Βικιπαίδεια:Πλεονεκτήματα λογαριασμού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Δεν χρειάζεται να συνδεθείτε για να διαβάσετε την Βικιπαίδεια. Ακόμα δεν χρειάζεται να συνδεθείτε για να επεξεργαστείτε ένα λήμμα. Οποιοσδήποτε μπορεί να επεξεργαστεί ένα (σχεδόν οποιοδήποτε) λήμμα. Όμως η δημιουργία ενός λογαριασμού είναι γρήγορη, εύκολη και δεν απαιτεί την αποκάλυψη της ταυτότητάς σας. Είναι μια καλή ιδέα αφού παρέχει πολλά πλεονεκτήματα. Άλλωστε ποιος δε θα 'θέλε να γίνει μέλος στην ταχύτερα αναπτυσσόμενη εγκυκλοπαίδεια στον κόσμο, και μάλιστα με μηδενικό κόστος;

Σημείωση: Ο σύνδεσμος για την δημιουργία λογαριασμού βρίσκεται στην κορυφή της σελίδας.

Όνομα χρήστη[επεξεργασία κώδικα]

Εάν δημιουργήσετε έναν λογαριασμό, μπορείτε να διαλέξετε ένα όνομα χρήστη. Οι επεξεργασίες που θα κάνετε όσο είστε συνδεδεμένος θα αποδοθούν σε αυτό το όνομα. Αυτό σημαίνει ότι στο ιστορικό της σελίδας που επεξεργαστήκατε θα αναγνωριστούν πλήρως οι συνεισφορές σας (αντίθετα, αν δεν είστε συνδεδεμένος, οι επεξεργασίες αποδίδονται απλώς στην διεύθυνση IP σας). Μπορείτε επίσης να δείτε όλες τις προηγούμενες συνεισφορές σας πατώντας στο σύνδεσμο «Η συνεισφορά μου», ο οποίος είναι ορατός μόνο όταν είστε συνδεδεμένος.

Κατά την εγγραφή θα αποκτήσετε τη δική σας σελίδα χρήστη όπου μπορείτε να γράψετε λίγα πράγματα για σας. Η Βικιπαίδεια δεν είναι πάροχος χώρου για μια προσωπική σελίδα, μπορείτε όμως να αναρτήσετε μερικές εικόνες σας, να γράψετε για τις ασχολίες σας και άλλα. Είναι σύνηθες οι χρήστες να χρησιμοποιούν τη σελίδα χρήστη που τους παρέχεται από τη Βικιπαίδεια για να αρχειοθετούν τη συνεισφορά τους, να παραθέτουν τις σελίδες που έχουν γράψει, ή αυτές στις οποίες έχουν συνεισφέρει περισσότερο.

Επίσης θα έχετε μια μόνιμη σελίδα συζήτησης στην οποία μπορείτε να επικοινωνείτε με άλλους χρήστες. Θα ενημερώνεστε όταν κάποιος γράφει ένα μήνυμα στην σελίδα συζήτησής σας. Αν επιλέξετε να δώσετε και μια διεύθυνση e-mail στις προτιμήσεις σας, οι άλλοι χρήστες θα μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί σας και με e-mail. Αυτή η λειτουργία είναι ανώνυμη - ο χρήστης που σας στέλνει e-mail δεν θα ξέρει την διεύθυνση του e-mail σας (αλλά θα την μάθει μόνο αν του απαντήσετε).

Τι συνεπάγεται η δημιουργία λογαριασμού[επεξεργασία κώδικα]

Όταν δεν είστε συνδεδεμένοι, όλες οι αλλαγές που κάνετε συνδέονται δημοσίως με την διεύθυνση IP σας τη στιγμή που κάνατε την επεξεργασία. Αν κάνετε σύνδεση, όλες οι συνεισφορές σας θα συνδεθούν δημόσια με το όνομα του λογαριασμού σας. Εσωτερικά βέβαια, θα εξακολουθούν να συσχετίζονται με τη διεύθυνση IP σας. Δείτε την Πολιτική Προσωπικών Δεδομένων της Βικιπαίδειας για μερικές πληροφορίες πάνω στο θέμα, έχοντας υπόψη σας ότι πρόκειται για ένα αρχικό προσχέδιο.

Ο βαθμός αποκάλυψης προσωπικών σας δεδομένων όταν χρησιμοποιείτε λογαριασμό ποικίλλει και κυρίως εξαρτάται από τον Πάροχος υπηρεσιών Διαδικτύου, τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς καθώς και την φύση και το πλήθος των εργασιών σας πάνω στη Βικιπαίδεια. Να γνωρίζετε ότι η τεχνολογία και οι πολιτικές της Βικιπαίδειας δεν είναι άκαμπτες και αιώνιες!

Οι απόψεις των ανθρώπων διαφέρουν σχετικά με την επιθυμία για απόλυτη ανωνυμία. Μερικοί άνθρωποι θεωρούν ότι η ανωνυμία μειώνει το φόβο απόδοσης ευθύνης, που μπορεί να οδηγήσει σε μη παραγωγική συμπεριφορά. Άλλοι πάλι βρίσκουν το να συνεισφέρουν χωρίς να έχουν μια σταθερή ταυτότητα ως κάτι δυσάρεστο που αποδυναμώνει την προσφορά τους. Η δημιουργία ενός λογαριασμού είναι ένας τρόπος για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα.

Νέες επιλογές επεξεργασίας[επεξεργασία κώδικα]

Υπάρχουν πολλές λειτουργίες στο λογισμικό MediaWiki (το οποίο χρησιμοποιεί η Βικιπαίδεια) οι οποίες είναι διαθέσιμες σε εγγεγραμμένους χρήστες. Για παράδειγμα, οι εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να σημειώνουν τις αλλαγές τους ως «μικρές». Οι μικρές αλλαγές μπορούν να φιλτράρονται από τον κατάλογο «Πρόσφατες αλλαγές». Το προνόμιο σημείωσης αλλαγών ως μικρών δε μπορεί να δοθεί σε ασύνδετους χρήστες επειδή δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιος είναι πίσω από κάποια διεύθυνση IP ανά πάσα στιγμή, κι έτσι δεν μπορεί να εμπεδωθεί εμπιστοσύνη. (Η σημείωση μεγάλων αλλαγών ως μικρών θεωρείται εξαιρετική αγένεια.)

Μια σημαντική λειτουργία που οι ενεργοί χρήστες χρησιμοποιούν αρκετά είναι οι λίστες παρακολούθησης. Αποκτάτε ένα νέο σύνδεσμο «Παρακολούθηση της σελίδας». Αν πατήσετε στον σύνδεσμο, η σελίδα προστίθεται στον κατάλογο παρακολούθησης. Αυτός ο κατάλογος είναι μια φιλτραρισμένη εκδοχή των «Πρόσφατων αλλαγών» που εμφανίζει τις τελευταίες αλλαγές που έγιναν στις σελίδες που παρακολουθείτε. Έτσι μπορείτε να ελέγχετε τις σελίδες στις οποίες δουλεύετε χωρίς να χρειάζεται να βλέπετε όλες τις αλλαγές.

Μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες επιτρέπεται να κάνουν μετονομασία σελίδων, μια λειτουργία που είναι σημαντική για την διατήρηση την δομής και συνέχειας της Βικιπαίδειας. Ορισμένες φορές για να αντιμετωπιστούν βανδαλισμοί μπορεί μια σελίδα να προστατευθεί, και να επιτρέπεται η επεξεργασία της μόνο από εγγεγραμμένους χρήστες.

Επίσης, πρέπει να είστε συνδεμένοι αν θέλετε να προσθέσετε εικόνες σε ένα κείμενο.

Πολλές επιλογές χρήστη[επεξεργασία κώδικα]

Πέρα από αυτές τις λειτουργίες, μπορείτε να προσαρμόσετε τον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται το MediaWiki με αρκετή λεπτομέρεια. Μπορείτε να αλλάξετε εξ ολοκλήρου την εμφάνιση του ιστότοπου επιλέγοντας για παράδειγμα, τα προηγούμενα θέματα «MonoBook» ή Vector αντί του προεπιλεγμένου θέματος «Vector 2020», μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα εμφανίζονται οι μαθηματικές εξισώσεις, πώς θα εμφανίζονται οι σύνδεσμοι, πόσο μεγάλο θα είναι το πλαίσιο επεξεργασίας, πόσες σελίδες θα εμφανίζονται στις «Πρόσφατες αλλαγές» και πολλά ακόμη.

Τι είναι οι διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

Οι διαχειριστές μπορούν να διαγράφουν και να επαναφέρουν σελίδες, να τις προστατεύουν από επεξεργασία, να αλλάζουν προστατευμένες σελίδες, και να φράζουν χρήστες για παραβίαση της πολιτικής μας. Γενικά εφαρμόζουν την θέληση της κοινότητας της Βικιπαίδειας σε σελίδες όπως Βικιπαίδεια:Σελίδες για διαγραφή. Για προφανείς λόγους, μόνο εγγεγραμμένοι χρήστες μπορούν να γίνουν διαχειριστές. Συνήθως είναι αρκετό να έχει κάνει κάποιος τακτική δουλειά στην Βικιπαίδεια για αρκετούς μήνες χωρίς να συγκρούεται με τους άλλους. Αν είστε εγγεγραμμένος χρήστης και θέλετε να γίνετε διαχειριστής, δείτε την Βικιπαίδεια:Διαχειριστές.

Συζητήσεις, σφυγμομετρήσεις[επεξεργασία κώδικα]

Παρόλο που στις περισσότερες συζητήσεων της Βικιπαίδειας, ο καθένας μπορεί να εκφράσει την γνώμη του, είτε είναι συνδεμένος είτε όχι, η γνώμη μπορεί να έχει περισσότερη βαρύτητα αν προέρχεται από μια ταυτότητα η οποία έχει να παρουσιάσει ένα ιστορικό λογικών επιχειρημάτων και εποικοδομητικών επεξεργασιών. Σε πολλές σφυγμομετρήσεις όμως με ιδιαίτερη βαρύτητα για την Βικιπαίδεια, ενδέχεται να γίνονται δεκτά μόνο σχόλια εγγεγραμμένων χρηστών ώστε να αποφευχθεί η παρεκλίνουσα αποτίμηση από πολλαπλή υποστήριξη του ίδιου χρήστη από διαφορετικές IP.