Βαλλωνική Περιοχή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Βαλλονία)

Συντεταγμένες: 50°21′N 5°16′E / 50.350°N 5.267°E / 50.350; 5.267

Βαλλωνία

Σημαία

Έμβλημα
ΧώραΒέλγιο
Διοικητική υπαγωγήΒέλγιο
ΠρωτεύουσαΝαμύρ
ΓλώσσεςΓαλλικά και Γερμανικά
Διοίκηση
 • Minister-President of WalloniaΈλιο Ντι Ρούπο (από 2019)
Έκταση16.844 km²
Υψόμετρο163 μέτρα[1]
Πληθυσμός3.645.243 (2020)[2]
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°21′0″N 5°16′0″E
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Βαλλωνική Περιοχή (γαλλικά: Région Wallonne, γερμανικά: Wallonische Region) ή Περιφέρεια Βαλλωνίας είναι η, κατά κύριο λόγο, Γαλλόφωνη περιοχή που αποτελεί μία από τις τρεις ομόσπονδες περιοχές του Βελγίου. Έχει έκταση 16.844 τ.χλμ. (55,18% του Βελγίου) και πληθυσμό 3.620.531 κατοίκους (εκτίμηση 2018)[3]. Πρωτεύουσά της είναι το Ναμύρ και επίσημες γλώσσες της είναι τα γαλλικά και τα γερμανικά.

Δημογραφία και γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Βαλλωνική Περιοχή καταλαμβάνει το νότιο μέρος του Βελγίου. Αποτελείται από τις ακόλουθες επαρχίες:

Στις μεγαλύτερες πόλεις της περιλαμβάνονται οι Λιέγη, Ναμύρ, Σαρλρουά, Μονς, Τουρναί, Αρλόν, Μπαστόν κ.α.

Τα Γαλλικά είναι η επίσημη γλώσσα στους περισσότερους δήμους. Τα Γερμανικά (με Γαλλικές υπηρεσίες) είναι η επίσημη γλώσσα σε εννέα ανατολικούς δήμους που ανήκαν στη Γερμανία μέχρι το 1918 και αποτελούν τώρα τη Γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου. Αρκετοί Γαλλόφωνοι δήμοι διαθέτουν υπηρεσίες στα Ολλανδικά, τα Γερμανικά, ή και στις δύο γλώσσες.

Η ποικιλία των Γαλλικών που ομιλούνται στη Βαλλωνία είναι τα Βελγικά Γαλλικά, που διαφέρουν από τα πρότυπα Γαλλικά της Γαλλίας σε διάφορους βαθμούς, ανάλογα με τον ομιλητή. Η Γαλλική γλώσσα που χρησιμοποιείται στη διοίκηση και τα μέσα ενημέρωσης είναι παρόμοια με εκείνη στο Βέλγιο και τη Γαλλία. Μια χαρακτηριστική διαφορά είναι η χρήση των λέξεων για τον αριθμό εβδομήντα septante και τον αριθμό ενενήντα nonante στο Βέλγιο σε αντιπαράθεση με τα αριθμητικά soixante-dix και quatre-vingt-dix που χρησιμοποιούνται στη Γαλλία.

Το 1990, το Βέλγιο αναγνώρισε επίσης επίσημα τα Σαμπενουά, Γκομαί, Πικαρδιανά και Βαλλωνικά ως τοπικές γλώσσες. Οι διάλεκτοι των Βαλλωνικών και των Πικαρδιανών ήταν οι κυριαρχούσες γλώσσες των Βαλλώνων μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα. Τα Γαλλικά ήταν η γλώσσα της ανώτερης τάξης. Με την ανάπτυξη της εκπαίδευσης στα Γαλλικά, οι διάλεκτοι αυτοί βρέθηκαν σε συνεχή οπισθοχώρηση. Σήμερα γίνεται προσπάθεια αναζωογόνησης των Βαλλωνικών διαλέκτων: μερικά σχολεία προσφέρουν γλωσσικά μαθήματα στα Βαλλωνικά, τα οποία επίσης ομιλούνται σε μερικά ραδιοφωνικά προγράμματα, αλλά η προσπάθεια αυτή παραμένει πολύ περιορισμένη.

Η Βαλλωνία απαρτίζεται και από τη Γερμανόφωνη κοινότητα του Βελγίου.

Πολιτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από τις 23 Απριλίου 1993, το Βέλγιο είναι ομόσπονδο κράτος, γεωγραφικά χωρισμένο σε τρεις Περιοχές και γλωσσολογικά χωρισμένο σε τρεις Κοινότητες. Η Βαλλωνική Περιοχή είναι μία από τις τρεις περιοχές (νότια περιοχή, κυρίως Γαλλόφωνη, με πληθυσμό 3.360.000), και οι άλλες δύο περιοχές είναι η Φλαμανδική Περιοχή (βόρεια περιοχή, κυρίως Ολλανδόφωνη, με πληθυσμό 5.900.000) και η Περιοχή Βρυξελλών-Πρωτεύουσας (επισήμως δίγλωσση Γαλλο/Ολλανδόφωνη αλλά κυρίως Γαλλόφωνη, με πληθυσμό 980.000).

Το κτίριο του κοινοβουλίου της Βαλλωνίας στη Ναμύρ

Η Βαλλωνική περιοχή έχει κοινοβούλιο (ένα σώμα με 75 μέλη εκλεγμένα κάθε πέντε χρόνια) και κυβέρνηση υπεύθυνη έναντι του κοινοβουλίου.

Η σύνθεση του κοινοβουλίου για το νομοθετικό σώμα 2009-2014 είναι:

Επικεφαλής της κυβέρνησης, αποκαλούμενος Ministre-Président (Υπουργός-πρόεδρος), μέχρι το 2005 ήταν ο Ζαν-Κλοντ Φαν Καουβενμπέργκε. Έκτοτε ανέλαβε τη θέση του ο Ελιό ντε Ρούπο.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) GeoNames. 2005. Ανακτήθηκε στις 9  Ιουλίου 2017.
  2. statbel.fgov.be/en/themes/population/structure-population#figures.
  3. «Στατιστική Υπηρεσία Βελγίου» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 2 Οκτωβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]