Βασιλείς της αρχαίας Αθήνας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βασιλείς της Αρχαίας Αθήνας)

Ως βασιλείς της αρχαίας Αθήνας, θεωρούμε τους ηγέτες της πόλης που έζησαν κατά κύριο λόγο στα μυθικά χρόνια. Χρονικά τοποθετούνται πριν τους άρχοντες, τους τυράννους και την εγκαθίδρυση της δημοκρατίας στην Αθήνα.

Ο παρακάτω κατάλογος βασίζεται κυρίως σε έργα του ιστορικού Ευσεβίου εκ Καισαρείας και σε μεταγενέστερες πηγές-αναφορές.[1] Η αρχαιολογική-ιστορική κοινότητα δεν έχει αποδείξεις για την ιστορικότητα αυτών των μυθικών προσώπων.

Πρώτοι βασιλείς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κεκροπίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μελανθίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρχοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά τον θάνατο του Κόδρου οι απόγονοί του έπαψαν να ορίζονται βασιλείς και ορίζονταν ισόβιοι άρχοντες, με κριτήριο την κληρονομικότητα. Από το 753 π.Χ. οι άρχοντες έπαψαν να ορίζονται με κληρονομικό κριτήριο. Από τους άρχοντες, ο πρώτος ονομαζόταν «επώνυμος» γιατί από αυτόν έπαιρνε όνομα το έτος (επώνυμος άρχων).

Το κείμενο του Ευσεβίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Γρηγόριος Παλιουρίτης, «Επιτομή Ιστορίας της Ελλάδος», Συνερανισθείσα μεν εκ διαφόρων συγγραφέων υπό Γρηγορίου Παλιουρίτου Διδασκάλου του εν Λιβόρνω Ελληνομουσείου Προσφωνηθείσα δε τη Πανεντίμω Αδελφότητι Των εν αυτή τη Πόλει Ορθοδόξων Ελλήνων... Έκδοσις δευτέρα Επιθεωρηθείσα παρά του Συγγραφέως, Παρά Νικολάω Γλυκεί τω εξ Ιωαννίνων, Εν Βενετία 1815, τόμος Α', σελ. 18-19: [...] "Μετά τον Ωγύγην η Αττική έμεινε χωρίς Βασιλέας σχεδόν διακοσίους χρόνους κατά τον Ευσέβιον (2=Χρονικ.)• έπειτα δε εβασίλευσαν πολλοί, μερικών από τους οποίους μας εφυλάχθησαν μόνον τα ονόματα, Δράκων, Φόρβας, Περίφας, Κόλαινος, και Ακταίος, αι δε πράξεις μας είναι παντελώς άγνωστοι επειδή η Ιστορία της Ελλάδος λαμβάνει βεβαιοτέραν αρχήν από τον καιρόν του Κέκρωπος". [...].