Βιολογική παραγωγή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Στη Βιολογία, αλλά και γενικότερα στις Βιοεπιστήμες, με τον όρο βιολογική παραγωγή χαρακτηρίζεται γενικά η κάθε είδους δημιουργία νέας οργανικής ουσίας από τους ζωντανούς οργανισμούς.

Η βιολογική παραγωγή αποτελεί αυτούσια ένα προσδιοριστικό μέτρο του βιολογικού πλούτου ενός βιολογικού πληθυσμού, μιας βιοκοινότητας ή ενός οικοσυστήματος που μπορεί να παρουσιάζει μια γεωγραφική περιοχή, χώρα ή ήπειρος. Η μελέτη αυτής αποτελεί ιδιαίτερο σε σπουδαιότητα κλάδο της Οικολογίας και ειδικότερα σε σημαντικές εφαρμογές στη βελτίωση της απόδοσης των λεγομένων "ανθρωπογενών οικοσυστημάτων" όπως χαρακτηρίζονται π.χ. η γεωργία, η κτηνοτροφία, οι υδατοκαλλιέργειες κ.λπ.

Η βιολογική παραγωγή βασίζεται στην ενέργεια που απαιτείται για τη συνέχιση της ζωής. Πρωταρχική πηγή ενέργειας εν προκειμένω για όλους τους οργανισμούς αποτελεί η ηλιακή ακτινοβολία όπου δι΄ αυτής οι οργανισμοί δεσμεύουν κάποια ποσότητα (φωτοχημική ενέργεια) με τη φωτοσύνθεση. Έτσι παρατηρείται η πρωτογενής παραγωγή, η δευτερογενής, η τριτογενής, η τεταρτογενής κ.λπ. που ουσιαστικά κάθε μία εξ αυτών αποτελεί και ένα ιδιαίτερο στάδιο κατανάλωσης, δημιουργώντας στο σύνολό τους τη λεγόμενη τροφική αλυσίδα. Για παράδειγμα η βλάστηση ενός έλους (πρωτογενής π.) καταναλώνεται από ακρίδες (δευτερογενής π.), και αυτές από τρωκτικά (τριτογενής π.) και αυτά από φίδια ή γεράκια (τεταρτογενής π.) κ.λ.π.

Η βιολογική παραγωγή εκφράζεται συνηθέστερα σε ποσότητα θερμότητας δηλαδή σε κιλοθερμίδες που θεωρητικά απελευθερώνεται από την πλήρη οξείδωση των οργανικών ενώσεων που παράγονται είτε ανά τετραγωνικό μέτρο επιφάνειας σε ετήσια βάση, είτε ως ουσία κατά βάρος που παράχθηκε ανά τ.μ. ετήσια, με αντίστοιχες μονάδες μέτρησης Kcal/m2/yr, ή g/m2/yr

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica" τομ.48ος,σελ.141.