Γιώργος Παγιωτέλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γεώργιος Παγιωτέλης)
Γεώργιος Παγιωτέλης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση25  Δεκεμβρίου 1935
Καβάλα
Θάνατος18  Μαρτίου 2006
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταδημοσιογράφος

Ο Γεώργιος Νικολάου Παγιωτέλης (Καβάλα, 25 Δεκεμβρίου 1935 - Αθήνα, 18 Μαρτίου 2006) ήταν Έλληνας οικονομολόγος και δημοσιογράφος, που ασχολήθηκε με τις εφαρμογές της στατιστικής στα στοιχεία αθλητικών δεδομένων, ιδιαίτερα των αθλημάτων του ποδοσφαίρου και του μπάσκετ.

Εργάστηκε σε διάφορες αθλητικές εφημερίδες (Έθνος, Μπάλα, Αθλητική Ηχώ,[1] Σπόρταϊμ κ.ά.) και περιοδικά (Εθνοσπόρ, Παγκόσμιοι, Όλα για το Ποδόσφαιρο '91 [2]), ενώ επιμελήθηκε τη στατιστική ενημερωτική εκπομπή Τρίτο ημίχρονο της ΕΡΤ κατά τη δεκαετία του '80.[1] Ήταν επίσης πάρεδρο μέλος του Π.Σ.Α.Τ.

Με τα άρθρα και τα εκατοντάδες αφιερώματά του βοήθησε να αναδειχθούν και να αποκατασταθούν επαγγελματικά αρκετοί νεαροί δημοσιογράφοι, που βρήκαν μέσω των στηλών του την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Το γράψιμό του διέκρινε η σαφήνεια αλλά και η γλαφυρότητα, στοιχεία που του χάριζαν ένα ιδιαίτερο ύφος το οποίο ξέφευγε από τη συνήθη δημοσιογραφική διατύπωση.

Υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες στην αξιοποίηση των στατιστικών αθλητικών στοιχείων στην Ελλάδα, ανοίγοντας το δρόμο στην περαιτέρω εξέλιξη του συγκεκριμένου τομέα.

Πέθανε πριν προλάβει να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο του όνειρο, το οποίο ήταν η έκδοση ενός εβδομαδιαίου στατιστικού περιοδικού.

Ο γιος του, Νίκος Παγιωτέλης, είναι επίσης αθλητικογράφος.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 «Εφημερίδα "Μακεδονία"». www.greek-language.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023. 
  2. «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ '91». Ανακτήθηκε στις 4 Μαΐου 2023.