Κοσμικό έτος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Γαλαξιακό έτος)

Κοσμικό έτος ονομάζεται η χρονική περίοδος που χρειάζεται ο Ήλιος για να πραγματοποιήσει μία πλήρη περιφορά γύρω από το κέντρο του Γαλαξία μας. Έχει υπολογιστεί ότι η χρονική αυτή περίοδος διαρκεί 226 εκατομμύρια χρόνια και συνεπώς ο Ήλιος και γενικότερα το Ηλιακό Σύστημα, ηλικίας 5 δισεκατομμυρίων ετών, έχουν πραγματοποιήσει περίπου 22 με 23 φορές το γύρο του Γαλαξία. Η περίοδος αυτή είναι γνωστή και ως γαλαξιακό έτος.

Ο όρος Κοσμικό Έτος (με κεφαλαία αρχικά γράμματα) αναφέρεται επίσης σε μια χρονική κλίμακα του σύμπαντος, στην οποία η ιστορία του αναπαρίσταται σε ένα κοσμικό ημερολόγιο (Cosmic Calendar). Στο ημερολόγιο αυτό, η Μεγάλη Έκρηξη έλαβε χώρα ακριβώς τα μεσάνυχτα της 1ης Ιανουαρίου, ενώ ο Γαλαξίας μας σχηματίστηκε τον Μάιο. Κάθε ημέρα διαρκεί 40 εκατομμύρια χρόνια και κάθε δευτερόλεπτο 500 χρόνια. Ο Homo habilis, πρόγονος του σύγχρονου ανθρώπου, εμφανίστηκε στις 10:30 μ.μ. της 31ης Δεκεμβρίου και η καταγεγραμμένη ανθρώπινη ιστορία μόλις καταλαμβάνει τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελευταίου λεπτού του Κοσμικού Έτους.

Το Κοσμικό Ημερολόγιο επινοήθηκε από τον Αμερικανό αστρονόμο και εξωβιολόγο Καρλ Σαγκάν και παρουσιάστηκε στο επεισόδιο Μια Φωνή στην Κοσμική Φούγκα (One Voice in the Cosmic Fugue) της τηλεοπτικής σειράς Cosmos και στο βιβλίο του The Dragons of Eden (1977).