Γιάννης Μαρής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιάννης Μαρής
Ο πατέρας του ελληνικού αστυνομικού μυθιστορήματος Γιάννης Μαρής
Γέννηση28 Ιανουαρίου 1916
Σκόπελος Σποράδες Ελλάδα
Θάνατος13  Νοεμβρίου 1979[1]
Αθήνα Αττική Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασεναριογράφος, μυθιστοριογράφος, συγγραφέας[2], δημοσιογράφος[2] και κριτικός κινηματογράφου[2]
Καλλιτεχνικά ρεύματαΑστυνομικό μυθιστόρημα
Σημαντικά έργαΟ θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα, Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη

Ο Γιάννης Μαρής (αληθινό όνομα Ιωάννης Τσιριμώκος, 28 Ιανουαρίου 191613 Νοεμβρίου 1979[3]) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συγγραφέας, σεναριογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Έγραψε δεκάδες βιβλία και σενάρια για τον κινηματογράφο. Θεωρείται ο πατέρας του αστυνομικού μυθιστορήματος στην Ελλάδα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γιάννης Τσιριμώκος, που καταγόταν από γνωστή οικογένεια της Φθιώτιδας, γεννήθηκε στη Σκόπελο τον Ιανουάριο του 1916, όπου υπηρετούσε ο δικαστικός πατέρας του, Δημοσθένης Τσιριμώκος. Ο πολιτικός Ηλίας Τσιριμώκος (μετέπειτα βουλευτής, υπουργός και πρωθυπουργός) ήταν δεύτερός του εξάδελφος. Πέρασε τα παιδικά του χρόνια στη Χίο και στη Λάρισα, και αργότερα φοίτησε στη Νομική Σχολή της Θεσσαλονίκης. Ανέπτυξε έντονη πολιτική δραστηριότητα και εντάχθηκε στον χώρο των σοσιαλιστών. Συμμετείχε μαζί με τον Ηλία Τσιριμώκο και τον Αλέξανδρο Σβώλο στην ίδρυση της «Ένωσης Λαϊκής Δημοκρατίας» (ΕΛΔ), ενώ αργότερα προσχώρησε στο ΕΑΜ.

Μετά το τέλος του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου ξεκινάει να ασχολείται επαγγελματικά με τη δημοσιογραφία. Εργάζεται στην εφημερίδα «Μάχη» ως αρχισυντάκτης, σχολιογράφος και κριτικός κινηματογράφου. Μετά τις αποκαλύψεις που κάνει η εφημερίδα για τη Μακρόνησο θα διωχθεί και θα φυλακιστεί. Αποφυλακίστηκε με παρέμβαση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς και του Αλέξανδρου Σβώλου. Θα εργαστεί στις εφημερίδες Προοδευτικός Φιλελεύθερος, Ελεύθερος Λόγος, Αθηναϊκή για να καταλήξει τελικά στο συγκρότημα Μπότση (Ακρόπολις, Απογευματινή, περιοδικό Πρώτο).

Ξεκίνησε το συγγραφικό του έργο στις αρχές της δεκαετίας του '50 δημοσιεύοντας σε συνέχειες στο εβδομαδιαίο περιοδικό Οικογένεια το μυθιστόρημά του Έγκλημα στο Κολωνάκι (1953), μέχρι τη διακοπή της έκδοσης. Το μυθιστόρημά αυτό εκδόθηκε σε τόμο λίγο αργότερα σε αυτοέκδοση και στη συνέχεια από τις εκδόσεις Ατλαντίς (κόκκινη σειρά). Θα γνωρίσει τεράστια επιτυχία και το 1959 θα μεταφερθεί με παρόμοια επιτυχία στον κινηματογράφο. Συνεχίζει να γράφει ακούραστα για 25 και πλέον χρόνια αφήνοντας πίσω του πλειάδα αστυνομικών μυθιστορημάτων, περίπου είκοσι σενάρια και δύο θεατρικά. Τα αστυνομικά του μυθιστορήματα γνώρισαν πολλαπλές ανατυπώσεις και προσφέρθηκαν, κατά καιρούς, ως ένθετα καθημερινών εφημερίδων[4], ενώ στο έργο του αναφέρθηκαν πολλοί σύγχρονοι δημιουργοί του είδους[5].

Ο Ιωάννης Τσιριμώκος ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών, της Εταιρίας Θεατρικών Συγγραφέων, καθώς και της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου. Είχε λάβει μέρος σε δημοσιογραφικές αποστολές στη Κίνα, ΗΠΑ, Ρωσία, Ισπανία, Πορτογαλία, και ανατολικές Χώρες. Ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών, ένθερμος οπαδός της ΑΕΚ και μιλούσε επίσης γαλλικά.

Υπήρξε πολυμαθέστατος και διέθετε το «χάρισμα του προφορικού λόγου», πήρε μάλιστα μέρος στο ρεπορτάζ για τη διαλεύκανση της δολοφονίας του ανεξάρτητου βουλευτή της αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ο θάνατός του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πέθανε στην Αθήνα στις 13 Νοεμβρίου 1979 από καρκίνο του εγκεφάλου[6].

Το έργο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και εμπορικά επιτυχημένος και δημοφιλής, ο Γιάννης Μαρής υπήρξε παραγνωρισμένος από τους κριτικούς στην εποχή του. Η ενασχόλησή του με το είδος του αστυνομικού μυθιστορήματος, που εντασσόταν από τους τότε κριτικούς στην παραφιλολογία, του στέρησε την αναγνώριση ως μεγάλου συγγραφέα. Πολλά χρόνια μετά αναγνωρίστηκε ως κλασικός. Δημιουργός του θρυλικού χαρακτήρα Γεώργιου Μπέκα, χάρισε στην Ελληνική λογοτεχνία έναν ήρωα που προσπαθεί να ομοιάσει στον επιθεωρητή Μεγκρέ του Σιμενόν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν το πετυχαίνει, καθώς το ευρύτερο ψυχογραφικό στοιχείο που κυριαρχεί στον Σιμενόν, στον Μαρή είναι ρηχό, ενώ οι συνεχείς επαναλήψεις αδυνατίζουν την αφηγηματική ροή. Ο Ιρλανδός μεταφραστής των μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή, καθηγητής J. H. Harrison, έγραψε για το έργο του Έλληνα συγγραφέα, απευθυνόμενος προς Άγγλους εκδότες: " ... Όπως και στο Αρχαίο Ελληνικό Δράμα, οι ιστορίες του προχωρούν προς το αναπόφευκτο τέλος τους, κι αυτό το τέλος μπορεί να είναι ή να μην είναι ευτυχισμένο..."[7]

Τα μυθιστορήματά του διαδραματίζονταν συχνά σε κοσμοπολίτικα μέρη με ήρωες εφοπλιστές, βιομηχάνους και καλλιτέχνες. Ο απλός κόσμος ήταν πάντα σε δεύτερη μοίρα, ενώ η αστυνομική πλοκή, το ερωτικό στοιχείο (του ασκήθηκε, μάλιστα και κριτική για ηδονοβλεπτική διάθεση[8]) και το μυστήριο ήταν το πρόσχημα για να κερδίσει την προσοχή του αναγνώστη. Το πραγματικό ενδιαφέρον του ήταν η δημιουργία ατμόσφαιρας και οι ανθρώπινες σχέσεις. Κύριος πρωταγωνιστής σε αυτά είναι συχνά το πρότυπο ενός νεαρού (σχετικά) και μάλλον εμφανίσιμου άνδρα, με επιτυχίες στο γυναικείο φύλλο αλλά και με αμφιλεγόμενο ή/και ύποπτο παρελθόν, ο οποίος, ωστόσο, διαθέτει έντονο αξιακό σύστημα και μπλέκεται σε μυστηριώδεις υποθέσεις. Η επιτυχία των μυθιστορημάτων, που πουλούσαν εκατοντάδες χιλιάδες αντίτυπα, οδήγησε στη δημιουργία σχολής συγγραφέων και μιμητών.

Πολλά από τα έργα του μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο, τόσο από τον ίδιο, όσο και μετά τον θάνατό του, δημιουργώντας έτσι το αντίστοιχο του φιλμ νουάρ στο ελληνικό σινεμά. Μερικές επίσης από τις πιο επιτυχημένες τηλεοπτικές σειρές τόσο της κρατικής όσο και της ιδιωτικής τηλεόρασης βασίστηκαν στα έργα του. Μεταξύ άλλων ιδιαίτερα επιτυχημένη θεωρήθηκε η τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη που διασκεύασε ο συγγραφέας Γιάννης Κανδήλας και προβλήθηκε στην ΕΤ1 το 1985. Πολλά βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε ξένες γλώσσες.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η παρούσα εργογραφία των δημοσιεύσεων στον περιοδικό τύπο συντάχθηκε από τον συγγραφέα και μελετητή της ελληνικής αστυνομικής λογοτεχνίας Φίλιππο Φιλίππου με βάση τις έως τώρα γνωστές πρώτες δημοσιεύσεις του Γιάννη Μαρή.[9]. Εργογραφία των βιβλίων του Μαρή δεν έχει ακόμα συνταχθεί (βρίσκεται υπό σύνταξη από τον Βίκτωρα Καμχή).

1953-1960[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α/Α Τίτλος Πρώτη Δημοσίευση Έτος Σημειώσεις Φίλιππου Φιλίππου
1 Έγκλημα στο Κολωνάκι Περιοδικό Οικογένεια 1953
2 Έγκλημα στα παρασκήνια Εφημερίδα Απογευματινή 1954
3 Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν Άγνωστη 1954 Ως έτος αρχικής δημοσίευσης απο τις εκδόσεις Πεχλιβανίδη αναφέρεται το 1954.
4 Ζήτημα εμπιστοσύνης Εφημερίδα Ακρόπολις 1955 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Μια νύχτα στην Κηφισιά και αργότερα ως Ο άνθρωπος που πούλησε τον εαυτό του
5 Ο άνθρωπος του τραίνου Εφημερίδα Ακρόπολις 1955 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Ο άνθρωπος με το γκρι κοστούμι
6 Περιπέτεια στο Άγιον Όρος Εφημερίδα Ακρόπολις 1956 Αργότερα εκδόθηκε ως Διπλανό δωμάτιο
7 Το κόκκινο βάζο Εφημερίδα Απογευματινή 1956 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Τα μεσάνυχτα θα πεθάνεις, αγάπη μου
8 Χωρίς ταυτότητα Εφημερίδα Απογευματινή 1956 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλοΈκλεψα την αγάπη σας
9 Νυκτερινό τηλεφώνημα Εφημερίδα Ακρόπολις 1956
10 Ο 13ος επιβάτης Εφημερίδα Απογευματινή 1956
11 Διακοπές στη Μύκονο Άγνωστη 1958 Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη πρώτη έκδοση το 1958
12 Αυτόπτης μάρτυς Άγνωστη 1958 Σύμφωνα με την Εθνική Βιβλιοθήκη πρώτη έκδοση το 1958
13 Ο τέταρτος ύποπτος Περιοδικό Μπουκέτο 1958 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Ο τέταρτος ένοχος
14 Έγκλημα στη Μύκονο Περιοδικό Θεατής 1958 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Ξενοδοχείο πολυτελείας
15 Μωρό μου… Περιοδικό Θεατής 1958
16 Αύριο και για πάντα Περιοδικό Θεατής 1958
17 Το μεγάλο παιχνίδι Εφημερίδα Ακρόπολις 1959
18 Επικίνδυνο καλοκαίρι Περιοδικό Θεατής 1959 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλοΤαξίδι χωρίς τέλος
19 Το μυστικό του άσπρου βράχου Εφημερίδα Ακρόπολις 1959
20 Η μελωδία του θανάτου Εφημερίδα Απογευματινή 1959
21 Περίπτωση Χ Εφημερίδα Απογευματινή 1959

1960-1967[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α/Α Τίτλος Πρώτη Δημοσίευση Έτος Σημειώσεις Φίλιππου Φιλίππου
22 Σκοτεινό μεσημέρι Περιοδικό Θεατής 1960 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Ξενοδοχείο τρίτης κατηγορίας
23 Προορισμός ο θάνατος Περιοδικό Πρώτο 1960 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Έγκλημα στην Ύδρα
24 Ακριβώς στις 12 και 15΄ Περιοδικό Πρώτο 1960 Αργότερα τη δεκαετία του 70 θα εκδοθεί με τίτλο Κουαρτέτο μαζί με τη νουβέλα Έγκλημα στην Ύδρα και τα διηγήματα Το κεφάλι του Απόλλωνα και Το χαμένο εικοσιτετράωρο
25 Εκείνη τη νύχτα Περιοδικό Θεατής 1960 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Στη γωνιά του δρόμου
26 Χωρίς τίτλο 1961 Περιέχει τις νουβέλες Οι άγγελοι δεν έχουν πάντα φτερά και Ένας ξένος στην πόλη, που δημοσιεύθηκαν στην Απογευματινή και στον Θεατή αντίστοιχα το 1961, καθώς και το διήγημα Γράμμα χωρίς αποστολέα
27 Ιντερμέτζο 1961 περιέχει τις νουβέλες Ιντερμέτζο – με άγνωστη πρώτη δημοσίευση – και Οι άγγελοι δεν έχουν πάντα φτερά, που δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή το 1961
28 Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα Εφημερίδα Ακρόπολις 1961 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Μαύρος άγγελος
29 Τα χέρια της Αφροδίτης Εφημερίδα Απογευματινή 1963 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Στην ξένη πόλη
30 Ταξίδι χωρίς γυρισμό Εφημερίδα Ακρόπολις 1963
31 Υποψίες Εφημερίδα Ακρόπολις 1964
32 Μια γυναίκα από το παρελθόν Εφημερίδα Ακρόπολις 1964
33 Ιδιωτική υπόθεση Εφημερίδα Απογευματινή 1964 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Σήμα κινδύνου
34 Επιχείρηση εκδίκηση Περιοδικό Πρώτο 1964 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Ένα πρόσωπο τη νύχτα
35 Περιπέτεια Εφημερίδα Ακρόπολις 1964
36 Το χαμόγελο της σφίγγας Εφημερίδα Ακρόπολις 1965
37 Αυστηρώς προσωπικόν Εφημερίδα Ακρόπολις 1965
38 Υπόθεση εκβιασμού Εφημερίδα Ακρόπολις 1966
39 Επιχείρηση Ουράνιο Τόξο Εφημερίδα Ακρόπολις 1966

1967-1976[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α/Α Τίτλος Πρώτη Δημοσίευεση Έτος Σημειώσεις Φίλιππου Φιλλίπου
40 Αμφιβολίες Εφημερίδα Ακρόπολις 1967
41 Περίπτωση ανάγκης Εφημερίδα Απογευματινή 1967
42 Ζήτημα ζωής και θανάτου Εφημερίδα Ακρόπολις 1968 Κυκλοφόρησε με αρχικό τίτλο Ίλιγγος
43 Μπούμερανγκ Εφημερίδα Ακρόπολις 1968
44 Το καλοκαίρι του φόβου Περιοδικό Επίκαιρα 1971
45 Το χαμόγελο της Πυθίας Περιοδικό Επίκαιρα 1971
46 Σκληρό παιχνίδι Περιοδικό Επίκαιρα 1973

1974-1979[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Α/Α Τίτλος Πρώτη Δημοσίευση Έτος
47 Η τρίτη αλήθεια Περιοδικό Επίκαιρα 1974
48 Η εξαφάνιση του Τζον Αυλακιώτη Εφημερίδα Ακρόπολις 1976
49 Η απαγωγή Εφημερίδα Ακρόπολις 1978

Φιλμογραφία [10][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στη φιλμογραφία και τις τηλεοπτικές σειρές του Γιάννη Μαρή εντάσσονται τρεις κατηγορίες ταινιών και σήριαλ: όσα βασίζονται σε μυθιστορήματά του που διασκεύασε σεναριακά ο ίδιος, όσα στηρίζονται σε μυθιστορήματά του που διασκεύασε άλλος σεναριογράφος και όσα βασίζονται σε πρωτότυπα σενάριά του.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Παραγωγή Σκηνοθεσία Σενάριο Διάρκεια Σημειώσεις
1958 Ο άνθρωπος του τραίνου Όλυμπος Φιλμ Ντίνος Δημόπουλος Γιάννης Μαρής (από το ομώνυμο μυθιστόρημά του) 85’ ασπρόμαυρη
1959 Η Λίζα το 'σκασε[11] Δέλτα Φιλμ Σωκράτης Καψάσκης Γιάννης Μαρής 83’ ασπρόμαυρη
1959 Ένας Έλληνας στο Παρίσι Αφοί Κυριακόπουλοι Χρήστος Κυριακόπουλος Γιάννης Μαρής σε συνεργασία με τον Χρήστο Κυριακόπουλο 85’ ασπρόμαυρη
1959 Έγκλημα στο Κολωνάκι Τζαλ Φιλμ Τζανής Αλιφέρης Τζανής Αλιφέρης (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή) 115 ασπρόμαυρη
1960 Καλημέρα Αθήνα Θ. Δαμασκηνός/ Β Μιχαηλίδης / Μ. Νικολούδης Γρηγόρης Γρηγορίου Γιάννης Μαρής 76’ ασπρόμαυρη
1960 Μωρό μου! (Ένας Δον Ζουάν για κλάματα) Ι. Καρατζόπουλος & Σία Δημήτρης (Ντίμης) Δαδήρας Γιάννης Μαρής (από το ομώνυμο μυθιστόρημά του) 85’ ασπρόμαυρη
1960 Έγκλημα στα παρασκήνια Θ. Δαμασκηνός - Β Μιχαηλίδης / Τέχνη Ντίνος Κατσουρίδης Γιάννης Μαρής (από το ομώνυμο μυθιστόρημά του) 83’ ασπρόμαυρη
1961 Λάθος στον έρωτα Αφοί Κυριακόπουλοι Χρήστος Κυριακόπουλος Γιάννης Μαρής (από το ομώνυμο μυθιστόρημά του) 74’ ασπρόμαυρη
1962 Ο άντρας της γυναίκας μου Τιτάν Φιλμ Δημήτρης (Ντίμης) Δαδήρας Γιάννης Μαρής (από το θεατρικό έργο του Δημήτρη Κ. Ευαγγελίδη και του ίδιου Ποιος είναι ο Λύσανδρος) 74’ ασπρόμαυρη
1963 Χωρίς ταυτότητα Φίνος Φιλμ Γιάννης Διαλιανίδης Γιάννης Μαρής (από το ομώνυμο μυθιστόρημά του) 97’ ασπρόμαυρη
1963 Ο μπαμπάς μου κι εγώ! Θανάσης Σπηλιώτης Ερρίκος Θαλασσινός Γιάννης Μαρής 83’ ασπρόμαυρη
1964 Αμφιβολίες Αφοί Ρουσσόπουλοι - Γιώργος Λαζαρίδης - Δ. Σαρρής - Κ. Ψαρράς Γρηγόρης Γρηγορίου Γιάννης Μαρής (από το μυθιστόρημά του Το κόκκινο βάζο) 93' ασπρόμαυρη
1964 Ο τελευταίος πειρασμός Αφοί Ρουσσόπουλοι - Γιώργος Λαζαρίδης - Δ. Σαρρής - Κ. Ψαρράς Σωκράτης Καψάσκης Σωκράτης Καψάσκης (από το μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή Το τελευταίο καλοκαίρι) 89’ ασπρόμαυρη
1965 Το πρόσωπο της ημέρας Αφοί Ρουσσόπουλοι - Γιώργος Λαζαρίδης - Δ. Σαρρής - Κ. Ψαρράς Ορέστης Λάσκος Γιάννης Μαρής (σε διασκευή Γιώργου Λαζαρίδη) 95’ ασπρόμαυρη
1966 Μια γυναίκα κατηγορείται Σπηλιώτης Φιλμ Γρηγόρης Γρηγορίου Γιάννης Μαρής (από το μυθιστόρημά του Εκείνη τη νύχτα) 88’ ασπρόμαυρη
1966 Οι στιγματισμένοι Φοίνιξ Φιλμ Κώστας Ανδρίτσος Γιάννης Μαρής (ως Γιάννης Χανιώτης) 88’ ασπρόμαυρη
1971 Οι τελευταίοι του Ρούπελ Art Films Γρηγόρης Γρηγορίου Γιάννης Μαρής 92’ έγχρωμη
1972 Ως την τελευταία στιγμή (Το μεγάλο παιχνίδι) Art Films Μάριος Ρετσίλας Γιάννης Μαρής (από το μυθιστόρημά του Το μεγάλο παιχνίδι) 90’ έγχρωμη
1972 Αντάρτες των πόλεων Καραγιάννης - Καρατζόπουλος Δημήτρης (Ντίμης) Δαδήρας Γιάννης Μαρής (από το μυθιστόρημά του Επιχείρηση Ουράνιο Τόξο) 97’ έγχρωμη
1973 Ζήτημα ζωής και θανάτου Κλέαρχος Κονιτσιώτης (Γενική Κινηματογραφικών Επιχειρήσεων) Βαγγέλης Σερντάρης Γιάννης Μαρής (από το ομώνυμο μυθιστόρημά του) 79’ έγχρωμη
1979 Το χαμόγελο της Πυθίας (Το κόλπο του τούνελ) Telecolor Σέρτζιο Μπεργκονζέλι - Σούλης Γεωργιάδης Γιάννης Μαρής (από το ομώνυμο μυθιστόρημά του) 81’ έγχρωμη
1985 Ο εφιάλτης Γεωργιάδης Ηλεκτρονική Δημήτρης (Ντίμης) Δαδήρας Γιάννης Μαρής (από το μυθιστόρημά του Επικίνδυνο καλοκαίρι) 100’ έγχρωμη, βιντεοταινία
1985 Ο δολοφόνος φορούσε σμόκιν Γεωργιάδης Ηλεκτρονική Δημήτρης (Ντίμης) Δαδήρας Γιάννης Μαρής (από το ομώνυμο μυθιστόρημά του) 121’ έγχρωμη, βιντεοταινία

Τηλεοπτικές σειρές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έτος Τίτλος Τηλεοπτικός Σταθμός Παραγωγή Σκηνοθεσία Σενάριο Αριθμός Επεισοδίων
1973 Αστυνομικές ιστορίες ΥΕΝΕΔ Πισσάνος Πέτρος Πανταζής - Γιώργος Παπακώστα Γιάννης Μαρής (διασκευές διηγημάτων του) 68
1977 Υποψίες ΕΡΤ Σούλης Γεωργιάδης Παύλος Φιλίππου – Ντίμης Δαδήρας – Γιάννης Σμαραγδής – Κώστας Παπανικολόπουλος – Ερρίκος Θαλασσινός Γιάννης Μαρής (διασκευές διηγημάτων του) 45
1982 Το μυστικό του Άσπρου Βράχου ΥΕΝΕΔ ΦΑΡΟΣ Μιχάλης Παπανικολάου Παύλος Λιάρος (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γ. Μαρή, 1959) 12
1985 Η εξαφάνιση του Τζων Αυλακιώτη ΕΡΤ Ανδρέας Λάππας – Γιώργος Μιχαηλίδης Ερρίκος Ανδρέου Γιάννης Κανδήλας (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή) 18
1987 Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα ΕΤ-2 Ανδρέας Λάππας Ερρίκος Ανδρέου Βασίλης Μανουσάκης (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή) 21
1990-1991 ο μυστικό του Άρη Μπονσαλέντη MEGA Ανδρέας Λάππας Βαγγέλης Σερντάρης Βασίλης Μανουσάκης (από το μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή Ζήτημα εμπιστοσύνης) 26
1992 Μια γυναίκα από το παρελθόν ANT1 Ανδρέας Λάππας Ερρίκος Ανδρέου Πέτρος Μάρκαρης (από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιάννη Μαρή) 16
2006-2008 Οι ιστορίες του αστυνόμου Μπέκα ALPHA PLD Χρήστος Γεωργίου - Νίκος Γραμματικός - Ρένα Εσκενάζυ - Γρηγόρης Καταντινάκης - Νίκος Κρητικός - Βίκυ Μανώλη - Χρήστος Παληγιαννόπουλος - Μπάμπης Σπανός - Μύρνα Τσάπα - Ελισάβετ Χρονοπούλου Στέλλα Βασιλαντωνάκη (διασκευές μυθιστορημάτων του Γιάννη Μαρή) 58

 

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. 15577197b.
  2. 2,0 2,1 2,2 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. mub20211129092. Ανακτήθηκε στις 20  Δεκεμβρίου 2022.
  3. "Κηδεύτηκε ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαρής"Ανακτήθηκε στις 4/7/2021
  4. Νίκος Μπακουνάκης: "Γιάννης Μαρής" Ανακτήθηκε στις 22/5/2019
  5. Κουζέλη, Λαμπρινή: "Γιάννης Μαρής, η μεγάλη επιστροφή" Ανακτήθηκε στις 22/5/2019
  6. "Πέθαναν ο Δημ. Ψαθάς και ο Γιάννης Μαρής από καρδιά και καρκίνο" Ανακτήθηκε στις 4/7/2021
  7. "Ο συγγραφέας Γιάννης Μαρής", Γιάννη Μαρή, Γ΄σειρά, "Η Εξαφάνιση του Τζών Αυλακιώτη", οπισθόφυλλο, εκδόσεις "Ατλαντίς"
  8. "Η Επιστροφή του Γιάννη Μαρή" Ανακτήθηκε στις 2/11/2021
  9. «Βιβλιογραφία Γιάννη Μαρή». www.elsal.gr. Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2020. 
  10. «Φιλμογραφία - Τηλεοπτικές σειρές Γιάννη Μαρή». www.elsal.gr. Ανακτήθηκε στις 5 Μαΐου 2020. 
  11. «Η Λίζα το 'σκασε'». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2023. 

Πηγές-βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 18 κείμενα για τον Γιάννη Μαρή / Ο άνθρωπος – Το έργο – Η εποχή, επιμέλεια Κώστας Θ. Καλφόπουλος, πρόλογος Άγγελος Τσιριμώκος, εκδ. Πατάκη, Αθήνα 2016, ISBN 978-960-16-2033-6.
  • Who's Who 1979, σελ. 705-706.
  • Λεονταρίτης, Γιώργος. Ο Γιάννης Μαρής και η εποχή του, εκδ. Άγρα, Αθήνα 2013.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]