Βασίλειος Γ΄ της Ρωσίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βασίλειος Γ΄ Ιβάνοβιτς)
Βασίλειος Γ΄ Ιβάνοβιτς
Μέγας Πρίγκιψ της Μόσχας
Περίοδος6 Νοεμβρίου 150513 Δεκεμβρίου 1533
ΠροκάτοχοςΙβάν Γ΄ της Ρωσίας
ΔιάδοχοςΙβάν Δ΄ της Ρωσίας
Γέννηση25 Μαρτίου 1479
Θάνατος3 Δεκεμβρίου 1533 (54 ετών)
Μόσχα, Μοσχοβία
Τόπος ταφήςΚαθεδρικός του Αρχάγγελου
ΣύζυγοςΣολομωνία Λουρίεβνα Σαμπούροβα
Ελένα Γκλίνσκαγια
Επίγονοι(;) Κουντεγιάρ
Ιβάν Δ΄ της Ρωσίας
Γιούρι του Ούγκλιτς
ΟίκοςΡουρικίδες
ΠατέραςΙβάν Γ΄ της Ρωσίας
ΜητέραΖωή Σοφία Παλαιολογίνα
ΘρησκείαΟρθόδοξος χριστιανός
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Βασίλι Γ΄ Ιβάνοβιτς (Василий III Иванович, 25 Μαρτίου 1479 - 3 Δεκεμβρίου 1533) ήταν Μέγας Πρίγκιπας της Μόσχας από το 1505 έως το 1533. Ήταν γιος του Ιβάν Γ΄ της Ρωσίας και της Σοφίας Παλαιολογίνας και βαπτίστηκε με το όνομα Γαβριήλ.

Ο Βασίλειος Ιβάνοβιτς, όταν το 1505 αναγορεύτηκε ηγεμόνας της Ρωσίας, ζήτησε από τον Πατριάρχη της Κωνσταντινουπόλεως Θεόληπτο A΄, να του αποστείλει έναν λόγιο Έλληνα για να τακτοποιήσει τα ελληνικά χειρόγραφα της βασιλικής βιβλιοθήκης και να μεταφραστούν κάποια βιβλία στη σλαβονική (παλαιοσλαβική και εκκλησιαστική γλώσσα) με βάση τα ελληνικά πρότυπα. Το έργο αυτό ανατέθηκε στον Μάξιμο τον Γραικό[1] και δύο συνασκητές του, τον Νεόφυτο και τον Λαυρέντιο.

Επεδίωξε να καταστείλει την προσπάθεια ανεξαρτησίας των Βογιάρων με φοβερές μεθόδους και προσάρτησε στη χώρα του τα κράτη του Πσκοβ, του Ριαζάν, του Στάροτουμπ και Νόβγκοροντ. Στη διάρκεια της βασιλείας του αγωνίστηκε συχνά εναντίον των Τατάρων της Κριμαίας, τους οποίους επεδίωξε να αντιμετωπίσει όχι μόνο στο στρατιωτικό αλλά και στο εμπορικό επίπεδο.[2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα το 1527 τη Σολομονία Σαμπουρόβα, μετέπειτα αγία Σοφία του Σούζνταλ, κόρη του Γιούρι Κωνσταντινόβιτς Σαμπούροβ βογιάρου. Η Σολομονία δεν έκανε απογόνους, αν και πήγαινε σε προσκυνήματα. Οι βογιάροι πρότειναν να πάρει άλλη σύζυγο και πράγματι, παρά τις διαμαρτυρίες της Εκκλησίας, ο Βασίλειος Γ΄ τη διαζεύχθηκε και την περιόρισε σε μονή. Θρυλείται ότι μερικούς μήνες μετά η Σολομονία γέννησε εκεί ένα τέκνο:

  • Κουντεγιάρ, λαϊκός ήρωας των Ρώσων, ηγέτης των Κοσσάκων.
Ο γάμος με την Ελένα Γκλίνσκαγια (1526).

Ο Βασίλειος Γ΄ το 1526 έκανε δεύτερο γάμο με την Ελένα Γκλίνσκαγια, κόρη τού Βασίλι Λβόβιτς Γκλίνσκι από τους Τατάρους της Λιθουανίας. Ήταν καθολική και οι βογιάροι δεν την ενέκριναν. Είχε τέκνα:

  • Ιβάν Δ΄ ο τρομερός 1530-1584, μέγας πρίγκιπας της Μόσχας, πρώτος τσάρος της Ρωσίας.
  • Γιούρι 1532-1563, κωφός εκ γενετής, πρίγκιπας τοy Ούγκλιτς.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Μήτσος Αλεξάνδρου «Σκηνές από το βίο του Μάξιμου του Γραικού», σ. 17 εκδόσεις «Ελληνικά Γράμματα» ISBN 978-960-469-091-6
  2. Εγκυκλοπαίδεια Δομή, τόμ. 4, σ. 731 ISBN 960-8177-54-5