Μπίγαν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βιγκάν)

Συντεταγμένες: 17°34′30″N 120°23′17″E / 17.575°N 120.388°E / 17.575; 120.388


Μνημείο Παγκόσμιας
Κληρονομιάς της UNESCO
Ιστορική Πόλη του Μπίγαν
Επίσημο όνομα στον κατάλογο μνημείων Π.Κ.
Χάρτης
Χώρα μέλοςΦιλιππίνες Φιλιππίνες
ΤύποςΠολιτισμικό
Κριτήριαii, iv
Ταυτότητα502
ΠεριοχήΑσία-Ειρηνικός
Ιστορικό εγγραφής
Εγγραφή1999 (23η συνεδρίαση)


Η πόλη Μπίγαν (Siudad ti Vigan) βρίσκεται στις Φιλιππίνες, στην επαρχία Ιλόκος Σουρ, της οποίας είναι και πρωτεύουσα. Βρίσκεται στις δυτικές ακτές της νήσου Λουσόν και βλέπει τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Το 1999, ανακηρύχθηκε από την UNESCO ως Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς

Έχοντας ιδρυθεί το 16ο αιώνα, το Βιγκάν είναι ένα έξοχο παράδειγμα οργανωμένης ισπανικής αποικιακής πόλης, και παράλληλα εμπορικού κέντρου, στην Ασία. Η αρχιτεκτονική του αντανακλά τη μείξη πολιτισμικών στοιχείων από τις Φιλιππίνες, την Κίνα και την Ευρώπη, δίνοντας ως αποτέλεσμα έναν πολιτισμό και ένα αστικό τοπίο μοναδικό στη Νοτιοανατολική Ασία[1].

Το 2007, η πόλη είχε 47.246 κατοίκους, το 80% των οποίων προέρχονται από μείξη πληθυσμού Κίνας και Φιλιππίνων. Δήμαρχος της Βιγκάν είναι ο Φέρντιναντ Μεντίνα.

Ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά τις ισπανικές κατακτήσεις το 16ο αιώνα, ο κονκισταδόρ Χουάν ντε Σαλσέδο εξερεύνησε την επαρχία Ιλόκος και εγκατέστησε στρατιωτική βάση στη σημερινή περιοχή του Βιγκάν. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, όταν κατέφτασαν οι Ισπανοί στην περιοχή, κάποιος πρόσεξε την οργιώδη πράσινη βλάστηση στις όχθες του ποταμού Μεστίζο και ρώτησε έναν ιθαγενή για το όνομα του μέρους. Ο ιθαγενής, ο οποίος δεν καταλάβαινε ισπανικά, νόμιζε ότι τον ρωτούσαν για το όνομα του φυτού, οπότε απάντησε "μπιγκάα" κι έτσι πήρε την ονομασία της η πόλη Βιγκάν.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη είναι η μόνη στις Φιλιππίνες που χρονολογείται από τον 16ο αιώνα και διασώζεται μέχρι σήμερα.

Αποτελούσε παράκτιο εμπορικό κέντρο πολύ πριν την έλευση των Ισπανών: από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας έφτασαν στο Νησί του Βιγκάν (Isla de Vigan) Κινέζοι έμποροι μέσω του ποταμού Μεστίζο, οι οποίοι αντάλλασσαν αγαθά από τα βασίλεια της Ασίας με χρυσάφι, κερί και άλλα προϊόντα. Άποικοι από άλλες περιοχές, κυρίως από την Κίνα, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή κι έκαναν μεικτούς γάμους με τον ιθαγενή πληθυσμό.

Στις 20 Μαΐου 1572, οι Ισπανοί κατέφτασαν βόρεια της Μανίλα και στις 12 Ιουνίου έφτασαν στο Βιγκάν, όπου ιδρύθηκε από το Χουάν ντε Σαλσέδο η Βίγια Φερνανδίνα δε Βιγκάν (Villa Fernandina de Vigan), προς τιμήν του Φερδινάνδου, γιου του Φιλίππου Β' της Ισπανίας. Το 1576, ο Σαλσέδο επέστρεψε στην περιοχή με στρατιωτική συνοδεία και ιεραπόστολους για την κατήχηση της επαρχίας Ιλόκος. Ιδρύθηκε ισπανική πόλη, με σκοπό τον έλεγχο των γειτονικών περιοχών.

Από το 1645 ως το 1660, το Βιγκάν ήταν χωρισμένο σε 21 τομείς.

Το 1906, ιδρύθηκε το Πανεπιστήμιο των Βορείων Φιλιππίνων, το παλαιότερο κρατικό πανεπιστήμιο στη Βόρεια Λουσόν.

Σήμερα, η πόλη χωρίζεται σε 39 κοινότητες.

Το 2007, σεισμός μεγέθους 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ συνέβη στις βόρειες Φιλιππίνες, χωρίς θύματα. Το επίκεντρο εντοπίστηκε 46 χιλιόμετρα από το Βιγκάν[2].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Historic Town of Vigan - UNESCO World Heritage Centre
  2. «Σεισμός στις Φιλιππίνες». Εφημερίδα "Έθνος". 7 Μαΐου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 27 Ιανουαρίου 2009. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]