Βασίλειο της Ολλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δεν πρέπει να συγχέεται με το σύγχρονο ολλανδικό κράτος που υφίσταται από το 1815 υπό την ονομασία Βασίλειο των Κάτω Χωρών.
Βασίλειο της Ολλανδίας
Royaume de Hollande
Koninkrijk Holland

Σημαία

Εθνόσημο
Εθνικό σύνθημα: ολλανδικά: "Eendracht maakt macht" (η ενότητα παράγει δύναμη)
Τοποθεσία της χώρας στον κόσμο
Το Βασίλειο της Ολλανδίας
Ολλανδικά, Γαλλικά
Συνταγματική Μοναρχία
 • Σύνολο
48.000 km2
Πληθυσμός
 • Απογραφή  

2.000.000  

Το Βασίλειο της Ολλανδίας (Ολλανδικά: Koninkrijk Holland, γαλλικά: Royaume de Hollande) ιδρύθηκε από το Ναπολέοντα Βοναπάρτη ως κράτος-μαριονέτα για να προσφέρει το θρόνο του νεοσύστατου βασιλείου στον αδελφό του Λουδοβίκο και να ελέγχει έτσι καλύτερα τις Κάτω Χώρες. Το όνομα της σημαντικότερης επαρχίας, της Ολλανδίας, δόθηκε σε όλη τη χώρα. Το 1807 η πρωσική Ανατολική Φρισλάνδη και η πόλη Γιέφερ προστέθηκαν στο βασίλειο, το 1809 όμως, μετά από μια βρετανική εισβολή, το Βασίλειο υποχρεώθηκε να εκχωρήσει τις περιοχές νότια του ποταμού Ρήνου, στη Γαλλία. Την ίδια χρονιά επίσης, ολλανδικές δυνάμεις που πολεμούσαν στο πλευρό των Γάλλων, συμμετείχαν στην καταστολή της αντι-βοναπαρτικής γερμανικής εξέγερσης του Φερδινάνδου φον Σιλλ, στη Μάχη του Στράλσουντ.[1]

Ο βασιλιάς Λουδοβίκος δεν αναταποκρίθηκε στις προσδοκίες του Ναπολέοντα, προσπαθώντας να υπηρετήσει μάλλον τα ολλανδικά συμφέροντα παρά αυτά του αδερφού του και έτσι το βασίλειο διαλύθηκε με απόφαση του Ναπολέοντα το 1810, με τις Κάτω Χώρες να προσαρτώνται στη Γαλλία μέχρι την ήττα της το 1813. Το Βασίλειο της Ολλανδίας κάλυπτε την περιοχή των σημερινών Κάτω Χωρών, με την εξαίρεση της επαρχίας τής Λιμβουργίας και τμήματα της επαρχίας τής Ζηλανδίας, τα οποία ήταν από την αρχή υπό γαλλική κατοχή. Η Ανατολική Φρισλάνδη (τμήμα της σημερινής Γερμανίας) ήταν επίσης μέρος του βασιλείου.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jacques (2006), p.973

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Kingdom of Holland στο Wikimedia Commons