Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλης Παπακωνσταντίνου
Γέννηση21 Ιουνίου 1950 (1950-06-21) (73 ετών)
Βάστας Αρκαδίας
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητατραγουδιστής, τραγουδοποιός, κιθαρίστας και μουσικός ηχογραφήσεων
Εν ενεργεία1974–σήμερα
ΣύζυγοςΜαρία Λεβίδη
(1974–1981)[1]
Ελένη Ράντου (ν. 1994)
Τέκνα1 κόρη
Όργανακιθάρα και φωνή
Είδος τέχνηςΕλληνικό ροκ και έντεχνο
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου (Βάστα Αρκαδίας, 21 Ιουνίου 1950) είναι Έλληνας τραγουδιστής, μουσικός και στιχουργός.

Πρώτα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 21 Ιουνίου 1950 στο χωριό Βάστα Αρκαδίας, δυτικά της Μεγαλόπολης. Τα παιδικά του χρόνια τα πέρασε εκεί (έως τα 7 του) και μερικές εμπειρίες του απ' αυτά τις έκανε τραγούδια, όπως τη "Σφεντόνα". Στα 12 του χρόνια πήρε την πρώτη του κιθάρα. Αργότερα συμμετείχε σε διάφορα συγκροτήματα της εποχής, όπου έκανε και τα πρώτα του μουσικά βήματα. Το πρώτο του συγκρότημα, με το οποίο τραγουδούσε σε ιταλικό στίχο σε διάφορα κλαμπ, το ονόμασε CROSSWORDS.

Προσωπική Ζωή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1994 είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Ελένη Ράντου. Το 1996 απέκτησαν την κόρη τους τη Νικολέτα.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετία 1970[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρχισε να τραγουδά ελληνικό τραγούδι στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Το 1972 καταγράφεται η πρώτη επαγγελματική του συμμετοχή σε δίσκο, την Ελληνική χώρα (Land of Greece), όπου ερμήνευσε τα δύο γνωστά τραγούδια "Ντιρλαντά" και "Ο Σταμούλης ο λοχίας".[2] Την ίδια χρονιά εκδόθηκαν και οι δύο πρώτοι δικοί του δίσκοι βινυλίου 45 στροφών.[3]

Το 1973 μετά το τέλος της στρατιωτικής του θητείας, πήγε στη Γερμανία, όπου στο Μόναχο συμμετείχε σε επιτροπές αντιδικτατορικού αγώνα, τραγουδώντας παράλληλα σε στέκια Ελλήνων φοιτητών και ομογενών. Η πρώτη του σημαντική γνωριμία έγινε το 1974, συναντώντας στο Παρίσι το Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο συνεργάστηκε σε δύο δίσκους (Τα τραγούδια του Αντρέα και Νύχτα θανάτου[4]). Το καλοκαίρι η συνεργασία τους συνεχίστηκε. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα εκείνη την ίδια χρονιά (1974) άρχισε ουσιαστικά την επαγγελματική του πορεία στο τραγούδι. Τραγούδησε σε μπουάτ και ηχογράφησε ένα μικρό δίσκο 45 στροφών. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην ηχογράφηση του δίσκου του Μάνου Λοΐζου Τα τραγούδια του δρόμου.

Το 1975 ηχογράφησε Τα αγροτικά του Θωμά Μπακαλάκου. Την ίδια εποχή γνώρισε δύο συνθέτες. με τους οποίους συνεργάστηκε στενά στη συνέχεια, τον Μάνο Λοΐζο και τον Θάνο Μικρούτσικο.

Το 1976 συνεργάστηκε και πάλι με το Μίκη Θεοδωράκη, στο δίσκο Της εξορίας, ενώ το 1978 ο συνθέτης τον επέλεξε για την παγκόσμια περιοδεία του. Τραγούδησε σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία. Στην Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε εκδηλώσεις του νεολαιίστικου και του εργατικού κινήματος. Το 1979 συμμετείχε τραγουδιστικά στον Σταυρό του Νότου του Θάνου Μικρούτσικου. Από εκείνη την εποχή, λίγο πριν το πέρασμα στη δεκαετία του 1980, αρχίζει να εκδηλώνει τις επιρροές του από τη διεθνή ροκ μουσική σκηνή.

Δεκαετία 1980[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ερμηνεύει τραγούδια με ήχο σαφώς πιο ηλεκτρικό και στίχο που αφορά πιο σύγχρονα προβλήματα (μοναξιά, ναρκωτικά, αποξένωση, υπερβολική αστικοποίηση, προβλήματα στις ανθρώπινες σχέσεις, οικολογική καταστροφή κλπ). Αυτή η ροκ στροφή γίνεται σταδιακά, ξεκινώντας με δύο δίσκους που κυκλοφόρησαν το 1978 και 1982 αντίστοιχα. Ο πρώτος είχε τίτλο το όνομά του και περιλάμβανε τραγούδια του Αντώνη Βαρδή και διασκευές τραγουδιών του Διονύση Σαββόπουλου και του Μίκη Θεοδωράκη. Ο δεύτερος, το Φοβάμαι, με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Λάκη Παπαδόπουλου, του Γιάννη Ζουγανέλη και του Γιάννη Γλέζου, γνώρισε μεγάλη αποδοχή και θεμελίωσε τη μετέπειτα πορεία του μέχρι σήμερα.

Γνωρίστηκε με τον Νικόλα Άσιμο και μεσολάβησε στη δισκογραφική εταιρεία ΜΙΝΟS για την έκδοση του πρώτου και μοναδικού δίσκου του Άσιμου εν ζωή, Ο ξαναπές (1982), όπου ο Παπακωνσταντίνου ερμήνευσε δύο τραγούδια.

Το 1984 με τη Διαίρεση, ο καινούργιος ήχος του αποκρυσταλλώνεται. Το 1987 το επαληθεύει με τα Χαιρετίσματα, με τραγούδια δικά του, του Νικόλα Άσιμου, της Αφροδίτης Μάνου και του Χρήστου Τόλιου.

Από τα μέσα της δεκαετίας του 1980, ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου άρχισε να εδραιώνεται ως ένας κατεξοχήν "συναυλιακός" καλλιτέχνης. Τον Απρίλιο του 1985 16.000 θεατές συγκεντρώθηκαν στην πρώτη του μεγάλη προσωπική συναυλία στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Το επανέλαβε τον Ιούνιο του 1987 στο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας. Από τότε οι συναυλίες του αποτελούν γεγονότα και σημεία αναφοράς της μαζικότητας.

Το Σεπτέμβριο του 1985 συμμετείχε στη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Μάνο Λοΐζο, που πραγματοποιήθηκε στο Ολυμπιακό Στάδιο Αθήνας, μαζί με τον Γ. Νταλάρα, την Χ. Αλεξίου, την Δ. Γαλάνη και τον Γ. Καλατζή.

Το τέλος της δεκαετίας του 1980 τον βρήκε να ερμηνεύει τους "σκληρούς" στίχους του Κώστα Τριπολίτη, σε μουσική του Θάνου Μικρούτσικου στο δίσκο Όλα από χέρι καμένα το 1988. Το 1989 κυκλοφόρησε το Χορεύω, ένας δίσκος ο οποίος περιέχει μερικά από τα πλέον δημοφιλή τραγούδια του, όπως τα «Ελλάς», «Βικτώρια», «Για μένα τραγουδώ» (διασκευή του "Crusader" του Chris De Burgh) κ.ά.

Δεκαετία 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθησε ο δίσκος Χρόνια πολλά το 1991, ενώ νωρίτερα είχε κυκλοφορήσει η ζωντανή ηχογράφηση των εμφανίσεων που πραγματοποίησε με τον Γιώργο Νταλάρα στο Αττικόν, τον Φεβρουάριο του 1991. Το 1992 τραγούδησε για δεύτερη φορά μετά το 1978 (Σταυρός του Νότου) Νίκο Καββαδία και Θάνο Μικρούτσικο στο δίσκο Γραμμές των οριζόντων.

Ερμήνευσε πάλι Νικόλα Άσιμο το 1992 στο Φαλιμέντο του κόσμου ενώ κυκλοφόρησε τη Σφεντόνα το 1992 και αργότερα το Δε σηκώνει το 1994, με συνεργάτες του τους Άλκη Αλκαίο, Χριστόφορο Κροκίδη, Βασίλη Γιαννόπουλο, Σταμάτη Μεσημέρη, Αφροδίτη Μάνου, Οδυσσέα Ιωάννου, Μίνω Μάτσα.

Ηχογράφησε δύο δίσκους με μελοποιημένα ποιήματα δύο εκ των σημαντικότερων Ελλήνων ποιητών. Το δίσκο Καρυωτάκης το 1984 σε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη και το Φυσάει το 1993 με ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη και μουσική του Γιώργου Τσαγκάρη.

Τον Απρίλιο του 1997 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο Πες μου ένα ψέμα να αποκοιμηθώ, περιλαμβάνοντας τραγούδια του Νικόλα Άσιμου, του πρωτοεμφανιζόμενου Απόστολου Μπουλασίκη, του Σταμάτη Μεσημέρη, του Γιάννη Ιωάννου, του Βασίλη Γιαννόπουλου, του Χριστόφορου Κροκίδη καθώς και το «Μάλιστα Κύριε» του Γιώργου Ζαμπέτα και του Αλέκου Καγιάντα.

Τον Ιανουάριο του 1999 κυκλοφόρησε ο δίσκος με τίτλο Να με φωνάξεις με τραγούδια του ίδιου και των Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Χριστόφορου Κροκίδη, Απόστολου Μπουλασίκη, σε στίχους Λευτέρη Παπαδόπουλου, Οδυσσέα Ιωάννου, Βασίλη Γιαννόπουλου και Ιάκωβου Αυλητή, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε η Θάλασσα στη σκάλα, δουλειά στην οποία για ακόμη μια φορά συνεργάστηκε με τον Θάνο Μικρούτσικο, σε στίχους του Οδυσσέα Ιωάννου.

Δεκαετία 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Παπακωνσταντίνου σε συναυλία το 2007

Ένα χρόνο αργότερα οι Χαμένες αγάπες έκαναν την εμφάνισή τους στα ράφια των δισκοπωλείων. Ο Χριστόφορος Κροκίδης, στενός συνεργάτης του για 20 σχεδόν χρόνια, υπέγραψε τη μουσική και ο Βασίλης Γιαννόπουλος τους στίχους. Ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα, το 2002, το Προσέχω δυστυχώς, όπου στίχους και μουσική έγραψε ο Μάνος Ξυδούς.

Το 2003 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου γιόρτασε τα 30 του χρόνια στη δισκογραφία με μια μοναδική συναυλία στην Πετρούπολη, όπου παρέα με 10.000 φίλους του θύμισε στιγμές από όλη τη μέχρι τότε πορεία του στο τραγούδι.

Το 2004 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Φρέσκο χιόνι. Περιλάμβανε 13 τραγούδια σε στίχους Μαριανίνας Κριεζή, Γιώργου Ανδρέου, Κώστα Λειβαδά, Νίκου Ζούδιαρη, Οδυσσέα Ιωάννου, Νίκου Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλου, ενώ επίσης περιλαμβάνονταν δύο διασκευές, μία του Οδυσσέα Ιωάννου με το «Σ’ αγαπάω ακόμα» καθώς και το «Πώς να σωπάσω» σε στίχους Κώστα Κινδύνη και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου.

Τον Μάιο του 2005 ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου έδωσε μια συναυλία στο Ηρώδειο με τη συνοδεία πολλών αξιόλογων μουσικών, της Feminarte υπό τη διεύθυνση του Γιάννη Γεωργιάδη και με την ενορχήστρωση του Νίκου Καλαντζάκου. Η συναυλία ηχογραφήθηκε και στα τέλη του ίδιου χρόνου κυκλοφόρησε σε διπλό CD και DVD.

Τον Μάρτιο του 2007 κυκλοφόρησε ο δίσκος Μετωπική, σε στίχους του Γιώργου Κλεφτογιώργου και μουσικές των Σοφίας Βόσσου, Τάνιας Κικίδη, Θανάση Τάσση, Λάκη Παπαδόπουλου, Ρουσσέτου Δημητρόγλου, Γιάννη Κωνσταντινίδη, Αντώνη Βαρδή, Φίλιππου Πλιάτσικα, Μάνου Πυροβολάκη και Νίκου Κυπουργού.

Τον Ιούνιο του 2008 ο Βασίλης έβγαλε καινούριο δίσκο με τίτλο Βατόμουρα, σε στίχους και μουσική του Σταμάτη Μεσημέρη.

Τον Απρίλιο του 2009 κυκλοφόρησε η επόμενη δουλειά του με τίτλο Ουράνια τόξα κυνηγώ, σε στίχους του Άλκη Αλκαίου, ενώ γράφει τη μουσική και ενορχηστρώνει όλα τα τραγούδια του μουσικού δίσκου. Τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου συμμετείχε στη συναυλία των Scorpions, που έγινε στο στάδιο Καραϊσκάκη, την οποία παρακολούθησαν πάνω από 35.000 θεατές. Σημαντικό σημείο της βραδιάς ήταν η κοινή ερμηνεία του Κλάους Μάινε με τον τραγουδιστή στο τραγούδι "Holiday". Η ίδια συναυλία διοργανώθηκε αμέσως μετά και στη Λάρισα στο στάδιο Αλκαζάρ.

Δεκαετία 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Μάιο του 2010 κυκλοφόρησε η δισκογραφική δουλειά Το παιχνίδι παίζεται σε στίχους Οδυσσέα Ιωάννου και που αποτέλεσε τον δεύτερο δίσκο που ο ίδιος ο τραγουδιστής συνέθεσε. Στο τραγούδι "Σαν ναυαγός" τραγουδά ντουέτο με το Δημήτρη Μητροπάνο. Το Μάιο του 2011 συμμετείχε στις συναυλίες του ιστορικού ροκ συγκροτήματος Deep Purple. Η συναυλία διοργανώθηκε, εκτός από την Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Ηράκλειο και στη Λευκωσία.

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου από την συναυλία στο Παγκρήτιο Στάδιο στο Ηράκλειο Κρήτης για τα 50 χρόνια του στην ελληνική δισκογραφία

Στα τέλη του 2011, σε συνεργασία με τον στιχουργό Οδυσσέα Ιωάννου, καλούσε μέσω του επίσημου ιστότοπου του, νέους μουσικούς να συνθέσουν τις δικές τους μελωδίες για τον δίσκο, κίνηση που θεωρήθηκε "πρωτοποριακή". Ο δίσκος κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2012 με τίτλο Αφετηρία.

Δεκαετία 2020[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καλοκαίρι του 2023 έδωσε συναυλία στο Καλλιμάρμαρο μπροστά σε 60.000 θεατές για τα 50 χρόνια δισκογραφίας του, καθώς και σε πολλούς ακόμα χώρους σε όλη την Ελλάδα. Η καλοκαιρινή περιοδεία συγκέντρωσε συνολικά πάνω από 300.000 θεατές στις 29 συναυλίες που πραγματοποιήθηκαν.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προσωπικοί Δίσκοι

  • 1978 - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
  • 1982 - Φοβάμαι
  • 1984 - Διαίρεση
  • 1987 - Χαιρετίσματα
  • 1988 - Όλα από χέρι καμένα
  • 1989 - Χορεύω
  • 1991 - Χρόνια Πολλά
  • 1992 - Σφεντόνα
  • 1993 - Φυσάει
  • 1994 - Δε σηκώνει
  • 1997 - Πες μου ένα ψέμα ν' αποκοιμηθώ
  • 1999 - Θάλασσα στη σκάλα (μουσική Θάνος Μικρούτσικος)
  • 1999 - Να με φωνάξεις
  • 2000 - Χαμένες αγάπες
  • 2002 - Προσέχω... δυστυχώς
  • 2004 - Φρέσκο χιόνι
  • 2007 - Μετωπική
  • 2008 - Βατόμουρα
  • 2009 - Ουράνια τόξα κυνηγώ
  • 2010 - Το παιχνίδι παίζεται
  • 2012 - Αφετηρία
  • 2013 - Δραπέτης - Μέρος 1ο: Το παραμύθι της βεντάλιας
  • 2013 - Χάρτινα δεσμά
  • 2015 - Δραπέτης - Μέρος 2ο: Της αρμονίας μετανάστης
  • 2017 - Όλα είναι για μας
  • 2019 - Μπλέξαμε...
  • 2021 - Αντίλαλος

Ζωντανοί Δίσκοι

  • 1985 - Η συναυλία από το Νέο Φάληρο
  • 1991 - Νταλάρας-Παπακωνσταντίνου - Ζωντανή ηχογράφηση στο Αττικόν
  • 2000 - Σφεντόνα live
  • 2003 - Εσείς, οι φίλοι μου κι εγώ - Live Πετρούπολη
  • 2005 - Ηρώδειο
  • 2018 - Οι φωνές των ποιητών
  • 2018 - Βασίλης Παπακωνσταντίνου Live

Συμμετοχές

  • 1974 - Προδομένος λαός
  • 1974 - Τα τραγούδια του δρόμου
  • 1975 - Ο εχθρός λαός
  • 1975 - Τα αγροτικά (μουσική Θωμάς Μπακαλάκος, στίχοι Διονύσης Τζεφρώνης & Θωμάς Μπακαλάκος)
  • 1976 - Της εξορίας... (μουσική Μίκης Θεοδωράκης, στίχοι Γιάννης Νεγρεπόντης, Μανώλης Αναγνωστάκης, Τάσος Λειβαδίτης, Πάνος Λαμψίδης & Μίκης Θεοδωράκης)
  • 1979 - Αρμενία (διευθυντής ορχήστρας Τζικ Νακασιάν, απόδοση στα ελληνικά Λευτέρης Παπαδόπουλος)
  • 1979 - Ο Σταυρός του Νότου
  • 1980 - Ατρείδες (μουσική Γιάννης Ζουγανέλης, μετάφραση Κ.Χ. Μύρης)
  • 1980 - Για μια μέρα ζωής
  • 1980 - Οι προστάτες
  • 1982 - Ο ξαναπές (Νικόλας Άσιμος)
  • 1983 - Χρονοναύτης (Κώστας Γανωσέλλης)
  • 1984 - Καρυωτάκης (Μίκης Θεοδωράκης)
  • 1985 - Για τα παιδιά
  • 1986 - Νοκ άουτ (Γιώργος Χατζηνάσιος)
  • 1987 - Ζήτω το ελληνικό τραγούδι (Διονύσης Σαββόπουλος)
  • 1987 - Υπάρχει και η φαντασία (Νορμάλ)
  • 1988 - Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι (Μιχάλης Γρηγορίου)
  • 1989 - Η παρεούλα (Χρύσανθος Μουζακίτης)
  • 1990 - Saved - Aenigma est (Νίκος Κυπουργός)
  • 1991 - Γραμμές των οριζόντων (Θάνος Μικρούτσικος)
  • 1992 - Στο φαλημέντο του κόσμου - Γιουσουρούμ (Νικόλας Άσιμος)
  • 1993 - Αντίθετη πορεία (Αντώνης Καλογιάννης)
  • 1993 - Ρίξε κόκκινο στη νύχτα (Λαυρέντης Μαχαιρίτσας)
  • 1993 - Τα φεγγάρια του χειμώνα είναι λίγο παλαβά (Αλέξανδρος Δήμας)
  • 1994 - Για τα μάτια σου μόνο (Λία Βίσση)
  • 1995 - Ανάσα η τέχνη της καρδιάς (Δήμητρα Γαλάνη)
  • 1995 - Δικαίωμα στο όνειρο (Λάκης Παπαδόπουλος)
  • 1995 - Κάτω από ένα κουνουπίδι (Μάνος Λοϊζος)
  • 1996 - Αύριο (Μαρία Δημητριάδη)
  • 1996 - Παράρτημα (Διονύσης Σαββόπουλος)
  • 1997 - Κάτω από φώτα κόκκινα
  • 1998 - Ζευς (Μιμης Πλέσσας)
  • 1998 - Κακές συνήθειες (Μίλτος Πασχαλίδης)
  • 1998 - Κοινό μυστικό (Κατερίνα Παπακωνσταντίνου)
  • 1998 - Ουφ! (Αντώνης Τουρκογιώργης)
  • 1998 - Το ξενοδοχείο (Διονύσης Σαββόπουλος)
  • 2000 - Με την πλάτη στο τοίχο (Διονύσης Τσακνής)
  • 2000 - Χωρίς σύνορα (Apurimac)
  • 2001 - Δεν χρωστάω σε κανέναν (Όναρ)
  • 2001 - Ο έρωτας στην πόλη... με μια κιθάρα (Τάκης Βούης)
  • 2001 - Τα μυστικά του κήπου (Νίκος Κυπουργός)
  • 2002 - Αλαντίν τελειώσαν οι ευχές σου (Όναρ)
  • 2002 - Αυτά που τραγουδήσαμε (Θάνος Μικρούτσικος)
  • 2002 - Ο φύλακας των σκουπιδιών (Χριστόφορος Κροκίδης)
  • 2003 - Ακουαρέλα (Ηλίας Μακρίδης)
  • 2003 - Γιάννης Ζουγανέλης (Γιάννης Ζουγανέλης)
  • 2003 - Λάκης Παπαδόπουλος - Συλλογή 1983-2003 (Λάκης Παπαδόπουλος)
  • 2003 - Της πόλης ξωτικό (Αποστόλης Μπουλασίκης)
  • 2004 - Φως (Μίκης Θεοδωράκης)
  • 2005 - Αψέντι (Τάκης Σούκας)
  • 2005 - Δες τι λαμπρό φεγγάρι (Μίκης Θεοδωράκης)
  • 2005 - Μαλαματένια λόγια (Μάνος Ελευθερίου)
  • 2005 - Οι φίλοι μου κι εγώ (Αντώνης Βαρδής)
  • 2006 - Με φάρο το φεγγάρι - Ηχογραφήσεις 1966-1995 (Μάνος Λοΐζος)
  • 2006 - Σπάει το ρόδι (Λευτέρης Παπαδόπουλος)
  • 2006 - Τα παιδικά μου τραγούδια (Μίκης Θεοδωράκης)
  • 2007 - Δύση Ανατολή (Τάνια Κικίδη)
  • 2007 - Σαν μια σκιά (Θάνος Παπανικολάου)
  • 2008 - Γαμώ την καταδίκη μου (Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος)
  • 2008 - Ό,τι φοβηθείς (Ωmega Vibes)
  • 2008 - Περί μπάζων & λοιπών απορριμάτων (Δημήτρης Ζερβουδάκης)
  • 2009 - Κάρμα (Κάρμα)
  • 2009 - Πρωινό Άστρο (Σάκης Τσιλίκης)
  • 2010 - Κασέτα (Sunny Μπαλτζή)
  • 2010 - Λείπουν όλα από το χθες (Κώστας Γουργούρας)
  • 2010 - Όταν θα φύγω ένα βράδυ από δω (Μάνος Ξυδούς)
  • 2011 - Γενιές σημαδεμένες (Τάσος Γκρους)
  • 2011 - Οι στίχοι μου και οι φίλοι μου (Χάρης Ρώμας)
  • 2011 - Πιο κοντά σου (Γιώργος Τεντζεράκης)
  • 2011 - Στα δικά μας τα θρανία (Ευτύχης Ζαρμπ)
  • 2011 - Στη μέση του χειμώνα (Δημήτρης Ζωγραφάκης)
  • 2011 - Τα παιδιά της ανάγκης (Σταμάτης Μεσημέρης, Σάκης Τσιλίκης)
  • 2011 - Το πρώτο 'δώ βασίλειο είχαν θεοί το κτίσει (Λάρκος Λάρκου)
  • 2012 - Quark (Θωμάς Μπέκος, Ευριπίδης Μπέκος)
  • 2012 - Μην αργήσεις απόψε (Θωμάς Βάκουλης)
  • 2013 - Γεροντοπείσματα Νο2 (Δημήτρης Καρράς)
  • 2013 - Δεν έχει η θάλασσα άκρη (Χίλια χρόνια)
  • 2013 - Ελλάδα, γεια σου (Βασίλης Σαλέας)
  • 2013 - Ετών 16 (Κίτρινα Ποδήλατα)
  • 2013 - Να μεγαλώνουμε μαζί (Παιδική Χορωδία "Σπύρου Λάμπρου")
  • 2014 - Άνθη του Κενταύρου (Ναταλία Κωτσάνη)
  • 2014 - Αόρατος (Περικλής Κανάρης)
  • 2014 - Για πάντα... θα ελπίζω (Σάκης Τσιλίκης)
  • 2014 - Εξωγήινοι (single) (Νικόλας Αδέσποτος)
  • 2014 - Λωτοφάγοι (Δημήτρης Παπαδημητρίου)
  • 2014 - Μιρέλα (Μιρέλα Πάχου)
  • 2014 - Στον παράδεισο μια βόλτα (Νίκος Σαπουντζάκης)
  • 2014 - Ταξίδι με τον Οδυσσέα (Σάκης Τσιλίκης)
  • 2015 - 9+1 ιστορίες (Ελευθερία Αρβανιτάκη)
  • 2015 - Αμα λείπεις (Στέλιος Μπικάκης)
  • 2015 - Ένας ολοκαίνουργιος κόσμος (Φίλιππος Πλιάτσικας)
  • 2015 - Μια νότα μού χτυπά το τζάμι (Τατιάνα Ζωγράφου)
  • 2015 - Ξυπόλητες ψυχές - 37 χρόνια μετά
  • 2015 - Παιχνίδια αγάπης (Λάκης Παπαδόπουλος)
  • 2015 - Ποιος μου χάλασε το τραίνο; (Γιώργος Ανδρέου & Παρασκευάς Καρασούλος & Γιάννης Βασιλόπουλος)
  • 2016 - Πατρίδες που έγιναν φωτιά (single)
  • 2016 - Το πικάπ του Λάκη (Λάκης Παπαδόπουλος)
  • 2016 - Ψάχνω στο φως (Ιορδάνης Σιδηρόπουλος)
  • 2017 - Αστικά & περαστικά (Αντρέας Μπικάκης)
  • 2017 - Μέτρα με τέχνη τον καιρό (Εκείνος + Εκείνος)
  • 2017 - Χαραυγή (Ψαραντώνης)
  • 2018 - Έλα και ράγισε τον κόσμο μου (Βιολέτα Ίκαρη)
  • 2019 - Εξακρίβωση (Παύλος Σιδηρόπουλος, Δημήτρης Καρράς)
  • 2019 - Κορώνα - Γράμματα (Γιώργος Νικηφόρου Ζερβάκης)
  • 2019 - Μεσημέρι... στον παράδεισο (Σταμάτης Μεσημέρης - Γιάννης Γιοκαρίνης)
  • 2020 - Οργή κι αέρας (Γιώργος Λουκάκης)
  • 2020 - Φωνές Θιάσου (Σταύρος Σιόλας)
  • 2021 - Angelo‘s Bookstore (Άγγελος Θεοδωράκης Παπαγγελίδης)
  • 2021 - Απανεμίστας (Νίκος Πλάτανος - Πάνος Δημητρόπουλος)
  • 2021 - Τραγουδοπαραμυθόκοσμος (Ανδρέας Λάμπρου - Σταύρος Σταύρου)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://www.lifo.gr/culture/music/o-basilis-papakonstantinoy-afigeitai-ti-zoi-toy-oli-sto-lifogr
  2. Ο δίσκος Ελληνική Χώρα Αρχειοθετήθηκε 2016-11-28 στο Wayback Machine. του 1972 με δύο ερμηνείες του Βασίλη Παπακωνσταντίνου
  3. Τα δύο 45άρια του 1972 μεταξύ άλλων Singles του Βασίλη Παπακωνσταντίνου
  4. Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ" της 8 Σεπτεμβρίου 1974: "Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου είναι η καινούργια ανακάλυψι του Μίκη Θεοδωράκη"

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]