Γενική Συνέλευση της Πενσυλβάνια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γενική Συνέλευση της Πενσυλβάνια

Pennsylvania General Assembly
Coat of arms or logo
Είδος
ΤύποςΔιθάλαμο
ΣώματαΓερουσία
Βουλή των Αντιπροσώπων
Ηγεσία
Πρόεδρος της Γερουσίας (Αντικυβερνήτης)
Τζον Φέτερμαν, (Δ)
Από 15 Ιανουαρίου 2019
Αναπληρωτής Πρόεδρος της Γερουσίας
Τζέικ Κόρμαν (Ρ)
Από 5 Ιανουαρίου 2021
Πρόεδρος της Βουλής
Μπράιαν Κάτλερ (Ρ)
Από 22 Ιουνίου 2020
Δομή
Βουλή των Αντιπροσώπων πολιτικές ομάδες
     Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (29)
     Δημοκρατικό Κόμμα (21)
Πολιτειακή Γερουσία
πολιτικές
ομάδες
     Ρεπουμπλικανικό Κόμμα (113)
     Δημοκρατικό Κόμμα (90)
Εκλογές
Βουλή των Αντιπροσώπων τελευταία εκλογή
3 Νοεμβρίου 2020
Πολιτειακή Γερουσία τελευταία εκλογή
3 Νοεμβρίου 2020
Τόπος συνεδριάσεων
Πολιτειακό Καπιτώλιο της Πενσυλβάνια
Χάρισμπεργκ, Πενσυλβάνια
Ιστοσελίδα
www.legis.state.pa.us

Η Γενική Συνέλευση της Πενσυλβάνια (αγγλικά: Pennsylvania General Assembly), είναι το πολιτειακό νομοθετικό σώμα της πολιτείας Πενσυλβάνια των ΗΠΑ. Το νομοθετικό σώμα συνέρχεται στο κτήριο του Πολιτειακού Καπιτωλίου στο Χάρρισμπεργκ. Την αποικιακή περίοδο (1682–1776), το νομοθετικό σώμα ήταν γνωστό ως Επαρχιακή Συνέλευση της Πενσυλβάνια. Από το Σύνταγμα του 1776, γραμμένο από Αμερικανούς επαναστατικούς, το νομοθετικό σώμα είναι γνωστό ως Γενική Συνέλευση. Η Γενική Συνέλευση έγινε διθάλαμο νομοθετικό σώμα το 1790.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Γενική Συνέλευση της Πενσυλβάνια, έχει συνολικά 253 μέλη, αποτελούμενη από την πολιτειακή Γερουσία με 50 μέλη και από την πολιτειακή Βουλή των Αντιπροσώπων με 203 μέλη, όντας έτσι το δεύτερο μεγαλύτερο νομοθετικό σώμα στη χώρα (μετά τη Γενική Συνέλευση του Νιου Χάμσαϊρ) και το μεγαλύτερο νομοθετικό σώμα πλήρους ώρας.

Ο βασικός μισθός των μελών της Γενικής Συνέλευσης, ανέρχεται σε 88.610$/έτος,[1] και αποτελεί τον τέταρτο υψηλότερο νομοθετικό μισθό στην χώρα[1], κάνοντας το το ακριβότερο πολιτειακό νομοθετικό σώμα κατά κεφαλή στις ΗΠΑ.[2]

Ύστερα από τις εκλογές του 2020, οι Ρεπουμπλικανοί κατέχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία με 28 γερουσιαστές (και έναν ανεξάρτητο που μετέχει στην κοινοβουλευτική τους ομάδα) έναντι 21 Δημοκρατικών γερουσιαστών. Επίσης, οι Ρεπουμπλικανοί έχουν πλειοψηφία και στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με 113 βουλευτές, έναντι 90 Δημοκρατικών.[3]

Οι γενικές εκλογές της Πενσυλβάνια διεξάγονται την Τρίτη μετά την πρώτη Δευτέρα τον Νοέμβριο σε άρτια έτη. Μια κενή έδρα πληρούται με ειδική εκλογή, η ημερομηνία της οποίας ορίζεται από τον προεδρεύοντα αξιωματούχο του αντίστοιχου σώματος.

Οι γερουσιαστές πρέπει να είναι τουλάχιστον 25 ετών, και ο Αντιπρόσωποι τουλάχιστον 21 ετών. Πρέπει να είναι πολίτες και κάτοικοι της πολιτείας για τουλάχιστον τέσσερα έτη και να κατοικούν στις περιφέρειές τους επί τουλάχιστον ένα χρόνο. Τα άτομα που έχουν καταδικαστεί για κακουργήματα, περιλαμβανομένης της υπεξαίρεσης, της δωρορδοκίας, και της ψευδορκίας, είναι μη εκλέξιμοι· το πολιτειακό Σύνταγμα επίσης προσθέτει την κατηγορία "άλλων περιβόητων εγκλημάτων," τα οποία μπορούν ευρέως να ερμηνευτούν από πολιτειακά δικαστήρια. Κανείς που έχει προηγουμένως εκδιωχθεί από την Γενκή Συνέλευση δεν μπορεί να εκλεγεί.[4]

Οι νομοθετικές περιφέρειες σχεδιάζονται κάθε δέκα χρόνια, μετά την Απογραφή των ΗΠΑ. Οι περιφέρειες σχεδιάζονται από μια πενταμελή επιτροπή, από τα οποία τα τέσσερα είναι οι ηγέτες της μειοψηφίας και της πλειοψηφίας σε κάθε σώμα (ή οι εκπρόσωποί τους). Το πέμπτο μέλος, που προεδρεύει στην επιτροπή, διορίζεται από τα άλλα τέσσερα και δεν μπορεί να είναι εκλεγμένος ή διορισμένος αξιωματούχος. Εάν η ηγεσία δεν μπορεί να αποφασίσει για το πέμπτο μέλος, το Πολιτειακό Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να τον διορίσει.

Ενόσω είναι στο αξίωμα, οι νομοθέτες δεν μπορούν να φέρουν δημόσιο αξίωμα. Ακόμη και αν ένα μέλο παραιτηθεί, το Σύνταγμα δηλώνει ότι δεν μπορεί να διορισθεί σε δημόσιο αξίωμα για την διάρκεια της αρχικής θητείας για ην οποία εκλέχθηκε.

Για την υπέρβαση ενός δυνητικού βέτο (αρνησικυρίας) από τον Κυβερνήτη της πολιτείας, απαιτούνται οι ψήφοι από τα 2/3 των μελών κάθε σώματος (135 ψήφοι στη Βουλή και 34 ψήφοι στην Γερουσία).[5]

Νομοθετικές συνεδριάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Σύμπλεγμα του Καπιτωλίου

Η Γενική Συνέλευση συνέρχεται το μεσημέρι της πρώτης Τρίτης του Ιανουαρίου και μετά συνέρχεται τακτικά στη διάρκεια του έτους. Αμφότερα τα σώματα αναστέλλονται στις 30 Νοεμβρίου σε άρτια έτη, όταν οι θητείες όλων των μελών της Βουλής και των μισών μελών της Γερουσίας λήγουν. Κανένα σώμα δεν μπορεί να ανασταλεί για περισσότερο από τρεις ημέρες χωρίς την συναίνεση του άλλου.

Ο κυβερνήτης μπορει να συγκαλέσει μια ειδική συνεδρίαση για να πιέσει για την νομοθέτηση σημαντικών θεμάτων. Πιο πρόσφατα, μια ειδική συνεδρίσαη συγκληθηκε για την μεταρρύθμιση του φόρου ιδιοκτησίας.

Η Συνέλευση συνέρχεται στο Πολιτειακό Καπιτώλιο της Πενσυλβάνια, το οποίο ολοκληρώθηκε το 1906. Υπό το Σύνταγμα της Πενσυλβάνια, η Συνέλευση πρέπει να συναντάται στην Πόλη του Χάρρισμπεργκ και μπορεί να μετακινηθεί μόνο εάν υπάρχει συναίνεση αμφότερων των σωμάτων.

Ηγεσία της Γενικής Συνέλευσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βουλή των Αντιπροσώπων της Πεννσυλβάνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων: Σάμιουελ Χ. Σμιθ (Ρ) [1]

Κόμμα Πλειοψηφίας (Ρ) Θέση Ηγεσίας Κόμμα Μειοψηφίας (Δ)
Μάικ Τουρζάι Floor Leader Φρανκ Ντέρμοντυ
Σταν Σέιλορ Whip Μάικ Χάννα
Σάντρα Μέιτζορ Caucus Chair Νταν Φράνκελ
Μάικ Βέρεμπ Caucus Secretary Τζένιφερ Μαν
Bill Adolph Appropriations Committee Chairman Joe Markosek
Dave L. Reed Policy Committee Chairman Mike Sturla
Dick Stevenson Caucus Administrator Ron Buxton
Pennsylvania House chamber Pennsylvania House chamber
Pennsylvania House chamber
Pennsylvania Senate chamber

Πολιτειακή Γερουσία της Πεννσυλβάνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωρινός Πρόεδρος της Γερουσίας: Τζόζεφ Μπ. Σκαρνάτι (Ρ)

Κόμμα Πλειοψηφίας (Ρ) Θέση Ηγεσίας Κόμμα Μειοψηφίας (Δ)
Ντομινίκ Πιλέτζι Floor Leader Τζέι Κόστα
Πατ Μπράουν Whip Anthony H. Williams
Mike Waugh Caucus Chairman Rich Kasunic
Μπομπ Ντ. Ρόμπινς Caucus Secretary Christine Tartaglione
Τζέικ Κόρμαν Appropriations Committee Chairman Βίνσεντ Χιουζ
Έντουιν Έρικσον Policy Committee Chairman Λίζα Μπόσκολα
Τζον Γκόρντνερ Caucus Administrator Wayne Fontana

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Robert Swift (26 Απριλίου 2010). «State legislature is among nation's most expensive». The Times Tribune. 
  2. «Post General Election Legislative breakdown». The Council of State Governments. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2012. 
  3. «Party control of Pennsylvania state government». Ballotpedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2022. 
  4. «CONSTITUTION OF THE COMMONWEALTH OF PENNSYLVANIA: Article II - The Legislature». Pennsylvania Constitution Web Page of the Duquesne University School of Law. Duquesne University School of Law. 11 Φεβρουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2012. Ανακτήθηκε στις 11 Φεβρουαρίου 2010. 
  5. «Veto overrides in state legislatures». Ballotpedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2022. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]