Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας
Zamek Królewski w Warszawie
Χάρτης
Είδοςβασιλική κατοικία, κάστρο, μουσείο και αξιοθέατο
ΑρχιτεκτονικήΓοτθική τέχνη
Γεωγραφικές συντεταγμένες52°14′52″N 21°0′51″E
Διοικητική υπαγωγήΒαρσοβία
ΧώραΠολωνία
Έναρξη κατασκευής1598
Χρήσηεπίσημη κατοικία
ΑρχιτέκτοναςΤζοβάνι Μπατίστα Τρέβανο
ΧρηματοδότηςΣιγισμούνδος Γ΄ Βάσα
Προστασίαd:Q25406836 (από 1961), αμετακίνητο μνημείο (από 1965)[1], δημοτικό μητρώο μνημείων (από 2012) και d:Q112670032 (από 1966)
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα

Το Βασιλικό Κάστρο της Βαρσοβίας (πολωνικά: Zamek Królewski w Warszawie) είναι ένα κάστρο και ήταν η επίσημη έδρα της πολωνικής μοναρχίας. Βρίσκεται στην πλατεία του Κάστρου (Plac Zamkowy), στην είσοδο της Παλιάς Πόλης της Βαρσοβίας. Τα προσωπικά γραφεία του βασιλιά και τα διοικητικά γραφεία βασιλιά της Πολωνίας βρίσκονταν εκεί από τον 16ο αιώνα μέχρι τα χωρίσματα της Πολωνίας. Στη μακρά ιστορία του, το Βασιλικό Κάστρο είχε επανειλημμένα καταστραφεί και λεηλατηθεί από σουηδικά, γερμανικά και ρωσικά στρατεύματα.

Το Σύνταγμα της 3η Μαΐου 1791 συντάχθηκε εδώ από το Τετραετές Δίαιτας. Κατά τον 19ο αιώνα, μετά την κατάρρευση της Έγερσης Νοεμβρίου, χρησιμοποιήθηκε ως διοικητικό κέντρο του Τσάρου. Μεταξύ του 1926 και του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου το παλάτι ήταν η έδρα του Πολωνού προέδρου, Ignacy Mościcki. Μετά την καταστροφή που γίνεται από τους Ναζί κατά τη διάρκεια της εξέγερσης της Βαρσοβίας, το κάστρο ανοικοδομήθηκε και ανακατασκευάστηκε. Το 1980, το Βασιλικό Κάστρο, μαζί με την Παλιά Πόλη είχε καταχωρηθεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO . Σήμερα είναι ένα ιστορικό και εθνικό μνημείο, και είναι καταχωρημένο ως εθνικό μουσείο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]