Γαλαξιακή Αυτοκρατορία (Ο Πόλεμος των Άστρων)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το έμβλημα της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας

Η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία (Galactic Empire) είναι μια φανταστική δικτατορία που υπάρχει στον Πόλεμο των Άστρων. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1977 στην πρώτη ταινία, καθώς και στις δύο επόμενες.

Η Αυτοκρατορία σχηματίστηκε στο Επεισόδιο 3, όταν ο καγκελάριος της Γαλαξικής Δημοκρατίας, Πάλπατιν μετέτρεψε την Δημοκρατία στην Γαλαξιακή Αυτοκρατορία. Αφορμή για αυτό στάθηκε η κατηγορία που εξαπέλυσε ο Πάλπατιν ενάντια στο τάγμα των Τζεντάι και την "προδοσία" που έκαναν εις βάρος της Δημοκρατίας. Ο Πάλπατιν εκτός απο καγκελάριος, στα κρυφά είχε το όνομα Νταρθ Σίντιους και ήταν ο ηγέτης των Σιθ, ενός αρχαίου τάγματος που πολεμούσαν τους Τζεντάι για αιώνες.

Στην Αυτοκρατορία, ηγέτης της εκτελεστικής εξουσίας ήταν Νταρθ Βέιντερ, ο μαθητευόμενος Σιθ που υπάκουγε στις εντολές του Νταρθ Σίντιους. Η Αυτοκρατορία διοίκησε δικτατορικά τον γαλαξία για εικοσιτέσσερα χρόνια, κάτι το οποίο κατάφερε λόγω της εντυπωσιακής στρατιωτικής της δύναμης, που αποτελούταν απο τεράστια πολεμικά διαστημόπλοια και χιλιάδες στρατιώτες. Μια Απολυταρχία με μια τεράστια Γραφειοκρατία, η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία θέλησε να έχει υπό τον έλεγχο της κάθε πλανητικό σύστημα που βρισκόταν κάτω από την κυριαρχία της.

Οργάνωση της εξουσίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά απο την δημιουργία της Αυτοκρατορίας ο Πάλπατιν είχε την απόλυτη εξουσία όντας ο αυτοκράτορας. Στην εξουσία, δεύτερος ήταν ο Νταρθ Βέιντερ, που ήταν ο αδίστακτος εφαρμοστής των εντολών του αυτοκράτορα και ήταν μια φιγούρα που προκαλούσε φόβο στο γαλαξία. Τα περισσότερα χρόνια της Αυτοκρατορίας, ο Πάλπατιν διοικούσε τον γαλαξία απο το καλά φυλασσόμενο παλάτι του στον πλανήτη Κόρισαντ. Ο Βέιντερ ταξίδευε συχνά στο γαλαξία για να εφαρμόζει τις διαταγές του αυτοκράτορα.

Η Αυτοκρατορική Γερουσία, υπήρχε για να εκπροσωπείται κάθε πλανήτης και να εκφράζονται έτσι τα συμφέροντα των λαών του γαλαξία. Παρόλα αυτά ήταν εντελώς ανίσχυρο, με τον αυτοκράτορα να ακούει όμως να μην πράττει αν δεν συμφωνούσε. Εκτός απο τον Πάλπατιν, εξουσία είχαν και οι Γραντ Μοφς, οι οποίοι είχαν αναλάβει την διοίκηση ορισμένων τμημάτων του γαλαξία. Μετά απο την κατάργηση της Γερουσίας ο κάθε Μοφ ανέλαβε και επίσημα την εξουσία σε κάθε περιοχή του γαλαξία.

Στο επεισόδιο 4, ο υψηλόβαθμος Μοφ, Τάρκιν εξηγεί πως η Αυτοκρατορία διοικεί μέσω του φόβου, λόγω του στρατού που αποτελούταν απο τους αυτοκρατορικούς στρατιώτες στορμτρούπερ, τα πολλά και επιβλητικά διαστημόπλοια και το Άστρο του Θανάτου, ένα υπερόπλο που ήταν ένας τεράστιος διαστημικός σταθμός που με μια ακτίνα λέιζερ μπορούσε να καταστρέψει έναν πλανήτη.

Στρατός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νταρθ Βέιντερ με τους αυτοκρατορικούς στρατιώτες

Ο αυτοκρατορικός στρατός ήταν η κύρια δύναμη της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας. Αποτελούταν απο τεράστια οχήματα μάχης εδάφους και απο μεγάλη στρατιωτική φρουρά σε όλο το γαλαξία. Ο στρατός είχε αρκετά μεγάλες λεγεώνες. Σε αντίθεση με δημοφιλή πεποίθηση, οι στρατιώτες στορμτρούπερ δεν ήταν στην πραγματικότητα ο στρατός, αλλά μάλλον ένα ελίτ σώμα που λειτουργούσε ως δύναμη εδάφους για το Πολεμικό Ναυτικό, παρόμοιο με ένα Σώμα των Πεζοναυτών.

Ναυτικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο αυτοκρατορικός αστρο-στόλος ήταν το στρατιωτικό σκέλος της Γαλαξιακής Αυτοκρατορίας υπεύθυνο για τη διατήρηση της ασφάλειας, της ειρήνης και της τάξης στο γαλαξία. Διοικούταν από τον Νταρθ Βέιντερ, ενώ απορρόφησε τις στρατιωτικές δυνάμεις της Γαλαξιακής Δημοκρατίας μετά την μετατροπή της σε Αυτοκρατορία. Οργάνωση του αυτοκρατορικού ναυτικού έχει εκχωρηθεί στους Μοφς. Το ναυτικό δεν αποτελούταν απο κανονικά θαλάσσια πλοία, αλλά απο υψηλής τεχνολογίας διαστημόπλοια.

Στο απόγειό του, το Αυτοκρατορικό Πολεμικό Ναυτικό είχε εκατομμύρια πολεμικά πλοία, συμπεριλαμβανομένων των 26.000 "Αστροκαταστροφέων» που εμφανίζονται στην ταινία. Πληρούσαν την θέληση του αυτοκράτορα σε όλο το γαλαξία. Μετά την ήττα στη μάχη του Έντορ, η Γαλαξιακή Αυτοκρατορία διασπάσθηκε σε αντιμαχόμενες συμμαχίες. Ενώ πολλά από τα απομεινάρια του αυτοκρατορικού ναυτικού αργότερα παρέμειναν, οι στρατιωτικές δυνάμεις εξαφανίστηκαν.

Ειδικές ευθύνες του Αυτοκρατορικού Ναυτικού περιελάμβαναν την υπεράσπιση πολιτών από τις απειλές που υπήρχαν στο διάστημα, όπως πειρατές, λαθρέμπορους και επαναστάτες.

Το αυτοκρατορικό Πολεμικό Ναυτικό είχε στολές σε μια ποικιλία σχεδίων και χρωμάτων ανάλογα με την μονάδα, όπως το λευκό για τους αξιωματικούς μυστικών υπηρεσιών και το γκρι για τους υπόλοιπους αξιωματικούς.

Αντίσταση και παρακμή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μέσα απο το φόβο και την αβεβαιότητα για το μέλλον δημιουργήθηκε η Επαναστατική Συμμαχία. Ο στόχος της ήταν η επαναφορά της Γαλαξιακής Δημοκρατίας και η εξάλειψη της Αυτοκρατορίας. Δυο δεκαετίες πέρασαν μέχρι οι επαναστάτες να μπορέσουν να αρχίσουν τον πόλεμο στην Αυτοκρατορία.

Το Άστρο του Θανάτου, ήταν ένας διαστημικός σταθμός μεγάλος σαν το φεγγάρι και με αρκετή δύναμη για να καταστρέψει έναν πλανήτη. Το υπερόπλο αυτό ήταν ο λόγος που ο αυτοκράτορας μπόρεσε να ορίσει τη λήξη της γερουσίας. Ο στρατάρχης Τάρκιν που ήταν ο πλωτάρχης του διαστημικού σταθμού, διέταξε την καταστροφή του πλανήτη Άλντερααν, ως ένδειξη ισχύος. Στην τέταρτη ταινία ο σταθμός καταστράφηκε απο τους επαναστάτες και συγκεκριμένα απο τον Λουκ Σκαϊγουώκερ, σημειώνοντας έτσι την πρώτη μεγάλη ήττα της Αυτοκρατορίας.

Μετά απο κάποια χρόνια, η Επαναστατική Συμμαχία τελείωσε θριαμβευτικά τον εμφύλιο πόλεμο του γαλαξία, νικώντας την Αυτοκρατορία στην έκτη ταινία. Στην κορύφωση της ταινίας, οι επαναστάτες κατέστρεψαν το δεύτερο Άστρο του Θανάτου και μεγάλα αστρόπλοια του αυτοκρατορικού στόλου, που περιείχαν υψηλόβαθμους αξιωματικούς. Κατά τη διάρκεια της μάχης, ο Νταρθ Βέιντερ απολυτρώνεται σκοτώνοντας τον Πάλπατιν για να σώσει τον γιο του, Λουκ Σκαϊγουώκερ, όμως τραυματίστηκε θανάσιμα και εκείνος.

Διαδοχή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά απο την καταστροφή του δεύτερου Άστρου του Θανάτου, τα απομεινάρια της Αυτοκρατορίας χωρίστηκαν σε μικρότερα κομμάτια. Ένα απο αυτά είναι το Πρώτο Τάγμα, που αποτελούταν απο πρώην αυτοκρατορικούς αξιωματικούς που είχαν τα ιδεώδη της Αυτοκρατορίας. Στην έβδομη ταινία, το Πρώτο Τάγμα έχει αρκετά μεγάλη δύναμη και συγκρούεται με την "Αντίσταση", που είναι μια εκδοχή των παλιών τους αντιπάλων.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Galactic Empire (Star Wars) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).