Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αριστοτέλης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ο Αριστοτέλης ήταν ένας αρχαίος έλληνας φιλόσοφος που ασχολήθηκε με όλα σχεδόν τα θέματα της τότε ανθρώπινης γνώσης.

Αυτή είναι μια σελίδα για να οργανωθεί η επιχείρηση με τον κωδικό "Αριστοτέλης" η οποία έχει σκοπό να γίνει μια εκκαθάριση και δημιουργία κανόνων για την κατηγοριοποίηση των λημμάτων της Βικιπαίδειας.

Παρούσα κατάσταση[επεξεργασία κώδικα]

στο κουτί διευκόλυνσης επεξεργασίας (π.χ. μετά τους ειδικούς χαρακτήρες)

Θέματα για επίλυση[επεξεργασία κώδικα]

  1. Να ξεκαθαριστεί η πολιτική πότε χρησιμοποιούμε κεφαλαία αρχικά γράμματα σε όλες τις λέξεις του τίτλου μιας κατηγορίας, για να μπορεί να γίνει η επιλογή μεταξύ όμοιων κατηγοριών (π.χ. Κατηγορία:Επιστήμη υπολογιστών ή Κατηγορία:Επιστήμη Υπολογιστών;)
  2. Να τροποποιηθεί το δέντρο των κατηγοριών με την σωστή ταξινόμηση κάθε υποκατηγορίας στην γενικότερη κατηγορία.
  3. Να μπουν τα λήμματα στις ανάλογες κατηγορίες.

Ειδικές σελίδες[επεξεργασία κώδικα]

Εργαλεία[επεξεργασία κώδικα]

  • Gerakibot: Bot που μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Οι δυνατότητες σε σχέση με τις κατηγορίες είναι:

Όλα γίνονται αυτόματα εκτός της τακτοποίησης όπου ο χειριστής χρειάζεται απλώς να επιλέγει προς τα που πρέπει να μετακινηθεί το αρχείο. Πλεονεκτήματα της χρήσης bot είναι ότι αποφεύγεται η επίπονη εργασία της αλλαγής κατηγορίες σε ένα-ένα λήμμα, και δεν επιβαρύνεται με τις καταγραφές η σελίδα πρόσφατες αλλαγές.

Για να γίνει μια ενέργεια από το Gerakibot, προτείνεται να καταγράφεται παρακάτω από αυτόν που την προτείνει, και να γίνεται μετά από κάποιες ώρες.

Αναφορά[επεξεργασία κώδικα]

Με σκοπό:

  • Την προβολή του έργου της (μήπως και προσελκυστούν και άλλοι χρήστες ή έστω γνωρίσουν το έργο και προσαρμοστούν σε κάποιους κανόνες ή απλώς και μόνο για να μάθουν να χρησιμοποιούν τον κατάλογο κατηγοριών)
  • Την παρακολούθηση της επιχείρησης (αν κάτι τέτοιο είναι επιθυμητό από τους συμμετέχοντες)

προτείνω να γίνεται αναφορά του ονόματος της επιχείρησης με interwiki, δηλ. [[Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Αριστοτέλης]] στη σύνοψη (περιγραφή) της επεξεργασίας.

Περιορισμοί[επεξεργασία κώδικα]

Όταν μεταξύ δύο κατηγοριών επιλεγεί η μία μόνο για χρήση, η άλλη πρέπει να διαγράφεται. Η ανακατευθύνσεις στις κατηγορίες δεν δουλεύουν όπως στα πρότυπα, κι έτσι όταν ένα λήμμα καταχωρηθεί σε μια κατηγορία-ανακατεύθυνση, ανήκει σε αυτή και δεν εμφανίζεται στην κατηγορία-στόχο.

  • ένα πρόβλημα που προκύπτει σε μερικές περιπτώσεις είναι οι συνδέσεις με τις ξένες γλώσσες. Αν διαγραφεί μια κατηγορία θα χαλάσουν οι συνδέσεις αυτές (προκύπτει ένα ερώτημα κατά πόσο τα μποτ μπορούν να διορθώσουν τέτοια σφάλματα που πλέον δεν θα είναι στην ελληνική βπ αλλά σε ένα σωρό από τις ξένες). Από την άλλη πρέπει να διαγραφεί καθώς αν δεν διαγραφή κάποιος που λανθασμένα θα εντάσει σε αυτήν την κατηγορία ένα λήμμα θα τού εμφανίζεται "μπλέ" σαν να μην υπάρχει πρόβλημα. --Λύκινος 16:33, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ερωτήσεις και Προτάσεις για αλλαγές κατηγοριών[επεξεργασία κώδικα]

Διάφορες ερωτήσεις[επεξεργασία κώδικα]

  1. πού δηλώνουμε σημμετοχή;
  2. πού λέμε την γνώμη μας;
  3. δεν συμφωνώ με απόλυτο τρόπο στην πρόταση του καλογερόπουλου καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ανάγκες της βικιπαίδειας είναι διαφορετικές από τις ανάγκες ενός πανεπιστημίου. (παρόλα αυτά είμαι θετικός από την άποψη να γίνει χρήση ενός τέτοιου μπούσουλα. --Λύκινος 15:25, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]
  1. Δεν νομίζω να χρειάζεται δήλωση συμμετοχής, αν όμως νομίζετε ότι χρειάζεται κάντε μια ενότητα σ'αυτή την σελίδα. Έτσι κι αλλιώς είτε γράψει κάποιος τον εαυτό του σε λίστα είτε όχι, θα μπορεί να προτείνει οποιαδήποτε αλλαγή από το bot είτε να την εφαρμόσει ο ίδιος όταν πρόκειται για κατηγορίες.
  2. Εδώ.
  3. Ως ένα βαθμό, τα Γνωστικά πεδία είναι πολύ χρήσιμα για να μας δείξουν μια καλή ταξινόμηση, αλλά πράγματι δεν επαρκούν. Για κάθε κατηγορία των Γνωστικών πεδίων μπορεί να υπάρχουν δεκάδες υποκατηγορίες, και στο τρίτο και τέταρτο επίπεδο υποκατηγοριών είναι που δημιουργούνται συνήθως τα προβλήματα. —Geraki 2006-01-29 T 15:33 Z

όχι μόνο αυτό που λές αλλά στην βικιπαίδεια υπάρχει η ανάγκη οι κατηγορίες να είναι σε μεγάλο βαθμό "αυτονόητες" ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιούν και οι μή εξοικειωμένοι χρήστες, επιπλέον μπορεί να υπάρχουν θέματα με τα οποία καθόλου δεν καταπιάνεται το πανεπιστήμιο ενώ η βικιπαίδεια ασχολείται και το αντίστροφο θέματα που στο πανεπιστήμιο αναπτύσονται αλλά στην βικιπαίδεια θα αργήσουν πολύ να αναπτυχθούν. Η γνώμη μου είναι πως αν και μπορούμε να "διδαχθούμε" από κάτι τέτοιο, αναγκαστικά οι κατηγορίες πρέπει να αναπτύσονται ανάλογα με το πώς αναπτύσονται τα λήμματα. Αξίζει να έχουμε υπόψη μας το ποιά είναι η χρησιμότητα των κατηγοριών. Η χρησιμότητά τους ελάχιστα είναι να βρεί κάποιος επισκέπτης κάτι που θέλει (ο κυρίως τρόπος να το κάνει αυτό είναι η αναζήτηση). Η κύρια χρησιμότητα είναι στην ίδια την ανάπτυξη της βικιπαίδειας καθώς ένας χρήστης που σκέφτεται να γράψει ή να αναπτύξει ένα λήμμα χρειάζεται την υποστήριξη των σχετικών λημμάτων τόσο για την ίδια την συγγραφή όσο για να έχει υπόψη του τί λείπει. --Λύκινος 16:29, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Γνώμες[επεξεργασία κώδικα]

  • Η πρόταση του καλογερόπουλου (ταξινόμηση σύμφωνα με τα Γνωστικά πεδία που διδάσκονται στα ελληνικά πανεπιστήμια) να ακολουθηθεί αλλά όχι με μεγάλη (υπερβολική) αυστηρότητα. Είμαστε βικιπαίδεια και όχι το ελληνικό πανεπιστήμιο.
  • Στους τίτλους να χρησιμοπούνται μόνο μικρά (εκτός αν υπάρχει πολύ συγκεκριμένος λόγος για χρήση κεφαλαίων). πχ να προτιμάται Κατηγορία:Επιστήμη υπολογιστών από Κατηγορία:Επιστήμη Yπολογιστών.
  • τα ονόματα των κατηγοριών να είναι όσο γίνεται απλούστερα (και "αυτονόητα").
  • Να υπάρχει ένας κεντρικός "κορμός" κατηγοριών. Αυτός ο κορμός να καταλήγει σε μία μόνο κατηγορία (προτείνω το όνομα "πρωταρχική" αντί "θεμελιώδης") ενώ κάθε κατηγορία του "κορμού" να έχει σχετικά λίγες υποκατηγορίες (όχι πάνω από 20-30) και ελάχιστα αν όχι μόνο ένα (το αντίστοιχο) λήμμα (ο κορμός εννοείται θα έχει όσες βαθμίδες κριθούν απαραίτητες). Οι κατηγορίες που δεν ανήκουν στον κορμό αν έχουν πολλές υποκατηγορίες να μην έχουν πολλά λήμματα και αν έχουν πολλά λήμματα να μήν έχουν πολλές υποκατηγορίες.
  • Να ισχύει ο κανόνας της αγγλικής βπ ότι ένα λήμμα δεν πρέπει να ανήκει σε μια κατηγορία και στην υποκατηγορία της.
  • Οι κατηγορίες κανονικά να έχουν ονόματα στον ενικό ενώ αν χρησιμοποιείται πληθυντικός να εννοείται ότι πρόκειται για "λίστα" πχ μια κατηγορία για θέματα γλώσσας (το παράδειγμα είναι υποθετικό δεν είναι απαραίτητο να υπάρχει τελικά κατηγορία με το συγκεκριμένο όνομα) θα πρέπει να έχει όνομα Κατηγορία:Γλώσσα το λήμμα Γλώσσα θα πρέπει να ανήκει σε αυτήν την κατηγορία και θα περιλαμβάνεται με έναν τρόπο όπως [[Κατηγορία:Γλώσσα| ]] ώστε να φαίνεται η διακεκριμένη του θέση. μια κατηγορία που περιλαμβάνει τις γλώσσες θα πρέπει να έχει όνομα Κατηγορία:Γλώσσες. Αυτή δεν θα περιλαμβάνει το λήμμα Γλώσσα θα αναφέρεται ο σύνδεσμος όμως στο σύντομο κείμενο επεξήγησης της κατηγορίας (πχ η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει τις γλώσσες που μιλιούνται στην Γη)

--Λύκινος 17:01, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


Λίγα σχόλια:

  1. Συγχαρητήρια για το εξαίρετο και ταιριαστό όνομα της παρούσας επιχείρησης.
  2. Ναι μεν αλλά: Η προσπάθεια είναι εξαίρετη αλλά προτείνω στους συμμετέχοντες να λάβουν υπόψη τους το άναρχο χαρακτήρα της Βικιπαίδειας. Συγκεκριμένα προτείνω να σβήνονται/αντικαθίστανται κατηγορίες μόνο με ορθογραφικά. Αντίθετα, η αντικατάσταση κατηγοριών με τις οποίες δε συμφωνεί κάποιος είναι ματαιοπονία (κάποιος άλλος μπορεί να επιμένει). Απλώς βάλτε και καινούργιες.
  3. Μη χάνετε το θάρρος σας. Το πιο πιθανό είναι ότι ο οποιοσδήποτε τυχαίος χρήστης δε θα ξέρει, ούτε θα θέλει (ακόμη και αν το ξέρει) να ακολουθήσει έστω και το πιο καλό δένδρο κατηγοριών. Αν όμως ένα τέτοιο δένδρο υπάρχει, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρώτη σελίδα και μπορεί να ακολουθείται από όσους τους αρέσει να ασχολούνται με κατηγορίες.
  4. Μη χάνετε το θάρρος σας Νο2. Στην προηγούμενη επιχείρηση (Βικιπαίδεια:Επιχείρηση Παυσανίας οι συμμετέχοντες ήταν μόνο 4, αλλά τα αποτελέσματα εξαιρετικά.

Τέλος εύχομαι καλή επιτυχία σε όσους βοηθήσουν στην επιχείρηση αυτή.--FocalPoint 17:14, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

συμμερίζομαι την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στον "Άναρχο" τρόπο ανάπτυξης της ΒΠ (για αυτό λέω ότι δεν είμαστε ελληνικό πανεπιστήμιο). Από την άλλη σημειώνω ότι οι κατηγορίες χρειάζονται πράγματι ελαφρώς αυστηρότερο τρόπο δόμησης για να επιτελούν τον σκοπό τους. --Λύκινος 17:35, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


  • Γενικώς με τόσα ναι μεν αλλά παρατήστε τα, δε χρειάζεται να κοιλοπονάτε. Βέβαια σκεφτείτε ένα τίτλο για το εγχείρημα που δε θα παραπέμπει σε εγκυκλοπαίδεια, αλλά σε κάτι άλλο, γιατί αν θέλετε κάτι που να παραπέμπει σε εγκυκλοπαίδεια, είτε το θέλετε είτε όχι θα πρέπει να καταλήξετε σε κάποιο πολύ αυστηρό δέντρο κατηγοριοποίησης και όχι σε ό,τι σας καπνίζει ή σας έρχεται ως επιφοίτηση στην εκάστοτε περίπτωση. Αν βέβαια θέλετε σεβασμό στην 'άναρχη' ανάπτυξη κατηγοριών να σας βοηθήσω με όλη μου την καρδιά. Έχω κάτι καλές εκλάμψεις και ταιριάζουν και περισσότερο στον χαρακτήρα μου. :))

--ΗΠΣΤΓ 18:17, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


    • Ο FocalPoint είπε "ναι μεν αλλά", μάλλον είναι καλύτερα να εξηγίσω λίγο καλύτερα την βασική ιδέα του σκεπτικού μου με τον κορμό (Καλ ελπίζω να την διάβασες), γιατί νομιζω ότι συμφωνώ και με τον Καλ, και με τον FocalPoint. Ο "κορμός" (όπως τον εννοώ ) είναι ένα είδος αυστηρής κατηγοροποίησης που δεν αλλάζει παρά μόνο με συλλογικές αποφάσεις. αυτός δεν θα πρέπει να πειράζεται επειδή έτσι μας έρχεται ως επιφοίτηση. Τα "κλαδιά" αντίθετα θα αναπτύσονται κάπως άναρχα (στο πνεύμα του FocalPoint) όταν ένα κλαδί αναπτύσεται πάρα πολύ τότε θα ασχολούμαστε λίγο περισσότερο ώστε να το φέρουμε σε μια αυστηρή μορφή οπότε και πλέον θα είναι μέρος του κορμού. όταν εγώ λέω ότι δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί κατά γράμμα η κατηγοροποίηση του πανεπιστημίου, εννοώ στο βαθμό που οι ανάγκες μας είναι διαφορετικές. Δεν αισθάνομαι ότι διαφωνώ ουσιαστικά ούτε με τον Καλ ούτε με τον FP --Λύκινος 18:43, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]


  • νομίζω οτι επιβάλεται να υπάρχει η αυστηρή κατηγοριοποίηση τουλάχιστον στον κορμό του δέντρου, τα γνωστικά αντικείμενα του Πανεπιστημίου είναι ένας μπούσουλας μεν όμως χρειάζονται και αλλαγές γιατί το βικιπαίδεια δεν μπορεί να ακολουθήσει αυτή τη λογική επακριβώς. Π.χ. υπάρχει ως βασικό γνωστικό πεδίο ξεχωριστά το "Πρόνοια" ενώ η Φυσική θεωρείται υποκατηγορία. Ας κρίνουμε αρχικά κομμάτι κομμάτι τη δενδρική δομή καταρχήν λοιπόν μέχρι να πάρουμε ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα. fefeli 18:35, 29 Ιανουαρίου 2006 (UTC)[απάντηση]

Ερώτηση[επεξεργασία κώδικα]

Από τα δένδρα κατηγοριών που φτιάχτηκαν με την επιχείρηση αυτή, αρκετές κατηγορίες έχουν μείνει κενές. Βάσει συνηθισμένης πρακτικής, διάφοροι χρήστες τις προτείνουν κατά καιρούς για διαγραφή (ως "κενές κατηγορίες"). Επειδή έχει μπει αρκετή δουλειά και δε νομίζω ότι είναι άσχετες κατηγορίες, προτείνω αυτές οι κατηγορίες που έχουν σύνδεση με άλλες μέσα από το δένδρο κατηγοριών που φτιάχτηκε αρχικά, να μη σβήνονται. Ιδέες; --Focal Point 15:33, 14 Οκτωβρίου 2007 (UTC)[απάντηση]

Δεν έχει νόημα να παραμείνουν. Έτσι κι αλλιώς κάνει ό,τι του καπνίσει και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη οδηγία. Να διαγραφούν--ΗΠΣΤΓ 15:36, 14 Οκτωβρίου 2007 (UTC)[απάντηση]
Καθώς πολλές από αυτές ανήκουν στην ίδια μητρική κατηγορία, δίνουν την εντύπωση σε ένα χρήστη που ψάχνει ότι θα βρεί πλούσιο υλικό και τελικά μένει με την απογοήτευση, καθώς συναντά κενές κατηγορίες. Μπορεί να είναι λεπτομέρεια αλλά νομίζω ότι υποτιμάται το όλο εγχείρημα. Άρα πρέπει να διαγρφούν, αφού γίνει πρώτα ένας έλεγχος, για το αν ύπάρχουν πιθανόν κάποια λήμματα που μπορούν να ενταχτούν σε αυτές.--MARKELLOSΑφήστε μήνυμα 15:42 14 Οκτωβρίου 2007 (UTC)

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]