Βαρδής Βαρδινογιάννης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βαρδής Ι. Βαρδινογιάννης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4 Δεκεμβρίου 1933 (1933-12-04) (90 ετών)
Επισκοπή Ρεθύμνου
ΚατοικίαΕκάλη Κηφισιάς
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΣχολή Ναυτικών Δοκίμων
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΕπιχειρηματίας, Εφοπλιστής
Γνωστός γιαΕπικεφαλής Ομίλου ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ ΕΛΛΑΣ
Καθαρή θέσηΑύξηση 2,1 δισ. δολάρια[1] (2024)
Περίοδος ακμής1959
Οικογένεια
ΣύζυγοςΜαριάννα Βαρδινογιάννη
(1961-2023)
ΤέκναΓιάννης Βαρδινογιάννης
Χριστιάννα Βαρδινογιάννη
Γιώργος Βαρδινογιάννης
Νίκος Βαρδινογιάννης
Βαρδιάννα Βαρδινογιάννη
ΓονείςΙωάννης Βαρδινογιάννης
Χρυσή Θεοδωρουλάκη
ΑδέλφιαΠαύλος Βαρδινογιάννης
Αμαλία Βαρδινογιάννη
Νίκος Βαρδινογιάννης
Γεώργιος Βαρδινογιάννης
Θεόδωρος Βαρδινογιάννης
Ελένη Βαρδινογιάννη
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςΕλληνικό Πολεμικό Ναυτικό
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαδιευθύνων σύμβουλος
πρόεδρος

Ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (4 Δεκεμβρίου 1933) είναι Έλληνας επιχειρηματίας και εφοπλιστής. Είναι επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη και θεωρείται από τους ισχυρότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας με την περιουσία του να αποτιμάται στα 2,1 δις δολάρια (το 2024).[2] Σύμφωνα με την Lloyd's συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο των ισχυρών παραγόντων της παγκόσμιας ναυτιλίας.[3][4]

Βιογραφικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1933 στην Επισκοπή Ρεθύμνου και είναι γιος του Ιωάννη Βαρδινογιάννη και της Χρυσής Θεοδωρουλάκη. Είναι το πέμπτο από τα οκτώ παιδιά της οικογένειας, καθώς προηγούνται τα τέσσερα αδέλφια του, Παύλος (1925-1984), Αμαλία (1927-2016), Σήφης (1929 - 2002), Νίκος (1931-1973) και έπονται άλλα τρία οι Γιώργος (1936-), Θεόδωρος (1942-1996) και Ελένη.

Αποφοίτησε το 1955 από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ακολούθησε καριέρα αξιωματικού στο Πολεμικό ναυτικό (τότε Βασιλικό Ναυτικό), όπως ο αδελφός του, Νίκος. Αποστρατεύθηκε αναγκαστικά τον Ιούλιο του 1967 από το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου με τον βαθμό του πλωτάρχη, λόγω της αντιστασιακής του δράσης, και εξορίστηκε στην Αμοργό.

Μυήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα του Ναυτικού και βοήθησε έτσι ώστε να εξασφαλιστεί ο ανεφοδιασμός των πλοίων σε περίπτωση εκδήλωσης κινήματος.[5] Ασχολήθηκε με τις επιχειρήσεις του αδερφού του και από το 1972 ανέλαβε τη διοίκησή τους μετά τον πρόωρο θάνατο εκείνου.

Από το 1989 ασχολείται και με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ιδρύοντας τους τηλεοπτικούς σταθμούς Mega (τον οποίο κατείχε μέχρι το 2019) και Star τον οποίο κατέχει έως σήμερα ενώ από το 2018 κατέχει παράλληλα και τον ραδιοτηλεοπτικό φορέα του Alpha. Είναι παντρεμένος με τη Μαριάννα Βαρδινογιάννη (το γένος Μπουρνάκη) και έχουν αποκτήσει πέντε παιδιά: τον Γιάννη (γενν. 1962), τη Χριστιάννα (γενν. 1964), τον Γιώργο (γενν. 1967), τον Νίκο (γενν. 1974) και τη Βαρδιάννα (γενν. 1976). Ο ίδιος και η σύζυγός του έχουν αναπτύξει σημαντικές φιλανθρωπικές δράσεις.

Όμιλος Βαρδινογιάννη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από το 1972 ο Βαρδής Βαρδινογιάννης διευθύνει ένα από τα μεγαλύτερους ελληνικούς επιχειρηματικούς ομίλους έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο καθώς και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης[6]. Οι σημαντικότερες εξ αυτών Motor Oil, Optima bank, Vegas Oil and Gas (Αίγυπτος), Avin Oil, Τράπεζα Πειραιώς, ANEK Lines, Ελλάκτωρ, Star Channel, Alpha TV, NJV Athens Plaza, AVE Group of Companies, Odeon, κ.ά. Ναυαρχίδα του ομίλου θεωρείται η μονάδα των διυλιστηρίων της Motor Oil Ελλάς.

Απόπειρα δολοφονίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Νοέμβριο του 1990 πραγματοποιήθηκε επίθεση με τρεις ρουκέτες εις βάρος του, από την τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη. [7] Οι ρουκέτες βρήκαν στόχο το αυτοκίνητο που επέβαινε, όμως ο Βαρδινογιάννης σώθηκε χάρη στην πολύ ισχυρή θωράκισή του. Ο ίδιος, σε συνομιλία που είχε αμέσως μετά με τον στενό φίλο του Αντώνη Λιβάνη (τότε διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Ανδρέα Παπανδρέου) είπε ψύχραιμα: «..σούταρε πέναλτι ο Σαραβάκος και βρήκε το δοκάρι...».[8]

Φιλία με την οικογένεια Κένεντι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Βαρδινογιάννης και η σύζυγός του, Μαριάννα, υπήρξε μεταξύ των ιδρυτών του συμβουλίου ηγετών του Ρόμπερτ Κένεντι μαζί με τον Μπιλ Κλίντον και άλλους παγκόσμιους ηγέτες. Ο γάμος της Ρόρι Κένεντι, κόρης του Ρόμπερτ και της Έθελ Κένεντι με τον Μαρκ Μπέιλι, γιορτάστηκε στην έπαυλη του Βαρδινογιάννη στην Εκάλη.[9] Ακόμη και ο γάμος της μεγαλύτερης αδερφής της Ρόρι, Κόρτνεϊ Κένεντι με τον Ιρλανδό Πολ Χιλλ το 1993 γιορτάστηκε στο πολυτελές γιοτ Varmar του Βαρδινογιάννη.[10]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]