Βραβεία Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2007

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
80η Απονομή των Βραβείων της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Η 80η Απονομή των Βραβείων της Ακαδημίας Κινηματογράφου, που τίμησε τις καλύτερες επιδόσεις στο χώρο του κινηματογράφου για το έτος 2007, έλαβε χώρα στις 24 Φεβρουαρίου 2008. Η τελετή πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο Κόντακ στο Χόλιγουντ της Καλιφόρνιας. Πρόκειται για την έβδομη συνεχή χρονιά που φιλοξενήθηκαν στο χώρο αυτό, ενώ για την 33η μεταδόθηκαν στην αμερικανική τηλεόραση από το δίκτυο ABC [1].

Παρουσιαστής της απονομής ήταν διάσημος αμερικανός παρουσιαστής του Daily Show, Τζον Στούαρτ [2]. Ο Στούαρτ είχε επίσης παρουσιάσει την τελετή των βραβείων Όσκαρ και το 2006. Για τη συνολική προσφορά του στον κινηματογράφο, Τιμητικό Βραβείο Όσκαρ έλαβε ο 98χρονος καλλιτεχνικός διευθυντής, Ρόμπερτ Φ. Μπόυλ.

Υποψηφιότητες ανά κατηγορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθούν αναλυτικά όλες οι υποψηφιότητες ανά κατηγορία. Οι νικητές σημειώνονται με έντονη γραφή.

Ταινία Σκηνοθεσία
Πρωτότυπου Σεναρίου Διασκευασμένου Σεναρίου
Α' Ανδρική Ερμηνεία Α' Γυναικεία Ερμηνεία
Β' Ανδρική Ερμηνεία Β' Γυναικεία Ερμηνεία
Φωτογραφία Μοντάζ
Καλλιτεχνική Διεύθυνση Ενδυματολογία
Μακιγιάζ Ειδικά Εφέ
Μίξη Ήχου Μοντάζ Ήχου
Πρωτότυπη Μουσική Τραγούδι
Ξενόγλωσσης Ταινίας Ταινίας Μικρού Μήκους
  • Le Mozart des pickpockets - Φιλίπ Πολέ-Βιλλάρ
  • Om natten - Κρίστιαν Ε. κρίστιανσεν, Λουίζ Βεσθ
  • Il Supplente - Αντρέα Τζουμπλάν
  • Tanghi Argentini - Γκάι Θις, Άντζα Νταέλεμανς
  • The Tonto Woman - Ντάνιελ Μπάρμπερ, Μάθιου Μπράουν
Ταινία Κινουμένων Σχεδίων Animation Μικρού Μήκους
  • Peter and the Wolf - Σούζι Τίμπλετον, Χιου Βέλχμαν
  • I Met the Walrus - Τζος Ράσκιν
  • Madame Tutli-Putli - Κρις Λάβις, Maciek Szczerbowski
  • Même les pigeons vont au paradis - Σαμουέλ Τουρνέ, Βανές Σιμόν
  • Moya lyubov - Αλεξάντρ Πετρόφ
Ντοκιμαντέρ Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους
  • Taxi to the Dark Side - Άλεξ Γκίμπνεϋ, Εύα Όρνερ
  • No End in Sight - Τσαλς Φέργκιουσον, Όντρεϊ Μαρς
  • Operation Homecoming: Writing the Wartime Experience - Ρίτσαρντ Ρόμπινς
  • Sicko - Μάικλ Μουρ, Μέγκαν Ο' Χάρα
  • War/Dance - Αντρέα Νικς, Σων Φάιν
  • Freeheld - Σύνθια Γουέιντ, Βανέσα Ροθ
  • La Corona - Αμάντα Μιτσέλι, Ιζαμπέλ Βέγκα
  • Salim Baba - Τιμ Στέρνμπεργκ, Φραντσίσκο Μπέλο
  • Sari's Mother - Τζέιμς Λόνγκλεϊ

Ανακοίνωση Υποψηφιοτήτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι υποψήφιοι για την 80η τελετή απονομής των βραβείων ανακοινώθηκαν στις 22 Ιανουαρίου 2008, στις 5:38 π.μ. PST (13:38 UTC) από την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, μέσω του προέδρου της Σιντ Γκάνις και από την ηθοποιό Κάθι Μπέιτς, στο Samuel Goldwyn Theater στο Μπέβερλυ Χιλς. Στις 9 Φεβρουαρίου 2008, σε σχετική τελετή στο Beverly Wilshire Hotel της ίδιας πόλης, παρουσιάστηκαν από την ηθοποιό Τζέσικα Άλμπα οι υποψηφιότητες των τεχνικών κατηγοριών.

Οι ταινίες μεγάλου μήκους (εκτός από τις υποψήφιες στην κατηγορία ξενόγλωσσου φιλμ) που συγκέντρωσαν τις υποψηφιότητες [3] για το έτος αυτό είναι:

Τίτλος Ελληνικός τίτλος Υποψηφιότητες
No Country for Old Men Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους 8
There Will Be Blood Θα χυθεί αίμα 8
Atonement Εξιλέωση 7
Michael Clayton Μάικλ Κλέιτον 7
Ratatouille Ο Ρατατούης 5
Juno 4
Le Scaphandre et le Papillon Το σκάφανδρο και η πεταλούδα 4
Enchanted Μαγεμένη 3
La Mome / La Vie En Rose Ζωή σαν τριαντάφυλλο 3
Sweeney Todd: The Demon Barber
of Fleet Street
Sweeney Todd: Ο φονικός μπαρμπέρης της οδού Φλιτ 3
The Bourne Ultimatum Το τελεσίγραφο του Μπορν 3
Transformers Τρανσφόρμερς 3
3:10 to Yuma Το τελευταίο τρένο για τη Γιούμα 2
American Gangster 2
Away from Her Το υστερόγραφο μιας σχέσης 2
Elizabeth: The Golden Age Ελίζαμπεθ: Η χρυσή εποχή 2
Into The Wild Ταξίδι στην άγρια φύση 2
Pirates of the Caribbean: At World's
End
Οι πειρατές της Καραϊβικής: Στο τέλος του κόσμου 2
The Assassination of Jesse James by
the Coward Robert Ford
Η δολοφονία του Τζέσε Τζέιμς από τον δειλό Ρόμπερτ Φορντ 2
The Golden Compass Το αστέρι του Βορρά 2
The Savages 2
Across the Universe 1
August Rush Η μελωδία της καρδιάς 1
Charlie Wilson's War Παιχνίδια εξουσίας 1
Eastern Promises Επικίνδυνες υποσχέσεις 1
Gone Baby Gone Χωρίς ίχνη 1
I'm Not There 1
In the Valley of Elah Στην κοιλάδα του Ήλα 1
Lars and the Real Girl Ο Λαρς και η κούκλα του 1
Norbit 1
Once Μια φορά 1
Persepolis Περσέπολις 1
Surf's Up Ώρα για σερφ 1
The Kite Runner Χαρταετοί πάνω απ' την πόλη 1
  • Σημειώνεται πως οι ελληνικοί τίτλοι δεν αποτελούν άμεση μετάφραση των ξενόγλωσσων, αλλά αυτοί που δόθηκαν επισήμως κατά τη διανομή της ταινίας στις αίθουσες.

Ιδιαίτερες Υποψηφιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κέιτ Μπλάνσετ:
    • Η υποψηφιότητα της Μπλάνσετ στην κατηγορία Α' Γυναικείας Ερμηνείας την καθιστά την πρώτη γυναίκα ηθοποιό στην ιστορία των Βραβείων της Ακαδημίας που έλαβε υποψηφιότητα δύο φορές ερμηνεύοντας τον ίδιο χαρακτήρα σε διαφορετικές ταινίες. Η Μπλάνσετ υποδύθηκε τη Βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ Α' στις ταινίες Elizabeth ( 1998 ) και Elizabeth: The Golden Age ( 2007 ), λαμβάνοντας υποψηφιότητα για το χρυσό αγαλματίδιο και τις δύο φορές. Το έτερο πρόσωπο που έχει λάβει ανάλογη διάκριση είναι ο Πήτερ Ο' Τουλ, που έλαβε δύο φορές υποψηφιότητα υποδυόμενος το Βασιλιά της Αγγλίας Ερρίκο Β'. Κέρδισε υποψηφιότητα στην κατηγορία Α' Ανδρικής Ερμηνείας τόσο στο Becket ( 1964 ) όσο και στο The Lion in Winter ( 1968 ) .
    • Η υποψηφιότητα της Μπλάνσετ στην κατηγορία Α' Γυναικείου και Β' Γυναικείου ρόλου την τοποθετεί ανάμεσα στους 11 ερμηνευτές στην ιστορία των Βραβείων που πέτυχαν κάτι ανάλογο. Με χρονολογική σειρά τα υπόλοιπα πρόσωπα είναι: Φαίη Μπέιντερ, Τερέζα Ράιτ, Μπάρυ Φιτζέραλντ, Τζέσικα Λανγκ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Αλ Πατσίνο, Έμμα Τόμπσον, Χόλλυ Χάντερ, Τζούλιαν Μουρ και Τζέιμι Φοξ.
  • Ρούμπι Ντι: Η υποψηφιότητα της Ντη στην κατηγορία Β' Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία American Gangster, αποτελεί τη συντομότερη εμφάνιση που έλαβε ποτέ υποψηφιότητα για Βραβείο Όσκαρ. Έμεινε στην οθόνη μόλις για πέντε λεπτά.
  • Χαλ Χόλμπρουκ: Σε ηλικία 82 ετών ο Χαλ Χόλμπρουκ είναι ο γηραιότερος υποψήφιος στην κατηγορία Β' Ανδρικού Ρόλου στην ιστορία του θεσμού.
  • Κέβιν Ο' Κόνελ: Η υποψηφιότητά του στην κατηγορία για την καλύτερη Μίξη Ήχου ανεβάζει το συνολικό αριθμό υποψηφιοτήτων του για Όσκαρ στις 20 και τον καθιστά ως τον δημιουργό με τις περισσότερες αποτυχημένες υποψηφιότητες στην ιστορία του θεσμού.

Πρόσθετες Πληροφορίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απεργία των Σεναριογράφων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με δεδομένη τη συνέχιση της απεργίας του Σωματείου Σεναριογράφων της Αμερικής (WGA), εξαιτίας της οποίας η Απονομή των Χρυσών Σφαιρών του ίδιου έτους περιορίστηκε σε ωριαία συνέντευξη Τύπου, πολλοί εξέφρασαν φόβους σχετικά με την τύχη της απονομής των Όσκαρ. Προκειμένου να αποφευχθεί μια βραδιά που θα χαρακτήριζαν οι απουσίες και οι πικετοφορίες των απεργών, η διοργανώτρια αρχή παράλληλα ετοίμασε εναλλακτικό σχέδιο δράσης, στο οποίο οι νικητήριοι λόγοι των βραβευμένων ηθοποιών θα αντικαθίσταντο από μουσικά νούμερα και ιστορικά βίντεο αφιερωμένα στα 80 χρόνια της ιστορίας του θεσμού.[4] Το παραδοσιακό πλέον πάρτυ του Vanity Fair που πραγματοποιείται μετά την τελετή κάθε χρόνο ακυρώθηκε.[5] Ωστόσο στις 12 Φεβρουαρίου η απεργία έλαβε τέλος καθώς το Σωματείο των Σεναριογράφων ήρθε σε συμφωνία για την ικανοποίηση των αιτημάτων του τρεις ημέρες πριν. Έτσι ο κίνδυνος ακύρωσης της τελετής απομακρύνθηκε και η διαδικασία προχώρησε με βάσει το αρχικό σχέδιο.[6]

Εμπορικότητα Νικητών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα πιο «καλλιτεχνικά» στούντιο Miramax Films και Paramount Vantage μοιράστηκαν τα βασικότερα βραβεία της βραδιάς, συγκεντρώνοντας συνολικά έξι χάρη στα «Καμιά Πατρίδα Για Τους Μελλοθάνατους» και το «Θα Χυθεί Αίμα». Καμία από τις δύο ταινίες πάντως, δεν έχει κάνει εμπορική επιτυχία. 64 εκατομμύρια μάζεψε σε 16 εβδομάδες προβολής στις Η.Π.Α. η πρώτη, μόλις 35 εκατομμύρια σε εννέα εβδομάδες, η δεύτερη [7].

Ιρακ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με την κατηγορία του καλύτερου ντοκιμαντέρ να έχει δύο υποψήφια που αφορούσαν τον πόλεμο στο Ιράκ, οι διοργανωτές είχαν την ιδέα να βάλουν αμερικανούς στρατιώτες να ανακοινώσουν το νικητή, μέσω δορυφορικής σύνδεσης με τη Βαγδάτη [7].

Επέλαση Ευρωπαίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά μετά το 1964, που τα βραβεία και στις τέσσερις κατηγορίες ερμηνειών πήγαν σε ευρωπαίους. Συγκεκριμένα η Μαριόν Κοτιγιάρ έγινε η πρώτη Γαλλίδα που έλαβε το Βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου, μετά τη Σιμόν Σινιορέ το 1959 για την ερμηνεία της στην ταινία Ανεμοστρόβιλος του Πάθους, και η μοναδική βραβευμένη για ερμηνεία στην γαλλική γλώσσα. Ο Χαβιέρ Μπαρδέμ είναι ο πρώτος Ισπανός ηθοποιός που κερδίζει το χρυσό αγαλματάκι. Το 1964 είχαν τιμηθεί: ο Βρετανός Ρεξ Χάρισον με το Όσκαρ Α' ανδρικού ρόλου για την ταινία Ωραία μου Κυρία (My Fair Lady), η συμπατριώτισσά του Τζούλι Άντριους με το αντίστοιχο γυναικείο για τη Μαίρη Πόπινς, ο Πίτερ Ουστίνοφ με το Όσκαρ Β' ανδρικού ρόλου για την ταινία Τοπ Κάπι και η Λίλα Κέντροβα με το αντίστοιχο γυναικείο για την ερμηνεία της ως Μαντάμ Ορτάνς στην ταινία Ζορμπάς [8].

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ABC and Academy Extend Oscar Telecast Agreement». Academy of Motion Picture Arts and Sciences. 7 Φεβρουαρίου 2005. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2007. 
  2. «Jon Stewart returns as Oscar host». BBC. 12 Σεπτεμβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2007. 
  3. «Ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων στο IMDb». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 1 Ιανουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 23 Ιανουαρίου 2008. 
  4. Cidoni, Michael (2008-02-24). «Oscar broadcast to air tonight at 5 p.m.» (στα English). Sound Life (Associated Press). http://www.thenewstribune.com/soundlife/story/291539.html. Ανακτήθηκε στις 2008-02-24. [νεκρός σύνδεσμος]
  5. Judge, Ben (2008-02-24). «A to Z of the Oscars» (στα English). Scotland On Sunday (Scotsman). http://news.scotsman.com/entertainment/A-to-Z-of-the.3809974.jp. Ανακτήθηκε στις 2008-02-24. 
  6. ABC News - ABC News
  7. 7,0 7,1 «Στιγμές από την τελετή απονομής των Oscar, cosmo.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2008. 
  8. «in.gr». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Φεβρουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2008. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]