Βαθύς Νότος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι πολιτείες με σκούρο κόκκινο αποτελούν τον Βαθύ Νότο σήμερα. Οι γειτονικές περιοχές του Τέξας και της Φλόριντα θεωρούνται κάποιες φορές μέρος αυτής της υποπεριοχής

Ο Βαθύς Νότος (αγγλικά: Deep South‎‎) είναι περιγραφική κατηγορία των πολιτισμικών και γεωγραφικών υποπεριοχών του Αμερικανικού Νότου. Αναφέρεται στις πολιτείες που εξαρτώντο περισσότερο από τη γεωργία στις μεγάλες φυτείες και τη δουλεία κατά την πρώιμη περίοδο της ιστορίας των ΗΠΑ (σε διάκριση λ.χ. από τον "Άνω Νότο"). Ο Βαθύς Νότος ήταν επίσης κοινώς αναφερόμενος ως ο Κάτω Νότος και οι "Πολιτείες του Βαμβακιού".[1][2]

Σήμερα, ο Βαθύς Νότος είναι συνήθως σκιαγραφημένος ως οι πολιτείες εκείνες που τα πράγματα λαμβάνονταν υπόψη ως "Νότια" στην πιο συντηρητική τους μορφή.[3]

Χρήση του όρου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο όρος "Βαθύς Νότος" ορίζεται από ποικιλία τρόπων:

Πολιτική του Βαθέος Νότου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Για το μεγαλύτερο μέρος του 19ου και του 20ου αιώνα, ο Βαθύς Νότος συντριπτικά υποστήριξε το Δημοκρατικό Κόμμα, βλέποντας το αντίπαλο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σαν μια Βόρεια οργάνωση υπεύθυνη για τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο, ο οποίος κατέστρεψε την οικονομία του Παλαιού Νότου. Όμως, από τις Αμερικανικές Προεδρικές Εκλογές του 1964 μαζί με το Κίνημα Πολιτικών Δικαιωμάτων, ο Βαθύς Νότος τείνει να ψηφίζει τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, εκτός από τις εκλογές του 1976 όταν ο αυτόχθων της Τζόρτζια (Γεωργία) Τζίμμυ Κάρτερ πήρε το χρίσμα των Δημοκρατικών. Από τις αρχές του '90 υπάρχει μια συνεχιζόμενη μεταστροφή προς τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους στις περισσότερες πολιτικές θέσεις· ένας άλλος από τη Γεωργία, ο Ρεπουμπλικανός Νιουτ Γκίνγκριτς, εκλέχθηκε Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1995. Προεδρικές εκλογές στις οποίες η περιοχή απέκλινε σημαντικά από τον Άνω Νότο συνέβησαν το 1928, το 1948, το 1964, το 1968, και, σε μικρότερη έκταση, το 1952, το 1956 και το 2008. Ο υποψήφιος Μάικ Χάκαμπι πήγε καλά στο Βαθύ Νότο στα προκριματικά των Ρεπουμπλικανών, με μια μόνο ήττα (Νότια Καρολίνα) εγκατέλειψε όμως τη προεκλογική εκστρατεία πριν τις προκριματικές εκλογές στο Μισισίπι. Στις προκριματικές εκλογές των Ρεπουμπλικανών στις πολιτείες εκτός του Νότου, κέρδισε μόλις το 12,9%.

Πολιτισμική ποικιλομορφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αν και αυθεντικά θεωρούμενες Βαθύς ή Κάτω Νότος, οι πολιτείες της Φλόριντα και του Τέξας -- ολόκληρες -- δεν κατατάσσονται συχνά σε αυτή την υποπεριοχή σήμερα. Ενώ περιοχές και των δύο (κυρίως το Ανατολικό Τέξας και η Στενή Λωρίδα της Φλόριντα) ακόμη διατηρούν πολλά χαρακτηριστικά του Βαθέως Νότου, η βαριά μετανάστευση προς τον Νότο καθώς και οι ιστορικές περιστάσεις επέδρασαν στην αραίωση της ολικής πολιτισμικής επιρροής αλλού μέσα σε αυτές τις πολιτείες.

Στην περίπτωση της Φλόριντα, ένα 15% του πληθυσμού της είναι συνταξιούχοι από όλη τη χώρα. Αυτό είναι ειδικά φανερό στην παραλιακή Νότια Φλόριντα. Πολλές οικογένειες (ειδικά από τα Βορειοανατολικά0 μετακομίζουν στη Φλόριντα, και έχουν ενδυναμωθεί μέσα στην περιοχή. Αυτό δημιουργεί μια πολιτισμική ατμόσφαιρα πολύ διαφορετική από τον υπόλοιπο Βαθύ Νότο. Ο πολιτισμός είναι ακόμη περισσότερο επηρεασμένος από την τεράστια Ισπανική παρουσία (20.1% του πληθυσμού είναι Ισπανοί με 15.94% ως Λευκοί Ισπανοί). Ενώ οι περισσότερες πολιτείες του Βαθέως Νότου έχουν κάποιους Ισπανικούς πληθυσμούς, αυτοί δεν φτάνουν αυτούς του Τέξας και της Φλόριντα σε μέγεθος. Αυτή η ποικιλία υπάρχει κυρίως στη Νότια Φλόριντα και στην Κεντρική Φλόριντα. Όμως οι ιθαγενείς στη Φλόριντα, σε πολλά σημεία της πολιτείας, όπως τη Στενή Λωρίδα της Φλόριντα, τη Βόρεια Κεντρική Φλόριντα, τη Γη της Καρδιάς της Φλόριντα, και μέρη της εξοχής της Φλόριντα, διατηρούν τον πολιτισμό του Βαθέως Νότου.

Επιπρόσθετα με τη μετανάστευση από μη-Νότιες πολιτείες και έναν μονίμως αυξανόμενο ισπανόφωνο πληθυσμό τις πρόσφατες δεκαετίες, η οικιστική ιστορία του Τέξας μετά τον Εμφύλιο Πόλεμο ήταν επίσης ένας κύριος παράγοντας στη διαφοροποίηση του από τον γενικά αναφερόμενο ως Βαθύ Νότο. Το δυτικό ήμισυ της πολιτείας ήταν μια μεθόριος μετά την κρίση, και μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των νέων εποίκων ήταν εκτοπισμένοι Νότιοι που έψαχναν μια καινούρια αρχή και η Νότιος πολιτισμός ήταν κυρίαρχος, η επερχόμενη άνθηση των βοοειδών και η εποχή των γελαδάρηδων γέννησε ένα τρόπο ζωής για πολλούς που ήταν σε πλήρη αντίθεση με αυτόν του προπολεμικού Βαθέως Νότου. Επίσης, το φυσικό περιβάλλον (πεδιάδες και λιβάδια) μεγάλων τμημάτων του Τέξας διέφερε αισθητά από τον δασώδη "με το φως του φεγγαριού και τις μανόλιες" Κάτω Νότο. Παρόλο που το βαμβάκι παρέμεινε "βασιλιάς" στο Τέξας, αυτοί οι παράγοντες -- μαζί με τη δημοτικότητα των "γουέστερν" του Χόλυγουντ -- άρχισαν να καθιερώνουν το Τέξας ως διαφορετικό απότμις υπόλοιπες πολιτείες του Βαθέως Νότου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Fryer, Darcy. «The Origins of the Lower South». lehigh.edu. Lehigh University. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2008. 
  2. Freehling, William (1994). «The Editoral Revolution, Virginia, and the Coming of the Civil War: A Review Essay». The Regeneration of American History. United States: Oxford University Press. σελ. 10. ISBN 9780195088083. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2008. 
  3. "1001 Things Everyone Should Know About the South". John Reed and Dale Volberg Reed. Doubleday 1996
  4. «"Deep South"». "TheFreeDictionary.com". Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2007. 
  5. «"Deep South"». "Synonym.com". Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουνίου 2008. Ανακτήθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2007. 
  6. "1001 Things Everyone Should Know About the South". John Reed and Dale Volberg Reed. Doubleday 1996
  7. «deep south - Definition from the Merriam-Webster Online Dictionary». Merriam-Webster Online Dictionary. Merriam-Webster. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2008.