Βικιπαίδεια:Υποψήφιοι διαχειριστές

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οι αιτήσεις για διαχείριση είναι η διαδικασία με την οποία η κοινότητα της Βικιπαίδειας αποφασίζει ποιοι θα γίνουν διαχειριστές, οι οποίοι είναι χρήστες με πρόσβαση σε πρόσθετα τεχνικά χαρακτηριστικά που βοηθούν στη συντήρηση. Οι χρήστες μπορούν είτε να υποβάλουν τα δικά τους αιτήματα για διοίκηση (αυτοεπιβεβαίωση) είτε να προταθούν από άλλους χρήστες.

Σχετικά με τους διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

Τα πρόσθετα χαρακτηριστικά που παρέχονται στους διαχειριστές θεωρούνται ότι απαιτούν υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης από την κοινότητα. Ενώ οι διαχειριστικές ενέργειες καταγράφονται δημόσια και μπορούν να αναιρεθούν από άλλους διαχειριστές, όπως και άλλες επεξεργασίες, οι ενέργειες των διαχειριστών περιλαμβάνουν λειτουργίες που μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρο τον ιστότοπο. Μεταξύ άλλων λειτουργιών, οι διαχειριστές είναι υπεύθυνοι για τον αποκλεισμό των χρηστών από την επεξεργασία, τον έλεγχο της προστασίας σελίδας, τη διαγραφή σελίδων και την επεξεργασία στοιχείων της διασύνδεσης ιστότοπου που μπορούν να εμφανίζονται σε κάθε σελίδα.

Σχετικά με τις προτάσεις απόδοσης διαχειριστικών δικαιωμάτων και τη διαδικασία[επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα χορηγεί διαχειριστικά δικαιώματα σε διαπιστευμένους χρήστες, οπότε οι υποψήφιοι πρέπει να συνεισφέρουν αρκετό διάστημα στη Βικιπαίδεια, ώστε οι χρήστες να μπορούν να κρίνουν εάν αξίζουν εμπιστοσύνη. Οι διαχειριστές πρέπει να ανταποκρίνονται σε υψηλά πρότυπα διαγωγής και συμπεριφοράς, επειδή άλλοι συντάκτες απευθύνονται σε αυτούς για βοήθεια και συμβουλές και επειδή έχουν πρόσβαση σε εργαλεία που μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε χρήστες ή περιεχόμενο αν εφαρμοστούν χωρίς προσοχή.

Προσόντα[επεξεργασία κώδικα]

Για να γίνει αίτηση απόδοσης διαχειριστικών δικαιωμάτων, το ελάχιστο που απαιτείται από τον υποψήφιο είναι να έχει λογαριασμό. Ωστόσο, η πιθανότητα έγκρισης χρήστη που δεν έχει επιδείξει σημαντική συνεισφορά στην εγκυκλοπαίδεια είναι χαμηλή. Η κοινότητα εξετάζει ποικίλους παράγοντες κρίνοντας τους υποψηφίους και η συζήτηση μπορεί να είναι έντονη. Εάν θέλετε να δείτε τι παραδείγματα αναζητεί η κοινότητα, μπορείτε να εξετάσετε μερικές επιτυχείς και ανεπιτυχείς υποψηφιότητες, ή να ξεκινήσετε δημοσκόπηση για να ζητήσετε από άλλους χρήστες να κρίνουν πόσο έτοιμος είστε για να υποβάλετε υποψηφιότητα διαχειριστή.

Εάν δεν είστε σίγουρος αν είναι κατάλληλο να υποβάλετε πρόταση απόδοσης δικαιωμάτων διαχειριστή για εσάς προσωπικά ή για άλλον χρήστη, μπορείτε πρώτα να συμβουλευτείτε μερικούς χρήστες που σέβεστε, προκειμένου να πάρετε μια ιδέα ως προς το τι είναι πιθανόν να αποφασίσει η κοινότητα για την αίτησή σας.

Πρόταση χρήστη ως διαχειριστή[επεξεργασία κώδικα]

Για να αυτοπροταθείτε ή να προτείνετε κάποιον άλλον χρήστη για απόδοση διαχειριστικών δικαιωμάτων, πρέπει να δημιουργήσετε τη σελίδα της πρότασης.

Πριν από οποιασδήποτε μορφής πρόταση ο χρήστης που προτίθεται να την υποβάλει οφείλει να ρωτήσει τον χρήστη που θα προτείνει ως διαχειριστή είτε με ηλεκτρονικό μήνυμα (e-mail) είτε με σχετικό μήνυμα στη σελίδα συζήτησής του. Βεβαιωθείτε ότι έχει αποδεχθεί την πρότασή σας. Οι προτάσεις μπορούν να προστεθούν μόνο από τον υποψήφιο ή αφότου ο υποψήφιος έχει υπογράψει την αποδοχή της πρότασης.

Η σελίδα πρότασης η οποία δημιουργείται χωρίς την προηγούμενη αποδοχή του υποψηφίου θα διαγράφεται αμέσως.

Έκφραση απόψεων[επεξεργασία κώδικα]

Περίοδος ερωτήσεων[επεξεργασία κώδικα]

Μετά την κατάθεση της υποψηφιότητας η κοινότητα σε εύλογο χρονικό διάστημα δύο-τριών ημερών μπορεί να θέσει σύντομες ερωτήσεις ή να καταθέσει σχετικές κρίσεις. Ο υποψήφιος διαχειριστής θα πρέπει να δώσει σύντομες απαντήσεις.

Όλοι οι Βικιπαιδιστές, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δεν έχουν λογαριασμό ή δεν είναι συνδεδεμένοι, είναι ευπρόσδεκτοι να σχολιάσουν και να κάνουν ερωτήσεις προς τον υποψήφιο, ωστόσο μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν άποψη υποστήριξης ή εναντίωσης.

Ένας χρήστης μπορεί να κάνει όσες ερωτήσεις θέλει εντός του ορισμένου χρόνου ερωτήσεων προς τον υποψήφιο. Επίσης, ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να θέσει υποερωτήματα εντός μιας ερώτησης (π.χ. τι θα κάνει σε κάθε ένα από πέντε πιθανά σενάρια). Ο υποψήφιος μπορεί να απαντήσει σε σχόλια και ερωτήσεις άλλων χρηστών ή να αφήσει κάποια ερώτηση αναπάντητη. Ορισμένα σχόλια μπορούν να αφαιρεθούν, εφόσον υπάρχουν υποψίες απάτης, όπως π.χ. συνεισφορές πολύ νέων χρηστών ή μαριονετών).

Συζήτηση, απόφαση και διαδικασίες κλεισίματος[επεξεργασία κώδικα]

Συστήνεται να αιτιολογείτε την άποψή σας. Η άποψή σας (θετική ή αρνητική) θα έχει μεγαλύτερο βάρος αν στηρίζεται από στοιχεία και επιχειρήματα. Μπορείτε να προσθέσετε σχόλια για τον υποψήφιο. Πάντα να σέβεστε τους άλλους στα σχόλιά σας. Η παραγωγική κριτική θα βοηθήσει τον υποψήφιο να βελτιωθεί και πιθανώς να πάει καλύτερα σε μελλοντική πρόταση. Ωστόσο, οι γραφειοκράτες έχουν την άδεια της κοινότητας να αφαιρέσουν σχόλια ή απόψεις που θεωρούν ότι είναι ακατάλληλα. Οι ερωτήσεις εκτός θέματος μπορούν να αγνοηθούν ή να αφαιρεθούν, γι' αυτό παρακαλούμε να μένετε εντός θέματος.

Η διαδικασία των διαχειριστικών υποψηφιοτήτων προσελκύει πολλούς νέους Βικιπαιδιστές και μερικοί μπορεί να είναι αντίθετοι στις περισσότερες ή σε πολλές από τις αιτήσεις, ενώ άλλοι μπορεί να υποστηρίζουν πολλές ή περισσότερες από τις αιτήσεις. Παρ' όλο που η κοινότητα εγγυάται το δικαίωμα συμμετοχής σε κάθε χρήστη με λογαριασμό, οι μονόπλευρες προσεγγίσεις μπορεί να αποδυναμώσουν την άποψη και να θεωρηθούν τρολάρισμα από κάποιους. Πριν σχολιάσετε ή απαντήσετε σε σχόλια σε μια πρόταση (ειδικά με αρνητικά σχόλια, με ασυνήθιστα επιχειρήματα ή με αιχμηρές παρατηρήσεις που μοιάζουν σαν "τσίγκλισμα"), εξετάστε εάν είναι πιθανό άλλοι να το αντιμετωπίσουν ως τέτοια και αν είναι αυτή η διαδικασία ο κατάλληλος τόπος για αυτό που σας απασχολεί. Προσπαθήστε σκληρά να μη σκαλίζετε τη φωτιά. Θυμηθείτε ότι οι γραφειοκράτες που κλείνουν συζητήσεις έχουν σημαντική πείρα και δίνουν περισσότερη σημασία και βάρος στα παραγωγικά σχόλια από ό,τι στα μη παραγωγικά.

Οι περισσότερες υποψηφιότητες παραμένουν ενεργές για τουλάχιστον εννέα ημέρες από την κατάθεση της πρότασης, κατά τις οποίες οι χρήστες θέτουν ερωτήσεις και κάνουν σχόλια. Αν συμφωνείτε με την πρόταση, γράψτε Υπέρ· αν διαφωνείτε, γράψτε Κατά. Για να κάνετε σχόλιο χωρίς ξεκάθαρη άποψη, γράψτε Σχόλιο. Η διαδικασία συζήτησης δεν είναι ψηφοφορία. Στο τέλος της περιόδου συζήτησης, ένας γραφειοκράτης θα ελέγξει αν υπάρχει ισχυρή συναίνεση για απόδοση διαχειριστικών δικαιωμάτων.

Η συναίνεση δεν καθορίζεται από την υπέρβαση καθορισμένου αριθμητικού ορίου, αλλά από τη δύναμη των επιχειρημάτων που κατατέθηκαν. Πρακτικά, για να εγκριθεί κάποιος χρήστης ως διαχειριστής, η υποστήριξη προς τον υποψήφιο θα πρέπει να είναι περίπου 3/4 Υπέρ της πρότασης. Όλες οι υποψηφιότητες κρίνονται στο τέλος από τους γραφειοκράτες, οι οποίοι θα αποφασίσουν εάν ένας χρήστης θα εγκριθεί ως διαχειριστής ή όχι. Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η αίτηση για δικαιώματα διαχειριστή είναι κατά κύριο λόγο διαδικασία οικοδόμησης συναίνεσης. Στον υπολογισμό του ποσοστού μετρούνται μόνο τα σχόλια Υπέρ και Κατά. Τα ουδέτερα σχόλια δεν υπολογίζονται στην καταμέτρηση, αλλά λαμβάνονται υπ' όψιν στην απόφαση του γραφειοκράτη, ο οποίος κλείνει τη διαδικασία. Σε προτάσεις που η συναίνεση δεν είναι ξεκάθαρη, οι λεπτομερείς αιτιολογήσεις των απόψεων Υπέρ και Κατά έχουν περισσότερη βαρύτητα από τοποθετήσεις χωρίς αιτιολόγηση.

Μια πρόταση μπορεί να κλείσει ως επιτυχημένη μόνο από τους γραφειοκράτες. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, οι γραφειοκράτες μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια της συζήτησης ή να την επανεκκινήσουν, προκειμένου να γίνει καθαρότερη η συναίνεση. Επίσης, μπορούν να κλείσουν πρόωρα τις προτάσεις, εάν η επιτυχία είναι σαφώς αδύνατη και η παράταση της συζήτησης δεν έχει κανένα πιθανό όφελος. Ο υποψήφιος έχει τη δυνατότητα να αποσύρει την αίτησή του οποιαδήποτε ώρα για οποιονδήποτε λόγο. Εάν δεν προκαλείται διαμάχη, κάθε χρήστης με καλή πίστη μπορεί να κλείσει μια αίτηση που δεν έχει πιθανότητα έγκρισης, σύμφωνα με τα WP:SNOW ή/και WP:NOTNOW. Οι υποψηφιότητες διαχειριστών χωρίς την παραμικρή πιθανότητα έγκρισης μπορούν να κλείσουν σύμφωνα με το WP:NOTNOW και μπορούν να επισημανθούν για γρήγορη διαγραφή. Μην κλείσετε μια αίτηση στην οποία έχετε συμμετάσχει, εκτός εάν είστε ο υποψήφιος και αποσύρετε την αίτησή σας. Σε περίπτωση βανδαλισμού, λανθασμένης μορφοποίησης ή απόρριψης υποψηφιότητας από τον προταθέντα χρήστη, οποιοσδήποτε μη γραφειοκράτης μπορεί να αφαιρέσει την πρόταση.

Εάν η πρότασή σας αποτύχει, παρακαλούμε περιμένετε για λογικό χρονικό διάστημα πριν υποβάλετε αίτηση εκ νέου ή δεχθείτε άλλη πρόταση.

Τρέχουσες προτάσεις[επεξεργασία κώδικα]

Δημιουργία πρότασης[επεξεργασία κώδικα]

Για να δημιουργήσετε μια υποσελίδα πρότασης ενός χρήστη για δικαιώματα διαχειριστή, γράψτε το όνομα χρήστη του στο πλαίσιο και πατήστε το κουμπί.



Διαβάστε επίσης[επεξεργασία κώδικα]