Βικιπαίδεια:Κόκκινος σύνδεσμος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ένας κόκκινος σύνδεσμος, όπως αυτός, είναι μια σύνδεση σε μια σελίδα που δεν υπάρχει στη Βικιπαίδεια. Είναι χρήσιμο κατά την επεξεργασία του κειμένου ενός λήμματος, να τοποθετείται ένας τέτοιος κόκκινος σύνδεσμος, ο οποίος υποδεικνύει ότι η συγκεκριμένη σελίδα θα δημιουργηθεί σύντομα ή ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα λήμμα για το θέμα αυτό επειδή είναι εγκυκλοπαιδικό. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε το 2008, οι κόκκινοι σύνδεσμοι βοηθούν στην ανάπτυξη της Βικιπαίδειας.[1]

Οι κόκκινοι σύνδεσμοι συχνά παρουσιάζονται σε καταλόγους και μερικές φορές σε σελίδες αποσαφήνισης ή σε πρότυπα. Παρόλο που οι κόκκινοι σύνδεσμοι εγκυκλοπαιδικών θεμάτων επιτρέπονται σε λίστες και άλλα λήμματα, μη δημιουργείτε λίστες ή άλλες σελίδες που θα χρησιμοποιούνται αποκλειστικά ως οδηγοί δημιουργίας λημμάτων. Αντ' αυτού, οι συντάκτες ενθαρρύνονται είτε να γράψουν το λήμμα πρώτα ή να χρησιμοποιούν τις επιχειρήσεις ή τους χώρους χρηστών (user spaces) για να παρακολουθούν τα άγραφα λήμματα.

Τα λήμματα δε θα πρέπει να έχουν κόκκινους συνδέσμους σε θέματα για τα οποία είναι μάλλον απίθανο να δημιουργηθεί λήμμα, όπως ο ερωτικός σύντροφος μιας διασημότητας ο οποίος δεν είναι και ο ίδιος διάσημος και κατά συνέπεια υπάρχει έλλειψη εγκυκλοπαιδικότητας.

Οι κόκκινοι σύνδεσμοι δεν θα πρέπει να κατευθύνουν σε λήμματα που έχουν διαγραφεί, εκτός και αν κάποιος σκοπεύει να γράψει ένα λήμμα για ένα εντελώς διαφορετικό θέμα που έχει τον ίδιο τίτλο.

Οι καλοί κόκκινοι σύνδεσμοι βοηθάνε τη Βικιπαίδεια καθώς ενθαρρύνουν καινούργιος συντάκτες προς χρήσιμες κατευθύνσεις και υπενθυμίζουν ότι η Βικιπαίδεια είναι ένα έργο σε εξέλιξη

Δημιουργία κόκκινων συνδέσμων[επεξεργασία κώδικα]

Ένας κόκκινος σύνδεσμος εμφανίζεται όταν τοποθετούνται διπλές αγκύλες [[ ]] γύρω από τη λέξη ή τις λέξεις (ονόματα, τίτλοι, κ.λπ) για τις οποίες η Βικιπαίδεια δεν έχει λήμμα.

Πώς να δημιουργήσετε κόκκινο σύνδεσμο[επεξεργασία κώδικα]

Παρακαλούμε δημιουργήστε συνδέσμους μόνο για θέματα σχετικά με το περιεχόμενο. Επίσης, δημιουργήστε κόκκινους συνδέσμους για λήμματα τα οποία σκοπεύετε να δημιουργήσετε, τεχνικούς όρους που αξίζουν μεταχείριση πέρα από τον απλό ορισμό σε ένα λεξικό και θέματα τα οποία προφανώς πρέπει να έχουν λήμματα. Να θυμάστε ότι υπάρχουν πολλές οδηγίες (διαβάστε Εγκυκλοπαιδικότητα), για διάφορα θέματα, περιλαμβανομένων των προσώπων, το διαδίκτυο, τους οργανισμούς και τις εταιρείες και άλλα.

Να θυμάστε ότι ένας κόκκινος σύνδεσμος για ένα μη εγκυκλοπαιδικό άτομο μπορεί να είναι παράλληλα και μια σύνδεση για ένα διαφορετικό άτομο με το ίδιο όνομα ανάλογα με το πλαίσιο.

Αποφυγή δημιουργίας ορισμένων τύπων κόκκινων συνδέσμων[επεξεργασία κώδικα]

Μην δημιουργείτε κόκκινους συνδέσμους για λήμματα τα οποία είναι απίθανο να δημιουργηθούν, συμπεριλαμβανομένων και λημμάτων που δεν συνάδουν με τις συμβάσεις ονομασίας της Βικιπαίδειας. Ο διευκρινιστικός κόκκινος σύνδεσμος που τοποθετήθηκε στην αρχή της παρούσας σελίδας είναι ένα παράδειγμα ανεπιθύμητου κόκκινου συνδέσμου.

Οι κόκκινοι σύνδεσμοι δεν περιλαμβάνονται σε καμία ενότητα Δείτε επίσης ούτε σε κουτιά πλοήγησης, ούτε συνδέονται μέσο του προτύπου {{Κύριο}}, δεδομένου ότι βοήθειες πλοήγησης αυτές υπάρχουν για να βοηθήσουν τους αναγνώστες ώστε να εντοπίσουν υπάρχοντα λήμματα. Μια εξαίρεση είναι οι κόκκινοι σύνδεσμοι σε πλαίσια πλοήγησης, όπου οι κόκκινοι σύνδεσμοι αναφέρονται σε λήμματα τα οποία είναι μέρος μιας σειράς ή ενός συνόλου, για παράδειγμα ένα πλαίσιο που παρουσιάζει μια λίστα με διαδοχικές εκλογές, δημοψηφίσματα, προέδρους, περίοδους αθλητικών πρωταθλημάτων κ.α.

Σε ένα λήμμα δεν πρέπει να παραμένει μια κατηγορία που δεν υπάρχει (με κόκκινο σύνδεσμο). Είτε η κατηγορία θα πρέπει να δημιουργηθεί ή ο ανύπαρκτος σύνδεσμος της κατηγορίας θα πρέπει να αφαιρεθεί ή να αλλάξει σε μια κατηγορία που υπάρχει.

Κόκκινοι σύνδεσμοι προσωπικών ονομάτων πρέπει να αποφεύγονται, ιδιαίτερα όταν το όνομα αναφέρεται σε ένα πλαίσιο για το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει τον αναγνώστη να σχηματίσει μια άσχημη ή κριτική άποψη για το συγκεκριμένο άτομο. Συχνά, ενώ έχει δημιουργηθεί ένας κόκκινος σύνδεσμος για ένα όνομα σε κάποιο λήμμα, στη συνέχεια ένας διαφορετικός συντάκτης δημιουργεί ένα λήμμα για ένα εντελώς διαφορετικό άτομο με το ίδιο ή παρόμοιο όνομα. Το γεγονός αυτό προκαλεί προβλήματα πλαστοπροσωπίας και ο κόκκινος σύνδεσμος οδηγεί σε εγκυκλοπαιδικά αλλά όχι πολύ επιφανή άτομα που εντοπίζονται στη Βικιπαίδεια σαν κατηγορούμενοι ή καταδικασμένοι εγκληματίες, εργαζόμενοι στη βιομηχανία του σεξ ή πρόσωπα που συνδέονται με άλλες μορφές συμπεριφοράς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κακοφημία. Αυτό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής όταν αφορά βιογραφίες ζώντων προσώπων.

Όταν δημιουργείτε ένα λήμμα, μια καλή πρακτική είναι: α) να ελέγξετε αν υπάρχουν κόκκινοι σύνδεσμοι που θα γίνουν μπλε με τη δημιουργία νέων λημμάτων και β) να ελέγξετε αν οι σύνδεσμοι αυτοί τοποθετούνται στο κατάλληλο σημείο και να κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις.

Ενασχόληση με υπάρχοντες κόκκινους συνδέσμους[επεξεργασία κώδικα]

Παράμετρος Κείμενο που θα εμφανιστεί
{{Κόκκινοι σύνδεσμοι επιμέλεια}}

Γενικά, ένας κόκκινος σύνδεσμος θα πρέπει να επιτρέπεται να παραμένει σε ένα λήμμα αν οδηγεί σε ένα όρο που εύλογα θα διατηρούσε ένα λήμμα, αλλά για το οποίο δεν υπάρχει κάποιο υφιστάμενο λήμμα ή ενότητα σε λήμμα, κάτω από οποιοδήποτε όνομα.

Ένας κόκκινος σύνδεσμος για ένα λήμμα που εύλογα μπορεί να δημιουργηθεί στο μέλλον, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτή τη μορφή παρά να δημιουργηθεί ένα σύντομο λήμμα χωρίς καμιά χρήσιμη πληροφορία. Ένα παράδειγμα ενός εύλογου κόκκινου συνδέσμου είναι Ποδόσφαιρο στη Χιλή, από τη στιγμή που υπάρχει ένα λήμμα για το Ποδόσφαιρο στην Κύπρο και τα λήμματα σχετικά με το ποδόσφαιρο σε μία χώρα είναι μια περιοχή για μελλοντική δημιουργία. Ωστόσο, είναι καλύτερο να παραμείνει αυτός ο σύνδεσμος κόκκινος από το να δημιουργηθεί ένα λήμμα το οποίο θα αναφέρει Παίζεται ποδόσφαιρο στη Χιλή, με μοναδικό σκοπό ο κόκκινος σύνδεσμος να γίνει μπλε. Οι συντάκτες πρέπει να δημιουργούν λήμματα προς επέκταση με μια χρήσιμη ποσότητα περιεχομένου, ή αλλιώς να μην δημιουργήσουν καθόλου το λήμμα προς επέκταση. Οι κόκκινοι σύνδεσμοι εξυπηρετούν το σκοπό της κοινοποίησης στους αναγνώστες ότι υπάρχει ανάγκη στη Βικιπαίδεια για δημιουργία ενός νέου λήμματος με τουλάχιστον ένα ελάχιστο περιεχόμενο πληροφοριών. Η δημιουργία λημμάτων δύο γραμμών απλά για να απαλλαγούμε από ένα κόκκινο σύνδεσμο καταστρέφει αυτό το χρήσιμο μηχανισμό.

Ομοίως, ένας έγκυρος όρος με κόκκινο σύνδεσμο, όπως Ποδόσφαιρο στη Χιλή δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με την αφαίρεση των αγκυλών, απλά για να μειωθεί προσωρινά η ποσότητα των κόκκινων συνδέσμων σε ένα λήμμα.

Ένας υφιστάμενος κόκκινος σύνδεσμος μπορεί να δείξει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

  • Χρειάζεται ένα νέο λήμμα. Όταν ένας χρήστης γράφει ένα λήμμα, είναι κοινή πρακτική να συνδέει τα βασικά θέματα που είναι σχετικά με την κατανόηση του θέματος του λήμματος, ακόμη και αν αυτά τα θέματα δεν έχουν ακόμη ένα λήμμα στη Βικιπαίδεια. Αυτό έχει πολλές εφαρμογές:
    • Μέσα σε ένα λήμμα, ένας τέτοιος σύνδεσμος προετοιμάζει το λήμμα ώστε να υποστηριχθεί πλήρως (να μην είναι ορφανό).
    • Ένας κόκκινος σύνδεσμος μπορεί να δηλώνει ανάγκη δημιουργίας μιας ανακατεύθυνσης σε ένα άλλο λήμμα, αλλά μόνο εάν το λήμμα αυτό ασχολείται εκτενώς με το θέμα.
    • Μερικές επιχειρήσεις έχουν bots που καθορίζουν πόσες φορές ένας κόκκινος σύνδεσμος εμφανίζεται στη Βικιπαίδεια. Αυτό είναι χρήσιμο για τον καθορισμό τι λήμματα είναι πιο αναγκαία. Οι συντάκτες μπορούν επίσης, μετά που θα πατήσουν σε ένα κόκκινο σύνδεσμο, να χρησιμοποιήσουν την επιλογή «Συνδέσεις προς εδώ» για να μάθουν πόσες φορές υπάρχει κόκκινος σύνδεσμος για ένα θέμα.
  • Ο σύνδεσμος είναι χαλασμένος και δεν οδηγεί πλέον σε ένα λήμμα (ίσως επειδή το λήμμα έχει διαγραφεί). Σε μια τέτοια περίπτωση, ο σύνδεσμος χρειάζεται συνήθως να αφαιρεθεί ή να μετονομαστεί παραπέμποντας σε ένα υπάρχον λήμμα.
  • Η σύνδεση μπορεί έχει γίνει από κάποιο που δεν ήταν ενήμερος για το τι πρέπει να υπάρχει ως σύνδεσμος σε ένα λήμμα. Πάντα να εκτιμάτε κατά πόσον ή όχι ένας κόκκινος σύνδεσμος κατευθύνει σε ένα τίτλο που στην πραγματικότητα χρειάζεται δημιουργία. Διαβάστε Βικιπαίδεια:Οδηγός μορφοποίησης λημμάτων#Εσωτερικοί σύνδεσμοι προς άλλα λήμματα (wikilinks).
  • Ο κόκκινος σύνδεσμος μπορεί να περιέχει ένα τυπογραφικό λάθος, για παράδειγμα κάποιος ήθελε να δημιουργήσει σύνδεσμο προς τον φωτιά, αλλά αντ' αυτού πληκτρολόγησε φοτιά. Στην περίπτωση αυτή, προσπαθήστε να καταλάβετε το επιθυμητό λήμμα και να διορθώσετε το σύνδεσμο. Αν μοιάζει με κοινό ορθογραφικό λάθος μπορεί αν θέλετε να δημιουργήσετε μια ανακατεύθυνση από το ορθογραφικό λάθος στο σωστό, αλλά θα πρέπει να διορθώσετε το ορθογραφικό λάθος, ακόμη και αν δεν θα εμφανίζεται πλέον ως κόκκινος σύνδεσμος.
  • Ο κόκκινος σύνδεσμος μπορεί να είναι ένα σκόπιμο ορθογραφικό λάθος και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως και κάθε άλλους είδος βανδαλισμό.
  • Οι σύνδεσμοι σε πρότυπα πλοήγησης όπως το {{Άλλεςχρήσεις}}...{{Άλλεςχρήσεις4}}, {{Άλλαάτομα}} στα πρότυπα {{Κύριο}}, {{Ανακατεύθυνση}} όπως και οι ενότητες Δείτε επίσης, χρησιμοποιούνται για να εξυπηρετούν σκοπούς πλοήγησης. Οι κόκκινοι σύνδεσμοι είναι αχρείαστοι σε τέτοια πρότυπα. Πρέπει είτε να αντικατασταθούν από λήμματα τα οποία υπάρχουν είτε να αφαιρεθούν.
  • Σε καταλόγους με αξιοσημείωτους ανθρώπους σε ένα λήμμα, για παράδειγμα η ενότητα Αξιοσημείωτοι απόφοιτοι σε ένα λήμμα ενός πανεπιστημίου, έχουν την τάση να συσσωρεύουν ονόματα με κόκκινους συνδέσμους ή χωρίς συνδέσμους, δημιουργώντας μια λίστα ανθρώπων ανεπιβεβαίωτης εγκυκλοπαιδικότητας. Τέτοια ονόματα σε μία λίστα πρέπει να αφαιρούνται και στις λίστες να παραμένουν τα ονόματα των ατόμων των οποίων η εγκυκλοπαιδικότητα επιβεβαιώνεται μέσα από ένα υφιστάμενο λήμμα ή άλλες αναφορές.
  1. Διομήδης Σπινέλλης και Παναγιώτης Λουρίδας (2008). The collaborative organization of knowledge. Στο Communications of the ACM, Αύγουστος 2008, τόμος 51, αρ. 8, Σελίδες 68–73. doi:10.1145/1378704.1378720. "Most new articles are created shortly after a corresponding reference to them is entered into the system."