Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Deletemania

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Σκοπός της βικιεπιχείρησης Deletemania είναι ο εντοπισμός και η εξασφάλιση άδειας χρήσης κειμένων που αναρτήθηκαν στη Βικιπαίδεια και παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα τρίτων (αναρτήθηκαν χωρίς την άδεια του κατόχου των δικαιωμάτων τους). Αν δεν εξασφαλιστεί άδεια χρήσης του κειμένου με την GFDL, το κείμενο θα πρέπει να διαγραφεί ή ξαναγραφεί.

Η δημιουργία της βικιεπιχείρησης Deletemania προτάθηκε στην Αγορά στις 27 Απριλίου 2006 και υποστηρίχθηκε από 7 χρήστες. Η συζήτηση βρίσκεται εδώ: Εκκαθάριση λημμάτων που παραβιάζουν π.δ.

Μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή, προσθέτοντας την υπογραφή σας στο κάτω μέρος της λίστας συμμετεχόντων. Επίσης, μπορείτε να προσθέσετε στην σελίδα χρήστη σας το πρότυπο {{Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Deletemania/Χρήστης}}

Εντοπισμός κατοχυρωμένων κειμένων[επεξεργασία κώδικα]

Για τον εντοπισμό των κατοχυρωμένων κειμένων μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

  • Μια συνηθισμένη μεγάλη μηχανή αναζήτησης, όπου μπορούν να εισαχθούν προς αναζήτηση χαρακτηριστικές φράσεις του κειμένου.
  • Η ιστοσελίδα Copyscape. Αντιγράψτε την διεύθυνση URL του λήμματος προς εξέταση, επικολλήστε την στο πεδίο αναζήτησης του Copyscape και πατήστε το κουμπί "Go". Εξετάστε όλες τις ιστοσελίδες που εμφανίζονται. Για να θεωρηθεί ένα κείμενο παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων πρέπει να έχει επαρκές ποσοστό αντιστοιχιών με μια ιστοσελίδα, σε σχέση με τον αριθμό των συνολικών λέξεων που περιέχει.

Αν το κείμενο ενός λήμματος βρεθεί ότι είναι κατοχυρωμένο, μπορεί να ακολουθηθεί η εξής μέθοδος:

Μέθοδος διαχείρισης[επεξεργασία κώδικα]

Χρήστες[επεξεργασία κώδικα]

Οι ενέργειες που οφείλουν να εκτελούν οι συμμετέχοντες είναι:

  • Σήμανση του λήμματος με την ετικέτα-πρότυπο {{Copyright}}.
  • Καταγραφή στην σελίδα συζήτησης του λήμματος:
    • Της διεύθυνσης URL της ιστοσελίδας ή των ιστοσελίδων από τις οποίες έχει προέρθει το κείμενο.
    • Των διαθέσιμων για επικοινωνία στοιχείων που αναφέρονται στην ιστοσελίδα, καθώς μπορεί αυτή να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή.
  • Ειδοποίηση του χρήστη που ανέβασε το κείμενο στη Βικιπαίδεια για το πρόβλημα πνευματικών δικαιωμάτων και ερώτηση για τη χρήση από αυτόν.
  • Αναμονή 2 ημερών προς απάντηση του χρήστη που ανάρτησε το κείμενο.
  • Αν δεν υπήρξε ή είναι ασαφής η απάντηση από τον χρήστη, αποστέλλεται e-mail στις διευθύνσεις που αναφέρονται στις σελίδες προέλευσης του κειμένου.
  • Αναμονή 10 ημερών για απάντηση.
    • Αν υπάρξει απάντηση απο τον κάτοχο των δικαιωμάτων, παρατίθεται ένα σχετικό απόσπασμα από την απάντηση στο e-mail, το οποίο να δικαιολογεί την διαγραφή ή διατήρηση του κειμένου.
    • Αν δεν υπήρξε απάντηση, υπήρξε τεχνικό πρόβλημα ή δεν υπάρχει διεύθυνση e-mail, αυτό επισημαίνεται στην σελίδα συζήτησής και το αμφισβητούμενο κείμενο διαγράφεται, ξαναγράφεται ή το λήμμα διατηρείται σαν stub.

Σημειώσεις:

  1. Το δεύτερο χρονικό όριο μπορεί να επεκταθεί για λίγο, αν είναι αναγκαίο: αν το ζητήσει ο παραλήπτης του e-mail ή ο χρήστης που ανάρτησε το κείμενο.
  2. Αν η σελίδα προέρχεται από εμπορική ιστοσελίδα, δεν είναι απαραίτητη η αποστολή email. Το αμφισβητούμενο κείμενο διαγράφεται, ξαναγράφεται ή το λήμμα διατηρείται σαν stub.

Διαχειριστές[επεξεργασία κώδικα]

Οι διαχειριστές:

  • Ελέγχουν την σελίδα του ιστορικού για επαλήθευση του χρονικού ορίου.
  • Σβήνουν τα λήμματα για τα οποία δεν υπήρξε ή ήταν αρνητική η απάντηση (delete barbeque).

Πρότυπη επιστολή αίτησης για δημοσίευση[επεξεργασία κώδικα]

Γειά σας,

Ασχολούμαι με την Eλληνική Βικιπαίδεια, την διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια ελεύθερου περιεχόμενου, όπου βρήκα ένα κείμενο για το <τίτλος λήμματος στη Βικιπαίδεια> <διεύθυνση λήμματος στη Βικιπαίδεια: http://el.wikipedia.org/wiki/xxxx>, το οποίο ανέβασε κάποιος άλλος χρήστης και είναι προφανώς το κείμενο που έχετε δημοσιεύσει στη σελίδα <αρχική σελίδα προέλευσης: http://www.yyy.zzz>

Θα ήθελα να σας ρωτήσω αν δίνετε την άδειά σας να δημοσιευτεί στην Βικιπαίδεια σύμφωνα με τους όρους της Άδειας Ελεύθερης Τεκμηρίωσης GNU (GFDL), η οποία περιγράφεται στην διεύθυνση http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html (Αγγλικά) και http://el.wikipedia.org/wiki/Βικιπαίδεια:Άδεια_Ελεύθερης_Τεκμηρίωσης_GNU (Ελληνικά). Διαφορετικά θα διαγραφεί, αφού η Βικιπαίδεια σέβεται τα οποιαδήποτε πνευματικά δικαιώματα.

Γενικά, οι όροι της GFDL προβλέπουν ότι το κείμενο μπορεί να τροποποιηθεί, να αντιγραφεί και να διανεμηθεί ελεύθερα (ακόμη και εμπορικά) από τον οποιονδήποτε (όχι μόνο από την Βικιπαίδεια), εφόσον συνεχίζει να υπόκειται στην ίδια άδεια, και να ακολουθείται πάντα από τα ονόματα όσων συνεισέφεραν στη δημιουργία του κειμένου.

Φυσικά, λαμβάνοντας υπ'όψιν την αξία του κειμένου σας αντιλαμβάνομαι ότι θα είναι καλή προσθήκη στην Βικιπαίδεια, οπότε θα ήταν πάρα πολύ καλό να επιτρέψετε τώρα την δημοσίευσή του.

Ευχαριστώ,

Όνοματεπώνυμο (χρήστης ...)

Προηγούμενη φάση της επιχείρησης[επεξεργασία κώδικα]

Η προηγούμενη φάση της επιχείρησης έλαβε χώρα τον Μάιο-Αύγουστο του 2006. Τα αποτελέσματά της (λίστα με τα κείμενα που ελέγχθηκαν και τις διευθύνσεις που απάντησαν ή όχι) βρίσκονται στο Βικιπαίδεια:Επιχείρηση_Deletemania/Αποσταλμένα. Η σελίδα διατηρείται για αρχείο.

Απολογισμός: 10 θετικές απαντήσεις σε 56 αιτήσεις, μια πολύ σημαντική επιτυχία, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη η άδεια από έξι sites για αντιγραφή οποιωνδήποτε κειμένων τους (δες παρακάτω).

Πρόταση για τρέχουσα φάση[επεξεργασία κώδικα]

Ενημέρωση του υπευθύνου του site σε όποιο κείμενο θεωρούμε αξιόλογο και σημείωση στη σελίδα συζήτησης του σχετικού λήμματος του αποτελέσματος.

Ιστότοποι και ιστοσελίδες που έχουν δώσει γενική άδεια για ελεύθερη χρήση κειμένων[επεξεργασία κώδικα]

Καταγράψτε τις διευθύνσεις εδώ, ώστε να φαίνονται αμέσως. Μπορείτε να προσθέσετε σχόλια.

Ιστότοποι και ιστοσελίδες που έχουν δώσει άδεια για ελεύθερη χρήση εικόνων[επεξεργασία κώδικα]

Συμμετέχοντες[επεξεργασία κώδικα]