Βικιπαίδεια:Δράσεις εμπλουτισμού/Μαραθώνιος για την ελληνική μόδα και τοπικές ενδυμασίες με επίκεντρο το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διοργάνωση: Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα
Υποστήριξη: PostScriptum
Χρηματοδότηση: Πρόγραμμα Europeana Fashion,
ΕΣΠΑ: «Το ΠΛΙ στην ψηφιακή εποχή»

Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα «Β. Παπαντωνίου»: Μαραθώνιος Βικιπαίδειας για την ελληνική μόδα και τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες ( 7 Φεβρουαρίου 2015 ).[επεξεργασία κώδικα]

Σας προσκαλούμε στη δράση «Μαραθώνιος εμπλουτισμού της Βικιπαίδειας για την ελληνική μόδα και τις ελληνικές τοπικές ενδυμασίες με επίκεντρο το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα (ΠΛΙ)», που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συμμετοχής του Ιδρύματος στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Europeana Fashion, τριετούς project που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ( πρόγραμμα στήριξης της ICT πολιτικής ) και στο οποίο το ΠΛΙ είναι ένας από τους 22 εταίρους πανευρωπαϊκά. Μέχρι τον Μάρτιο του 2015 θα δημοσιευθούν πάνω από 700.000 ψηφιακά αντικείμενα που σχετίζονται με τη μόδα. Στη διοργάνωση της δράσης συμμετέχει η εταιρεία PostScriptum, η οποία υλοποιεί με το ΠΛΙ το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Το ΠΛΙ στην ψηφιακή εποχή».

Η δράση, που απευθύνεται σε διδάσκοντες και φοιτητές διαφόρων πανεπιστημιακών τμημάτων (θεατρολογίας, κοινωνιολογίας, ιστορίας, λαογραφίας κλπ), επιμελητές μουσείων μόδας και ενδυμασίας, ιστορικούς της ενδυμασίας, λαογράφους, bloggers μόδας και κάθε ενδιαφερόμενο, έχει ως στόχο τον εμπλουτισμό της ελληνικής Βικιπαίδειας - και ενδεχομένως και της αγγλόφωνης - με λήμματα που αφορούν την ελληνική τοπική ενδυμασία και την ελληνική μόδα διαχρονικά. Θα υλοποιηθεί δε με τη συμμετοχή και εποπτεία μελών της ελληνικής Βικιπαίδειας. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να συγγράψουν νέα λήμματα ή να επιμεληθούν παλαιότερα. Κατά τη διάρκεια του Μαραθωνίου θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν προσωπικότητες από τον χώρο της μόδας και της ενδυματολογίας καθώς και επιμελητές του ΠΛΙ και να συζητήσουν μαζί τους για το μουσείο και της συλλογές του. Επιπλέον, θα γίνει παρουσίαση των συλλογών του μουσείου και της Europeana καθώς και εκπαίδευση στους κανόνες και τις τεχνικές συγγραφής και μορφοποίησης λημμάτων στη Wikipedia.

Στο αμφιθέατρο θα υπάρχει πρόσβαση σε Wi-Fi δίκτυο. Οι συμμετέχοντες θα πρέπει μόνο να έχουν μαζί τους τα laptop τους. Όποιοι δεν προλαβαίνουν να καταχωρήσουν το λήμμα τους κατά τη διάρκεια της ημέρας ή πρέπει να φύγουν πριν τη λήξη του προγράμματος μπορούν να ολοκληρώσουν τη συγγραφή και το ανέβασμά του στη Βικιπαίδεια κάποια άλλη στιγμή.

Οι συμμετέχοντες θα προσκληθούν σε ειδική για αυτούς δωρεάν ξενάγηση στις μόνιμες συλλογές του Μουσείου στο Ναύπλιο και θα έχουν 10% έκπτωση σε τυχόν αγορές που θα κάνουν στο πωλητήριό του.

Τέλος, σας ενημερώνουμε, ότι στις 5 και 6 Φεβρουαρίου, πάλι σε χώρο του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, θα διεξαχθεί σεμινάριο για τη Βικιπαίδεια και τη μεθοδολογία συγγραφής λημμάτων σε αυτή στα πλαίσια της συμμετοχής του ΠΛΙ στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που προαναφέρθηκε.

Ημερομηνίες και ώρες[επεξεργασία κώδικα]

Σεμινάρια[επεξεργασία κώδικα]

Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου
  • 17:00 - 20:00: Πρώτο σεμινάριο για τη Βικιπαίδεια και για τη συγγραφή λημμάτων σε αυτή.
Παρασκευή 6 Φεβρουαρίου
  • 17:00 - 20:00: Δεύτερο σεμινάριο για τη Βικιπαίδεια και για τη συγγραφή λημμάτων σε αυτή.

Μαραθώνιος Βικιπαίδειας[επεξεργασία κώδικα]

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου
  • 09.00 - 09.30: Εγγραφές, καφές/τσάι και βουτήματα.
  • 09.30: Έναρξη Μαραθωνίου, καλωσόρισμα από τα στελέχη του ΠΛΙ και παρουσίαση του προγράμματος της ημέρας.
  • 09.40: Παρουσίαση της Europeana Fashion.
  • 10.00: Παρουσίαση του ΠΛΙ και των συλλογών από τις οποίες μπορούν να εμπνευστούν οι συμμετέχοντες.
  • 10.20: Εισήγηση του σχεδιαστή μόδας Γιάννη Τσεκλένη.
  • 10.35: Σύντομη παρουσίαση της Βικιπαίδειας και των κανόνων συγγραφής, επιμέλειας και μορφοποίησης λημμάτων.
  • 11.00: Οι συμμετέχοντες θα αρχίσουν να συγγράφουν. Οι παρόντες βικιπαιδιστές, το προσωπικό του μουσείου και της PostScriptum θα παρακολουθούν τη διαδικασία και θα προσφέρουν τη βοήθειά τους σε όποιον τη χρειάζεται.
  • 13.30: Ελαφρύ γεύμα.
  • 14.30: Οι συμμετέχοντες συνεχίζουν τη συγγραφή των λημμάτων.
  • 16.00: Λήξη του προγράμματος.
  • 16.15 - 17.00: Συνάντηση όλων των συμμετεχόντων με αναψυκτικά και μεζέδες.
  • Για δηλώσεις συμμετοχής : εδώ.

Συμμετέχοντες[επεξεργασία κώδικα]

Σίγουρα[επεξεργασία κώδικα]

Ίσως[επεξεργασία κώδικα]

Η δράση ολοκληρώθηκε και οι συμμετέχοντες θα επεξεργαστούν περαιτέρω τα λήμματα τους.

Αναφορές από τον τύπο[επεξεργασία κώδικα]