Βόρειο Ακρωτήριο (Νορβηγία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η περιοχή του Βορείου Ακρωτηρίου

Το Βόρειο Ακρωτήριο (νορβηγικά: Nordkapp, γλώσσα βόρεια σάμι: Davvenjárga) είναι ακρωτήριο στη βόρεια ακτή του νησιού Μαγκερέγια στη Βόρεια Νορβηγία. Βρίσκεται στον ομώνυμο δήμο (Nordkapp) της περιφέρειας Τρομς και Φίνμαρκ της Νορβηγίας. Ο ευρωπαϊκός δρόμος E69 έχει το βόρειο άκρο του στο Βόρειο Ακρωτήριο, που το καθιστά το βορειότερο σημείο της Ευρώπης που μπορεί να προσεγγιστεί με αυτοκίνητο και καθιστά τον Ε69 το βορειότερο δημόσιο δρόμο στην Ευρώπη. Το οροπέδιο είναι ένα δημοφιλές τουριστικό αξιοθέατο. Το ακρωτήριο περιλαμβάνει ένα βράχο ύψους 307 μέτρων με ένα μεγάλο επίπεδο οροπέδιο στην κορυφή του, όπου οι επισκέπτες, όταν ο καιρός το επιτρέπει, μπορούν να παρατηρήσουν τον ήλιο του μεσονυχτίου και τη θέα της Θάλασσας Μπάρεντς προς το βορρά. Το 1988 κατασκευάστηκε στο οροπέδιο η Αίθουσα του Βόρειου Ακρωτηρίου (North Cape Hall), ένα κέντρο επισκεπτών, που περιλαμβάνει καφετέρια, εστιατόριο, ταχυδρομείο, κατάστημα με σουβενίρ, ένα μικρό μουσείο και ένα κινηματογράφο. [1][2]

Τον Ήλιο του Μεσονυχτίου μπορεί να δει κανείς, από τις 14 Μαΐου έως τις 31 Ιουλίου. Ο ήλιος φτάνει στο χαμηλότερο σημείο του από τις 12:14 έως τις 12:24 π.μ., κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών. [3]

  • Παρόλο που το Βόρειο Ακρωτήριο συχνά αναφέρεται ως το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, εντούτοις δεν είναι στην πραγματικότητα, με αυστηρούς γεωγραφικούς όρους.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το γεωγραφικό πλάτος του Βορείου Ακρωτηρίου

Ο απότομος βράχος του Βορείου Ακρωτηρίου βρίσκεται σε 71° 10'21" βόρειο γεωγραφικό πλάτος και 25° 47'04" ανατολικό γεωγραφικό μήκος, περίπου 2.102 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο. Καταλαμβάνει τη βόρεια ακτή της νήσου Magerøya στη βόρεια Νορβηγία.

Ο απότομος βράχος του Βορείου Ακρωτηρίου, όπως φαίνεται από τη θάλασσα

Συχνά αναφέρεται ως το βορειότερο σημείο της Ευρώπης. Ωστόσο το γειτονικό ακρωτήριο Κνιβσκγελόντεν εκτείνεται 1.457 μέτρα βορειότερα. Επιπλέον και τα δύο αυτά σημεία βρίσκονται σε ένα νησί (Μαγκερέγια), αν και ένα συνδέεται οδικώς με την ηπειρωτική χώρα. Το βορειότερο σημείο της ηπειρωτικής Ευρώπης βρίσκεται στο Ακρωτήριο Νόρντκιν (Kinnarodden) που βρίσκεται περίπου 5,7 km νοτιότερα και περίπου 70 km ανατολικότερα. Αυτό το σημείο βρίσκεται κοντά στο χωριό Μεχάμν στη χερσόνησο Νόρντκιν. Το βορειότερο σημείο της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων των νησιών, βρίσκεται εκατοντάδες χιλιόμετρα βορειότερα, είτε στη Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ της Ρωσίας, είτε στο Αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας, ανάλογα με το αν η Γη του Φραγκίσκου Ιωσήφ θεωρείται ότι βρίσκεται στην Ευρώπη ή στην Ασία.

Το Βόρειο Ακρωτήριο είναι το σημείο όπου η Νορβηγική Θάλασσα, τμήμα του Ατλαντικού Ωκεανού, συναντά τη Θάλασσα Μπάρεντς, τμήμα του Αρκτικού Ωκεανού. Ο ήλιος του μεσονυχτίου είναι ορατός από τις 14 Μαΐου ως τις 31 Ιουλίου. Ο ήλιος φτάνει στο χαμηλότερο σημείο μεταξύ 12:14 π.μ. και 12:24 π.μ. (00:14 και 00:24) κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών.

To Gripsholm στο Βόρειο Ακρωτήριο

Συγκοινωνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βόρειο Ακρωτήριο προσεγγίζεται από τον αυτοκινητόδρομο E69 μέσα από την ομώνυμη σήραγγα, ένα υποθαλάσσιο τούνελ που συνδέει το νησί Μαγκέρεγια με την ηπειρωτική χώρα. [4]

Οι ποδηλατόδρόμοι EV1, EV7 και EV11 του EuroVelo συνδέουν το Βόρειο Ακρωτήριο με το Σάγκρες της Πορτογαλίας [5], τη Μάλτα και την Αθήνα αντίστοιχα.

Αρκετά κρουαζιερόπλοια επισκέπτονται το Βόρειο Ακρωτήριο κάθε χρόνο. Το Χόννινγκσβογκ είναι μια από τις κύριες στάσεις των παράκτιων πλοίων της γραμμής Hurtigruten.

Τακτικές λεωφορειακές γραμμές συνδέουν την κοντινή πόλη Χόννινγκσβογκ με το Βόρειο Ακρωτήριο (33 χιλιόμετρα), ενώ τουριστικά πούλμαν προσεγγίζουν πολλά κρουαζιερόπλοια στο λιμάνι της ίδιας πόλης, όπου βρίσκεται και το αεροδρόμιο Honningsvåg Valan, που προσφέρει πολλές πτήσεις από και προς το Διεθνές Αεροδρόμιο Tromsø Langnes (TOS). [6]

Οδική απόσταση διάφορων πόλεων από το Βόρειο Ακρωτήριο:

Χόννινγκσβογκ: 33 χιλιόμετρα

Λάκσελ: 194 χιλιόμετρα

Χάμερφεστ: 205 χιλιόμετρα

Άλτα: 237 χιλιόμετρα

Κίρκενες: 530 χιλιόμετρα

Τρούμσε: 592 χιλιόμετρα

Χειμώνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Είναι δυνατή η επίσκεψη του Βόρειου Ακρωτηρίου κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά όταν υπάρχει ισχυρή χιονόπτωση και άνεμος το τελευταίο τμήμα του δρόμου είναι ανοιχτό μόνο για οδήγηση με συνοδεία σε συγκεκριμένες ώρες. Ο δρόμος προς το Βόρειο Ακρωτήριο παραμένει ανοιχτός κατά τη διάρκεια του χειμώνα και είναι προσβάσιμος σε οχήματα και οδηγούς που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς συνθήκες χιονιού και ανέμου που μπορεί να προκύψουν το χειμώνα. Πριν από αυτό ο E69 ήταν ο μόνος κλειστός το χειμώνα Ε-δρόμος στην Ευρώπη.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Xάρτης της εποχής της Ναυμαχίας του Βόρειο Ακρωτήριου

Το Βόρειο Ακρωτήριο πήρε το όνομά του από τον Άγγλο Στήβεν Μπόροου, καπετάνιο του Edward Bonaventure, που το περιέπλευσε το 1553 αναζητώντας το Βορειοανατολικό Πέρασμα.

Πρώιμος τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Βόρειο Ακρωτήριο έγινε δημοφιλής τουριστικός προορισμός τις τελευταίες δεκαετίες του δέκατου ένατου αιώνα, ειδικά μετά την επίσκεψη του Βασιλιά Όσκαρ Β΄ το 1873. [7] Τακτικά παράκτια δρομολόγια ατμοπλοίων από τη Γερμανία προς τη Βόρεια Νορβηγία που καθιερώθηκαν την περίοδο αυτή διευκόλυναν αυτές τις επισκέψεις και η Thomas Cook & Son άρχισε να οργανώνει εκδρομές στον προορισμό ήδη από το 1875. Οι τουρίστες που ανέβαιναν στο ακρωτήριο συχνά το έκαναν χρησιμοποιώντας ένα μονοπάτι εξοπλισμένο με συρματόσχοινα. Συχνά γιόρταζαν την επίσκεψη γράφοντας καρτ-ποστάλ, τις λεγόμενες "κάρτες του Ακρωτήριου", ατενίζοντας τον ήλιο του μεσονυκτίου.

Μνημεία και κτίρια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μια στήλη από γρανίτη ανεγέρθηκε για να τιμήσει την επίσκεψη του Βασιλιά Όσκαρ Β΄ της Σουηδίας το 1873 και η επίσκεψη του Γερμανού Αυτοκράτορα Γουλιέλμου Β΄ (το 1891) σημαδεύτηκε επίσης με ένα μνημείο. Το 1891–9, ένα οκταγωνικό ξύλινο κτήριο ανεγέρθηκε στην κορυφή του ακρωτηρίου, το οποίο αργότερα ονομάστηκε "Stoppenbrinck's" "Champagne Pavilion".

Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1943 διεξήχθη στον Αρκτικό Ωκεανό ανοικτά του ακρωτηρίου η Ναυμαχία του Βόρειου Ακρωτήριου, όπου το γερμανικό θωρηκτό Scharnhorst τελικά βυθίστηκε από βομβαρδισμό από το βρετανικό θωρηκτό HMS Duke of York και τορπίλες από το νορβηγικό αντιτορπιλικό HNoMS Stord και άλλα πλοία του Βρετανικού Ναυτικού.

Οδική πρόσβαση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δρόμος προς το Βόρειο Ακρωτήριο κατασκευάσθηκε για πρώτη φορά το 1956.

Διαμάχη για το εισιτήριο εισόδου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2011 το εισιτήριο για ενήλικες στο κέντρο επισκεπτών του Βόρειου Ακρωτήριου στοίχιζε μεταξύ 160 και 235 kr (16 και 23,5 ευρώ). [8] Συχνά υπάρχει ομίχλη (αφού το οροπέδιο βρίσκεται πάνω από τη συνήθη βάση νέφωσης), που αποκρύπτει τη θέα. Δεν υπάρχει έκπτωση για αυτήν την περίπτωση, αλλά το πλήρες εισιτήριο ισχύει για πολλές εισόδους εντός 48 ωρών.

Το 2000 και πάλι το 2011 το νορβηγικό Υπουργείο Περιβάλλοντος ανταποκρίθηκε σε πιέσεις ομάδων συμφερόντων και ζήτησε από τη Nordkapps VEL, την εταιρεία που διαχειρίζεται το χώρο, να μειώσει το εισιτήριο για το οροπέδιο. Η Nordkapps VEL' απάντησε ότι οι 8.000 ημερήσιοι επισκέπτες και η απομακρυσμένη τοποθεσία απαιτούν μεγάλες δαπάνες για τη λειτουργία, τη συντήρηση και την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και των φυσικών χαρακτηριστικών του χώρου. Η χρέωση δεν μειώθηκε και έκτοτε έχει αυξηθεί ελαφρώς, αν και στους επισκέπτες που φτάνουν με τα πόδια, ποδήλατο ή άλλα μη μηχανοκίνητα οχήματα προσφέρεται σήμερα δωρεάν είσοδος. [9]

Αθλητισμός και τουρισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Ήλιος του Μεσονυχτίου από το Βόρειο Ακρωτήριο

Το 2009 ο διεθνής πεζοπορικός αγώνας Trans Europe Foot, ξεκίνησε από το Μπάρι της Ιταλίας και τερμάτισε στο Βόρειο Ακρωτήριο. Η συνολική απόσταση ήταν 4.485 χιλιόμετρα.

Το NorthCape4000 είναι ένας ποδηλατικός αγώνας που τελειώνει στο Βόρειο Ακρωτήριο. Η συνολική απόσταση είναι περίπου 4.200 χιλιόμετρα. [10]

Το πρώτο ετάπ του Αρκτικού Ποδηλατικού Αγώνα της Νορβηγίας (2014), πραγματοποιήθηκε στο Βόρειο Ακρωτήριο, στις 14 Αυγούστου 2014. Η ποδηλατοδρομία ξεκίνησε από το Χάμερφεστ, τερματίζοντας στο Βόρειο Ακρωτήριο, με νικητή το Νορβηγό Λαρς Πέτερ Νορντχάουγκ για την ομάδα Jumbo – Visma σε χρόνο 4 ώρες 51 λεπτά 3 δευτερόλεπτα. [9] [11]

Το ρεκόρ της ποδηλασίας από το βόρειο στο νότιο άκρο της Νορβηγίας, από το Βόρειο Ακρωτήριο ως το Λίντεσνες, είναι 4 ημέρες, 22 ώρες και 18 λεπτά, που έγινε από μια ομάδα πέντε ανδρών από το Ρύε στο Όσλο, τον Ιούλιο του 2003. [12]

Το Βόρειο Ακρωτήριο είναι σημαντικός τουριστικός προορισμός με δικό του τουριστικό κέντρο, με εκθέματα και ταινίες από την ιστορία του. Είναι ίσως το πιο γνωστό νορβηγικό αξιοθέατο στο εξωτερικό. Το επισκέπτονται κάθε χρόνο πάνω από 200.000 τουρίστες. Ωστόσο το εισιτήριο της εισόδου είναι πολύ ακριβό, κάτι που έχει προκαλέσει αρκετές αντιδράσεις, ακόμη και στο εσωτερικό της χώρας. [13]

Στη λαϊκή κουλτούρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πεζοπορίες από το Βόρειο Ακρωτήριο προβάλλονται συχνά σε ταινίες και στην τηλεόραση, με σημαντικότερη την κωμική ταινία δράσης Børning του 2014, που περιστρέφεται γύρω από έναν παράνομο αγώνα δρόμου από το νότιο Όσλο στο Βόρειο Ακρωτήριο.

Φωτογραφίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Svein Askheim. «Nordkapp». Store norske leksikon. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2017. 
  2. «The northernmost point of Europe». Innovation Norway. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2017. 
  3. Store norske leksikon. "Nordkapp fjell" (in Norwegian).
  4. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Φεβρουαρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017. 
  5. Svein Askheim. «Magerøya». Store norske leksikon. Ανακτήθηκε στις 1 Νοεμβρίου 2017. 
  6. https://www.wideroe.no/en Widerøe Airlines, official website
  7. Spring, Ulrike (2017). «Early Mass Tourism at the North Cape: Infrastructure, Environment and Social Practices». Στο: Hansson, Heidi· Ryall, Anka. Arctic Modernities: The Environmental, the Exotic and the Everyday. Newcastle: Cambridge Scholars. σελίδες 130–157. ISBN 978-1-5275-0290-1. 
  8. «Krangel om 235 kroner» (στα Norwegian). E24 Næringsliv. 1 September 2011. http://e24.no/naeringsliv/krangel-om-235-kroner/20097860. Ανακτήθηκε στις 27 January 2018. 
  9. «Opening hours and Prices». 
  10. «NorthCape4000». Official website. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 26 Ιουλίου 2018. 
  11. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 7 Ιανουαρίου 2017. 
  12. Ny sykkelrekord
  13. http://e24.no/naeringsliv/krangel-om-235-kroner/20097860

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Coote, Charles Henry (1886). "Borough, Stephen". In Stephen, Leslie. Dictionary of National Biography. 5. London: Smith, Elder & Co.
  • Fritz-Otto Busch: “Holocaust at Sea –The Drama of the Scharnhorst”. Reinhart & Company 1956.
  • John Winton: “The Death of the Scharnhorst”. Antony Bird Publications 1983.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα North Cape στο Wikimedia Commons