Βικιπαίδεια:Δράσεις εμπλουτισμού/Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος: Επιμορφωτικό πρόγραμμα συγγραφής λημμάτων στη Βικιπαίδεια (2015-2016)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διοργάνωση: Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος
Υποστήριξη: Σχολείο Βικιπαίδειας

Διορθόδοξο Κέντρο της Εκκλησίας της Ελλάδος - επιμορφωτικό πρόγραμμα - εργαστήριο, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων: «Εισαγωγή στη συγγραφή λημμάτων στη Βικιπαίδεια – η Βικιπαίδεια ως εκπαιδευτικό εργαλείο»[επεξεργασία κώδικα]

Κύκλοι εργαστηρίων[επεξεργασία κώδικα]

  • Οκτώβριος 2015
  • Νοέμβριος - Δεκέμβριος 2015
  • Μάρτιος 2016

Στόχοι του εργαστηρίου είναι οι συμμετέχοντες να γνωρίσουν το περιβάλλον λειτουργίας και τις βασικές αρχές της Βικιπαίδειας, να γίνουν ικανοί να αναγνωρίζουν και να διερευνούν ποια θέματα (λήμματα) τους ενδιαφέρουν και με ποιο τρόπο μπορούν να συνεισφέρουν στη συγγραφή ή στη βελτίωσή τους ακολουθώντας τους εγκυκλοπαιδικούς κανόνες, να αναπτύξουν την ικανότητα της ευγενούς επιχειρηματολογίας, της συνεργασίας και της διαδικτυακής επικοινωνίας, και τέλος να προαγάγουν στάσεις και συμπεριφορές που βασίζονται στις αρχές της ανεκτικότητας, του διαλόγου, του εθελοντισμού και της ελεύθερης διάδοσης της γνώσης.

Περιγραφή δράσης[επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περυσινή χρονιά υπήρξαν αρκετά σχολεία που ενέταξαν τη συγγραφή στη Βικιπαίδεια σε εκπαιδευτικά τους προγράμματα, όπως π.χ. το 2ο Γ/σιο Καισαριανής όπου έγινε πολιτιστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μαθαίνω να γράφω σε μία διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια - Βικιπαίδεια». Η εμπειρία από τα σχολεία αυτά έδειξε ότι η συγγραφή λημμάτων στη Βικιπαίδεια μπορεί να αποτελέσει ένα καινοτόμο σχολικό πρόγραμμα καθώς συνδυάζει ομαδοσυνεργατική παραγωγή γραπτού λόγου, εξοικείωση με τη μελέτη πηγών, αναζήτηση και κριτική πληροφοριών, ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων, ανάπτυξη «πολυγλωσσικών» ικανοτήτων (συγγραφή ή μετάφραση λημμάτων σε άλλη γλώσσα) και ενίσχυση της επικοινωνιακής δεξιότητας. Ευνοεί επίσης τη συνεργασία εκπ/κών διαφορετικών ειδικοτήτων (φιλόλογοι, θεολόγοι, πληροφορικοί, ξενόγλωσσοι κλπ.) Ακόμη και στο πλαίσιο άλλων σχολικών προγραμμάτων μπορεί να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα των εργασιών στον εμπλουτισμό λημμάτων στη Βικιπαίδεια.

Κατά τη διάρκεια του επιμορφωτικού προγράμματος που διοργανώνουν το Διορθόδοξο και το Σχολείο Βικιπαίδειας δίνεται η δυνατότητα διερεύνησης περισσότερων δυνατοτήτων της Βικιπαίδειας ως καινοτόμου εκπαιδευτικού εργαλείου. Οι εκπαιδευτικοί που θα θελήσουν να εντάξουν τη Βικιπαίδεια στα σχολικά τους προγράμματα θα έχουν την υποστήριξη και τη βοήθεια του Σχολείου Βικιπαίδειας και εθελοντών της κοινότητας των βικιπαιδιστών.

  • Στους συμμετέχοντες χορηγείται ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν την ευχέρεια να έχουν μαζί τους το προσωπικό τους lap top και να συμπληρώσουν την on-line φόρμα: Φόρμα συμμετοχής

Τόπος διεξαγωγής[επεξεργασία κώδικα]

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στη Βιβλιοθήκη του Διορθόδοξου Κέντρου (Ιερά Μονή Πεντέλης, Π. Πεντέλη https://goo.gl/maps/FcuoF4pbEKw)

Πρόγραμμα μαθημάτων και εργαστηρίων[επεξεργασία κώδικα]

Οι συναντήσεις γίνονται κάθε Πέμπτη απόγευμα στη Βιβλιοθήκη του Διορθόδοξου Κέντρου.

Πληροφορίες[επεξεργασία κώδικα]

email: info@intero.gr