Βικιπαίδεια:Ευρωπαϊκός διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας 2015

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ευρωπαϊκός διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας
Ευρωπαϊκός διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας


Ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας πραγματοποιείται τόσο σε διεθνές όσο και σε τοπικό επίπεδο. Το τοπικό μέρος του διαγωνισμού στην Ελλάδα θα γίνει το μήνα Νοέμβριο του 2015. Ο διαγωνισμός οργανώνεται έχοντας ως σκοπό την εκλαΐκευση της επιστήμης και τη βελτίωση της εικονογράφησης των λημμάτων στη Βικιπαίδεια στη θεματική της επιστήμης.

Ο Ευρωπαϊκός διαγωνισμός επιστημονικής φωτογραφίας διακρίνεται σε δύο επίπεδα: το πρώτο είναι το τοπικό επίπεδο ανταγωνισμού σε κάθε χώρα-συμμετέχοντα, μετά το οποίο οι τοπικοί διοργανωτές θα στείλουν επιλεγμένες εικόνες στο επόμενο διεθνές επίπεδο. Οι νικητές της διεθνούς φάσης του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου του 2016.

Το ελληνικό τμήμα του διαγωνισμού θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο. Το ίδιο ισχύει για όλους τους τοπικούς διαγωνισμούς εκτός αν υπάρχει εξαίρεση (π.χ. η Ουκρανία). Ο χρόνος και ο τόπος απονομής των βραβείων για τον ελληνικό διαγωνισμό θα ανακοινωθεί εγκαίρως.

Ο στόχος του διαγωνισμού είναι να προσελκύσει επιστήμονες και ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την επιστήμη, να επεξεργαστούν λήμματα της Βικιπαίδειας καθώς και η βελτίωση της εικονογράφησης λημμάτων σε επιστημονικά θέματα.

Κανόνες και βραβεία[επεξεργασία κώδικα]

Βασικοί κανόνες
  • Το Ελληνικό μέρος του διαγωνισμού λαμβάνει χώρα του Νοέμβριο του 2015. Μόνο οι εικόνες που θα έχουν ανεβεί αυτό το μήνα στο Wikimedia Commons, θα συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Ωστόσο, δεν είναι απαραίτητο να έχουν δημιουργηθεί αυτό το μήνα.
  • Αυτό που κάνει τη φωτογραφία να βοηθάει την έρευνα, είναι η καλή και λεπτομερής εξήγηση. Κάθε φωτογραφία θα πρέπει να περιλαμβάνει μια περιγραφή τουλάχιστον στην αγγλική και ελληνική γλώσσα. Εξηγήστε τι φαίνεται στη φωτογραφία, πώς και πού έγινε, και που θα πρέπει να δώσουμε προσοχή.
  • Οι εικόνες φορτώνονται σε μία από τις πέντε κατηγορίες: Άνθρωποι στην Επιστήμη, μικροσκοπία, μη φωτογραφικές εικόνες, σύνολα εικόνων, και γενική κατηγορία.
  • Το πρόσωπο που ανεβάζει την εικόνα πρέπει να είναι επίσης ο δημιουργός της. Μπορείτε να φορτώσετε μόνο εικόνες που δημιουργήσατε οι ίδιοι, ή είστε ένας από τους συνδημιουργούς της εικόνας. Στην τελευταία περίπτωση, θα πρέπει να απαριθμήσετε όλους τους συνεργάτες σας. Απαγορεύεται να χρησιμοποιήσετε εργασίες άλλων ανθρώπων.
  • Όλοι, εκτός από τα μέλη της επιτροπής μπορούν να συμμετέχουν στο διαγωνισμό. Ο αριθμός των εικόνων που μπορεί να μεταφορτώσει ο καθένας είναι απεριόριστος.
  • Οι εικόνες θα πρέπει να δημοσιευτούν με άδεια ελεύθερης χρήσης.
  • Οι φωτογραφίες θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 2 megapixels σε μέγεθος, αν είναι δυνατόν, με εξαίρεση τις εικόνες μικροσκοπίου και όσες παράγονται από υπολογιστές. Για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε και εδώ.

Η σελίδα του διεθνούς διαγωνισμού Η Ελληνική σελίδα του διαγωνισμού Κανόνες και βραβεία Κατηγορίες εικόνων/πολυμέσων Κριτική επιτροπή Επικοινωνία

Ανακοίνωση αποτελεσμάτων[επεξεργασία κώδικα]

Στις 22 Ιανουαρίου 2016 ανακοινώθηκαν οι νικητές με σειρά κατάταξης στην ιστοσελίδα του διαγωνισμού (διαβάστε την ανακοίνωση) και ανά κατηγορία στα Commons.

Οι φωτογραφίες που πήραν από τους κριτές την υψηλότερη βαθμολογία είναι οι ακόλουθες:

Θέση Εικόνα Περιγραφή Δημιουργός
1 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Redpit7
2 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Archontia Kaminari
3 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Cosmic73
4 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Marina Karaevangelou
5 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Christos Boumpoukas
6 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Cosmic73
7 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Manolis Thravalos
8 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Takis lazos
9 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Sofia Vini
10 (Ελληνικά)(Αγγλικά) Konstantinos Tamateas

Τελετή απονομής και photo editathon[επεξεργασία κώδικα]

/Τελετή απονομής και photo editathon

Δελτίο τύπου και προβολή[επεξεργασία κώδικα]