Βασίλης Μπούσγος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλης Μπούσγος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1796
Λιβαδειά, Φωκίδα, Εγιαλέτι της Ρούμελης, Οθωμανική Αυτοκρατορία
Θάνατος20 Μαρτίου 1860 (64 ετών)
Λιβαδειά, Ελλάδα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταοπλαρχηγός
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕλληνική Επανάσταση του 1821

Ο Βασίλης Μπούσγος (1796-1860) από την ορεινή Ναυπακτία, ήταν οπλαρχηγός ο οποίος πήρε μέρος στην Επανάσταση του 1821.

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1796 στο Απόκουρο. Πριν την Επανάσταση του 1821 υπηρέτησε στην αυλή του Αλή Πασά, υπό τον Οδυσσέα Ανδρούτσο και τον Αθανάσιο Διάκο. Λίγο πριν ξεσπάσει η Επανάσταση στάλθηκε στην Πάτρα προκειμένου να συναντήσει τον εκεί πρόξενο της Ρωσίας Ιωάννη Βλασσόπουλο και να μάθει τη στάση που θα κρατούσε η ρωσική πλευρά απέναντι στην ελληνική επανάσταση, η έναρξη όμως των επιχειρήσεων τον βρήκε στο Γαλαξίδι και έτσι γύρισε πίσω. Στην επιστροφή ξεσήκωσε τους κατοίκους της Αράχωβας και περνώντας από το Χάνι του Ζεμενού σκότωσε ένα Τούρκο ταχυδρόμο και το συνοδό του.

Παρόλο ότι τραυματίστηκε σοβαρά στις μάχες για την κατάληψη της Λιβαδειάς πήρε μέρος στην Μάχη της Αλαμάνας και μετά το θάνατο του Διάκου έγινε αρχηγός των 1.000 περίπου αγωνιστών της περιοχής της Λιβαδειάς μέχρι την έλευση του Οδυσσέα Ανδρούτσου. Πήρε επίσης μέρος στην Μάχη των Βασιλικών στις 26 Αυγούστου του 1821 και στην Μάχη της Αράχωβας υπο τον Γεώργιο Καραϊσκάκη στις 23 Νοεμβρίου του 1826 καθώς και στην εκστρατεία κατά του Κιουταχή. Μετά την άφιξη του Ιωάννη Καποδίστρια ο Μπούσγος υπό τον Δημήτριο Υψηλάντη συμμετείχε στην απελευθέρωση της Βοιωτίας. Μετά την έλευση του Όθωνα παρέμεινε στο στράτευμα και έφτασε μέχρι το βαθμό του αντισυνταγματάρχη.

Πέθανε στην Λιβαδειά στις 20 Μαρτίου 1860[1].

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάνικκα, τ.37

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Στην εφημερίδα "Αττικοβοιωτικός Κόσμος" (φύλλο 25ης Οκτωβρίου 1959, σελ. 4) αναφέρεται ότι το 1960 συμπληρώνονται στις 20 Μαρτίου 100 χρόνια από τον θάνατο του αγωνιστή.