Βικιπαίδεια:Τι σημαίνει «Αγνοήστε όλους τους κανόνες»

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τι σημαίνει «Αγνοήστε όλους τους κανόνες»[επεξεργασία κώδικα]

Οι κανόνες έχουν δημιουργηθεί κυρίως για να παραβιάζονται και είναι πολύ συχνά προπέτασμα για τους τεμπέληδες για να κρύβονται από πίσω.

Σπάστε τους κανόνες με όλα τα μέσα, αλλά κάντε το όμορφα, προσεκτικά και καλά. Αυτός είναι ένας από τους σκοπούς για τον οποίο υπάρχουν.

Ο κώδικας είναι περισσότερο αυτό που αποκαλείς «οδηγίες» παρά οι πραγματικοί κανόνες.

Οι κανόνες δεν είναι παρά μόνο εμπόδια που εμποδίζουν τα παιδιά απ' την πτώση.

Δεν χρειάζεται να διαβάσετε κάποιους κανόνες πριν συνεισφέρετε στη Βικιπαίδεια. Εάν κάνετε αυτό που φαίνεται ως λογικό, συνήθως αυτό θα είναι και το σωστό - κι αν δεν είναι το σωστό, μην ανησυχείτε. Ακόμα και τα χειρότερα λάθη είναι εύκολο να διορθωθούν: οι παλαιότερες εκδόσεις μιας σελίδας παραμένουν στο ιστορικό των αλλαγών και μπορούν να επαναφερθούν. Εάν διαφωνούμε με τις αλλαγές σας, θα το συζητήσουμε μαζί σας διακριτικά και ευγενικά και θα καταλήξουμε στο τι θα κάνουμε. Γι' αυτό μην ανησυχείτε. Να είστε τολμηροί και να απολαμβάνετε τη συνεισφορά σας στην οικοδόμηση αυτής της ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας.

  • Δεν απαιτείται από σας να μάθετε τους κανόνες πριν να συνεισφέρετε. Ναι, αυτό το έχουμε πει ήδη, αλλά αξίζει να το επαναλάβουμε.
  • Μην ακολουθείτε τυφλά τις οδηγίες, αλλά καλύτερα αναλογιστείτε πώς βελτιώνεται ή ζημιώνεται η εγκυκλοπαίδεια από καθεμιά επεξεργασία σας. (Δείτε επίσης Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική, παρακάτω.)
  • Οι κανόνες αντλούν τη δύναμη της επιβολής τους, όχι επειδή γράφτηκαν σε μια σελίδα με την ταμπέλα «οδηγία» ή «πολιτική», αλλά όντες μια αντανάκλαση από κοινές γνώμες και πρακτικές πολλών συντακτών. (Δείτε επίσης Βικιπαίδεια:Συναίνεση.)
  • Οι περισσότεροι κανόνες είναι κατά βάση περιγραφικοί και όχι κανονιστικοί, περιγράφουν δηλαδή την υπάρχουσα τρέχουσα πρακτική και μερικές φορές μένουν πίσω σε σχέση με τις πρακτικές που περιγράφουν. (Δείτε επίσης Βικιπαίδεια:Παραγωγή, διαδικασία, πολιτική.)
  • Η Βικιδικηγορία δεν λειτουργεί. Παραθυράκια και επουσιώδεις λεπτομέρειες δεν υπάρχουν στο Wiki. Η Βικιπαίδεια δεν είναι γραφειοκρατία, ούτε ακαδημαϊκό δικαστήριο.
  • Το πνεύμα του κανόνα υπερισχύει του γράμματος του κανόνα. Ο κοινός σκοπός της οικοδόμησης μιας ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας υπερισχύει και των δύο. Αν ο κοινός σκοπός υπηρετείται καλύτερα με την αγνόηση του γράμματος ενός συγκεκριμένου κανόνα, τότε αυτός ο κανόνας θα πρέπει να αγνοηθεί. (Δείτε επίσης Βικιπαίδεια:Οι κανόνες είναι αρχές.)
  • Το να ακολουθείτε τους κανόνες είναι μικρότερης σημασίας απ' το να έχετε καλή κρίση και να είστε στοχαστικοί και διακριτικοί, έχοντας πάντα υπόψη ότι η καλή κρίση δεν παρουσιάζεται μόνον σε εκείνους, οι οποίοι συμφωνούν μαζί σας. (Δείτε επίσης Βικιπαίδεια:Ευγένεια.)

Τι δε σημαίνει το «Αγνοήστε όλους τους κανόνες»[επεξεργασία κώδικα]

Μερικές φορές χρειάζεται να υπερβαίνεις το όριο

Ο φορμαλισμός και η δεξιοτεχνία είναι αντίθετες συμπεριφορές ως προς τους κανόνες. Το να εφαρμόσουμε έναν κανόνα κατά γράμμα, αυστηρά, χωρίς εξέταση, τόσο σε περιστάσεις που ταιριάζει, όσο και σε εκείνες που δεν ταιριάζει, είναι φορμαλισμός. Το να εφαρμόσουμε έναν κανόνα με φυσική χαλαρότητα, με κρίση, διακρίνοντας τις περιστάσεις στις οποίες ταιριάζει και χωρίς ποτέ να επιτρέψουμε οι λέξεις του κανόνα να θολώνουν το σκοπό της πράξης ή τις ευκαιρίες της κατάστασης, είναι δεξιοτεχνία.

Αγνοήστε όλους τους κανόνες — και αυτού περιλαμβανομένου.

Παρά το όνομά του, το «Αγνοήστε όλους τους κανόνες» δεν σαμποτάρει τους άλλους κανόνες. Ο σκοπός του είναι να κρατά μακριά από το σαμποτάρισμα αυτού που κυρίως κάνουμε εδώ: χτίζουμε μια ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια. Οι κανόνες έχουν μηδενική σημασία, εάν συγκριθούν με αυτόν το σκοπό. Εάν βοηθούν το σκοπό, έχει καλώς. Αν όμως παρεμβαίνουν σ' αυτόν, τότε την ίδια στιγμή αναιρούνται.

  • «Αγνοήστε όλους τους κανόνες» δεν σημαίνει ότι οποιαδήποτε πράξη είναι δικαιολογημένη. Ούτε είναι ένα ατού ή μια λευκή κάρτα. Οι πράξεις κάποιου που αγνοεί τον κανόνα θα πρέπει να μπορούν να αιτιολογηθούν ως βελτιωτικές της εγκυκλοπαίδειας, εφόσον κληθεί να τις αιτιολογήσει. Στην πραγματικότητα ο καθένας θα μπορούσε να το κάνει αυτό οποτεδήποτε. Σε περίπτωση σύγκρουσης, αυτό που μετρά ως βελτίωση αποφασίζεται με συναίνεση.
  • Το «Αγνοήστε όλους τους κανόνες» δεν σας σταματά απ' το να υποδεικνύετε κάποιον κανόνα σε κάποιους που τον έχουν παραβιάσει, αλλά σκεφτείτε ότι η κρίση τους ενδεχομένως να είναι σωστή και ότι κι αυτοί σχεδόν με βεβαιότητα θεωρούσαν ότι ήταν σωστή. (Δείτε επίσης Βικιπαίδεια:Υποθέστε καλή πίστη)
  • Το «Αγνοήστε όλους τους κανόνες» δεν είναι αφ' εαυτού μια δόκιμη απάντηση εάν κάποιος σας ρωτά γιατί παραβιάσατε έναν κανόνα. Πολλοί κανόνες έχουν προκύψει μετά από μεγάλη στοχαστική εμπειρία και υπάρχουν για αρκετά σοβαρούς λόγους. Γι' αυτό θα πρέπει να παραβιάζονται μόνο για εξίσου σοβαρούς λόγους.
  • Το «Αγνοήστε όλους τους κανόνες» δεν είναι μια εξαίρεση από τη λογοδοσία. Παραμένετε υπεύθυνος για τα εύλογα προβλέψιμα αποτελέσματα των πράξεών σας πάνω στην εγκυκλοπαίδεια και στους άλλους συντάκτες.
  • Το «Αγνοήστε όλους τους κανόνες» δεν είναι μια πρόσκληση να χρησιμοποιήσετε τη Βικιπαίδεια για σκοπούς ενάντιους προς αυτούς της οικοδόμησης μιας ελεύθερης εγκυκλοπαίδειας. (Δείτε επίσης Βικιπαίδεια:Σχετικά και Βικιπαίδεια:Τι δεν είναι η Βικιπαίδεια.)
  • Το «Αγνοήστε όλους τους κανόνες» δεν σημαίνει απαραίτητα μια εξαίρεση σε κάθε κανόνα. Μια τυπική παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για παράδειγμα, δεν συμβάλλει σε καμμία περίπτωση σε μια καλύτερη ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια.
  • Το «Αγνοήστε όλους τους κανόνες» δεν σημαίνει ότι μπορείτε να παραβιάσετε την επίσημη πολιτική χωρίς να υποστείτε φραγή για διατάραξη.

Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική[επεξεργασία κώδικα]

Η Βικιπαίδεια έχει πολλούς κανόνες. Αντί να ακολουθείτε τον κάθε κανόνα, είναι αποδεκτό να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική καθώς προχωράτε με τις επεξεργασίες σας. Το να είστε πολύ προσηλωμένοι στους κανόνες μπορεί να οδηγήσει στην απώλεια της προοπτικής σας κι έτσι είναι μερικές φορές καλύτερο να αγνοήσετε έναν κανόνα. Ακόμα κι αν μια συνεισφορά «παραβιάζει» την ακριβή διατύπωση ενός κανόνα, θα μπορεί παρόλ' αυτά να παραμένει μια καλή επεξεργασία. Κατά παρόμοιο τρόπο, επειδή κάτι απλώς δεν είναι απαγορευμένο μέσα σε ένα γραπτό κείμενο ή ακόμα ακόμα επιτρέπεται ρητά, δεν σημαίνει ότι είναι μια καλή ιδέα στη δεδομένη κατάσταση. Οι αρχές των κανόνων είναι πιο σημαντικές από το γράμμα τους. Οι συντάκτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη βέλτιστη κρίση τους.

Γιατί η «χρήση της κοινής λογικής» δεν είναι μια από τις επίσημες πολιτικές; Δεν χρειάζεται να είναι, καθώς ως θεμελιώδης αρχή είναι πάνω από κάθε πολιτική.

Δεν υπάρχει κοινή λογική[επεξεργασία κώδικα]

Η κοινή λογική ανάμεσα σε όλα τα πράγματα στον κόσμο είναι αυτό που έχει μοιραστεί ίσα στο μεγαλύτερο βαθμό, καθώς ο καθένας σκέπτεται ότι είναι τόσο καλά εφοδιασμένος με αυτήν, που ακόμα κι εκείνοι που είναι πιο δύσκολο να ικανοποιηθούν σε όλα τ' άλλα ζητήματα, ποτέ δεν επιθυμούν περισσότερο απ' αυτήν απ' ότι ήδη κατέχουν.

Όταν προωθείτε μια θέση ή δικαιολογείτε μια πράξη, βασίστε το επιχείρημά σας στις υπάρχουσες συμφωνίες, στις βασικές αρχές της κοινότητας και στα συμφέροντα της εγκυκλοπαίδειας και όχι στη δική σας κοινή λογική. Το να πιέζουμε κάποιον άλλον συντάκτη να «χρησιμοποιήσει απλώς την κοινή λογική» πολύ πιθανότατα μπορεί να εκληφθεί ως προσβλητικό, για ευνόητους λόγους. Αν σε κάποια συγκεκριμένη περίσταση αισθάνεστε ότι ακολουθώντας έναν κανόνα που βλάπτει την εγκυκλοπαίδεια ή ότι κάνοντας κάτι που οι κανόνες τεχνικά επιτρέπουν την υποβαθμίζει, τότε αντί να λέτε σε κάποιον που διαφωνεί να χρησιμοποιήσει την κοινή λογική, παραθέστε το Βικιπαίδεια:Αγνοήστε όλους τους κανόνες και εξηγήστε γιατί δρώντας κατ' αυτόν τον τρόπο θα βελτιώσει τη Βικιπαίδεια στη συγκεκριμένη περίσταση.

Προσέχετε να μην παραθέτετε αυτή την αρχή με πολύ επιθετικό τρόπο. Ενώ είναι αρκετά αποδεκτό να εξηγείτε τις ίδιες τις πράξεις, λέγοντας «μου φάνηκε ως κοινή λογική», θα πρέπει να είστε προσεκτικοί να μην αφήνετε υπαινιγμούς ότι οι άλλοι συντάκτες στερούνται κοινής λογικής, κάτι που με τη σειρά του μπορεί να εκληφθεί ως αγενές. Οι Βικιπαιδιστές προέρχονται από διάφορα εθνικά, θρησκευτικά, πολιτικά, πολιτισμικά και ιδεολογικά περιβάλλοντα και έχουν εκ διαμέτρου διαφορετικές παραστάσεις όσον αφορά τα πάντα, από την επιστήμη μέχρι τα ψώνια. Άλλοι συντάκτες είναι πιθανόν να αποδίδουν πολύ διαφορετικές σημασίες και αξίες σε λέξεις και έννοιες από σας, γι' αυτό προσπαθήστε να εκφράσετε τα επιχειρήματά σας όσο το δυνατόν με μεγαλύτερη πληρότητα. Το να παραθέτετε συγκεκριμένες πολιτικές και οδηγίες είναι μάλλον πολύ πιο αποτελεσματικό, από το να επικαλείστε απλώς την «κοινή λογική» και να μένετε εκεί.

  1. Ganoe, William (1962). MacArthur Close-Up. σελ. 137. 
  2. Bringhurst, Robert (2005). The Elements of Typographic Style (3.1 έκδοση). Hartley & Marks. σελ. 10. ISBN 0-88179-206-3. 
  3. Φανταστικός χαρακτήρας, στην ταινία του 2003 Οι Πειρατές της Καραϊβικής: Η Κατάρα του Μαύρου Μαργαριταριού
  4. Staël-Holstein, Ana Luisa Germana Necker, Baroness (1813). De l'Allemagne. Pt. 4, Ch. 9. Ces règles ne sont que des barrières pour empêcher les enfants de tomber. 
  5. Pólya, George (1945). How to Solve It. Princeton Science Library. σελ. 148. ISBN 0-691-11966-X. 
  6. Descartes, René (1637). Le Discours de la Méthode. Part I, incipit. Le bon sens est la chose du monde la mieux partagée; car chacun pense en être si bien pourvu, que ceux même qui sont les plus difficiles à contenter en toute autre chose n'ont point coutume d'en désirer plus qu'ils en ont. 

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]