίστοιχες αλβανικές και ρουμανοβλάχικες αντάρτικες ομάδες.

Στη πλούσια δράση του,η οποία τον ανέδειξε ως έναν από τους ικανότερους οπλαρχηγούς της Α' Διευθύνσεως (Ιωαννίνων) της Ηπειρωτικής Εταιρείας, συγκαταλέγονται η εξόντωση της ρουμανοβλάχικης ομάδας των Σκουμπραίων Μποτάσηδων το φθινόπωρο του 1906 στο χάνι της Ντουραχάνης καθώς και οι μάχες με αλβανικές αντάρτικες ομάδες και τον οθωμανικό στρατό την περίοδο Αυγούστου-Σεπτεμβρίου του 1912 στην περιοχή της Βορείας Ηπείρου. Σε μία από αυτές τις συμπλοκές,στην Τσούκα Δελβίνου,την 26η Σεπτεμβρίου του 1912 σκοτώθηκε, λίγες μόλις μέρες πριν την κήρυξη του Α' Βαλκανικού Πόλεμου.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ιωάννη Ν.Νικολαΐδη:Τα Γιάννινα του Μεσοπολέμου,τόμος Α',σελ 25 (Ιωάννινα 1992)
  • Λάμπρου Μάλαμα:Πώς απελευθερώθηκε η Ήπειρος και η Μακεδονία το 1912-13,σελ 17
  • M.V.Sakellariou:Epirus,4000 years of Greek history and civilization,Εκδοτική Αθηνών,σελ 361 (1997)
  • Δήμος Ευρυμενών[νεκρός σύνδεσμος]