Βικιπαίδεια:Απλοί κανόνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Οτιδήποτε κάνετε στη Βικιπαίδεια γίνεται μέρος της. Φυσικά ο καθένας μπορεί να κάνει λάθη, αλλά αυτά μπορούν εύκολα να αποφευχθούν ακολουθώντας τους παρακάτω κανόνες:

  1. Μη διστάζετε να επεξεργάζεστε σελίδες. Ενθαρρύνετε τους άλλους, ακόμη και αυτούς που διαφωνούν μαζί σας, να είναι επίσης τολμηροί!
  2. Να φέρεστε πολιτισμένα προς τους άλλους χρήστες.
  3. Αγνοήστε τους κανόνες, αν αυτό είναι χρήσιμο σύμφωνα με την κοινή λογική, ώστε να προστεθούν χρήσιμες πληροφορίες σε ένα λήμμα. Από την άλλη, αν υπάρχει συγκεκριμένος κανόνας για να γίνει κάτι, ακολουθήστε τον.
  4. Ουδέτερη οπτική γωνία (NPOV). Προσπαθήστε να γράφετε από ουδέτερη οπτική γωνία. Αυτή είναι θεμελιώδης αρχή της Βικιπαίδειας, που επιτρέπει τη δίκαιη αποτύπωση του κόσμου γύρω μας.
  5. (Αλλά) όταν αμφιβάλλετε, μεταφέρετέ το στη σελίδα συζήτησης. Έχουμε όλο τον χρόνο δικό μας. Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι κύρια αρχή συμπεριφοράς στη Βικιπαίδεια και, παρ' όλο που όλοι ξέρουν ότι αυτά που γράφουν μπορούν να τροποποιηθούν δραστικά, είναι ευκολότερο να αποδεχθούν τις αλλαγές αν καταλάβουν τους λόγους για τους οποίους γίνονται. Αν συζητήσετε τις αλλαγές στη σελίδα συζήτησης του λήμματος, θα φτάσετε στη συναίνεση γρηγορότερα και με καλύτερη διάθεση.
  6. Σεβαστείτε τα πνευματικά δικαιώματα. Η Βικιπαίδεια χρησιμοποιεί την άδεια Creative Commons BY-SA 4.0. Οποιοδήποτε κείμενο συνεισφέρετε πρέπει να είναι συμβατό με αυτή την άδεια. Ειδικότερα, μη χρησιμοποιείτε κείμενα και φωτογραφίες από άλλες ιστοσελίδες ή έντυπα. Τα υλικά αυτά καλύπτονται από τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών τους, όποιοι και αν είναι αυτοί, και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη Βικιπαίδεια αν δεν υπάρχει άδεια από αυτούς.
  7. Οι αξιοπρεπείς συνόψεις επεξεργασίας και οι ξεκάθαρες εξηγήσεις εκτιμώνται από όλους. Οι άλλοι χρήστες χρειάζεται να κατανοούν τη διαδικασία, ενώ και εσείς οι ίδιοι μπορείτε να θυμηθείτε και να αντιληφθείτε τι κάνατε μετά από μακριά απουσία και επάνοδο στο λήμμα.
  8. Υποθέστε καλή πρόθεση, με λίγα λόγια προσπαθήστε να θεωρήσετε ότι αυτός με τον οποίο γίνεται η συζήτηση είναι σκεπτόμενος άνθρωπος που προσπαθεί να συνεισφέρει θετικά στη Βικιπαίδεια· εκτός (και μόνο εκτός) αν έχετε στερεή βάση και αντικειμενικές αποδείξεις για το αντίθετο. Το γεγονός ότι διαφωνεί μαζί σας δεν αποτελεί τέτοια απόδειξη.
  9. Ειδικότερα, μην επαναφέρετε αλλαγές που έγιναν με καλή πρόθεση. Η επαναφορά είναι πολύ ισχυρό εργαλείο ορισμένες φορές. Μην υποκύπτετε στον πειρασμό, εκτός αν επαναφέρετε ξεκάθαρο βανδαλισμό (όπως "λαλαλαλ$$!^!$@#^ΝΑιι!" ή όταν κάποιος αλλάζει το "6+5*2=16" σε "6+5*2=17"). Αν δεν μπορείτε να ανεχτείτε κάτι, επαναφέρετέ το μία φορά, γράφοντας στη σύνοψη "(rv) διαφωνώ, εξηγώ στη σελίδα συζήτησης" και αμέσως εξηγήστε το στη σελίδα συζήτησης.
  10. Όχι προσωπικές επιθέσεις. Μη γράφετε σε κανέναν χρήστη ότι είναι ηλίθιος ή μην τον προσβάλλετε (ακόμη και αν είναι ηλίθιος). Αντίθετα εξηγήστε του τι κάνει λάθος, γιατί είναι λάθος και πώς να το διορθώσει. Αν είναι δυνατόν, διορθώστε το ο ίδιος (αλλά μην ξεχνάτε τα παραπάνω).
  11. Να είστε ευγενικοί: Φιλελεύθεροι σε αυτά που δέχεστε, συντηρητικοί σε αυτά που κάνετε. Προσπαθήστε να συμβιβάζεστε με τις παραξενιές των άλλων, αλλά όσο γίνεται προσπαθήστε οι ίδιοι να είστε ευγενικοί, σταθεροί και ειλικρινείς.
  12. Όχι πρωτότυπη έρευνα. Δείτε τι δεν είναι η Βικιπαίδεια.
  13. Υπογράφετε στις σελίδες συζήτησης (χρησιμοποιώντας ~~~~, το οποίο αντικαθίσταται με το όνομα χρήστη σας), αλλά μην υπογράφετε στις σελίδες λημμάτων.
  14. Θεμελιώδεις αρχές: Υπάρχουν κάποιες αρχές που θεωρούνται πρωταρχικές στη Βικιπαίδεια. Αυτές συνοψίζονται στα πέντε θεμέλια και τις ιδρυτικές αρχές σε επίπεδο interwiki. Επίσης η Βικιπαίδεια υπόκειται στην πολιτική του Ιδρύματος Wikimedia που παραχωρεί τους διακομιστές. Αν διαφωνείτε σοβαρά με κάποιες από αυτές τις αρχές, πιθανότατα πρέπει να αποφασίσετε ότι η Βικιπαίδεια δεν είναι το σωστό μέρος για εσάς έτσι κι αλλιώς. Παρ' όλο που θεωρητικά οτιδήποτε μπορεί να αλλάξει σε ένα wiki, η κοινότητα μέχρι αυτού του σημείου έχει οικοδομηθεί πάνω σε αυτές τις αρχές και είναι πολύ αμφίβολο να απομακρυνθεί από αυτές στο μέλλον. Πολλή σκέψη έχει ενσωματωθεί σε αυτές και έχουν εξυπηρετήσει πολύ μέχρι τώρα· δώστε τους μια ευκαιρία πριν επιχειρήσετε να τις αλλάξετε ή εγκαταλείψετε το εγχείρημα.
  15. Να έχετε υπ' οψιν σας ότι οποιαδήποτε αλλαγή κάνετε συνοδεύεται από την καταγραφή της IP σας.

Δείτε επίσης[επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Simplified Ruleset της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).