Βίσεχραντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 50°03′50″N 14°25′12″E / 50.064°N 14.42°E / 50.064; 14.42

Βίσεχραντ
Vyšehrad
Χάρτης
Είδοςφρούριο, ερείπια και οχυρωμένος λόφος[1]
Γεωγραφικές συντεταγμένες50°3′52″N 14°25′4″E
Διοικητική υπαγωγήVyšehrad[2][3]
ΧώραΤσεχία[4]
Προστασίαεθνικό μνημείο της Τσεχικής Δημοκρατίας και πολιτισμικό μνημείο της Τσεχίας
Ιστότοπος
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα
Άποψη του Βισέχραντ από τον ποταμό Μολδάβα.

Το Βίσεχραντ (τσεχικά: Vyšehrad) είναι ένα φρούριο στην πρωτεύουσα της Τσεχίας, Πράγα, χτισμένο σε ένα λόφο δίπλα στον ποταμό Μολδάβα. Το ίδιο το όνομά του σημαίνει «μεγάλο κάστρο» (τσεχικά vyše = μεγάλο, υψηλό, hrad = κάστρο). Η τοποθεσία περιλαμβάνει τον καθεδρικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου, καθώς και το κοιμητήριο του Βίσεχραντ, στο οποίο αναπαύονται σπουδαίες ιστορικές προσωπικότητες της Τσεχίας.

Το κάστρο χτίστηκε αρχικά τον 10ο αιώνα. Σύμφωνα με τον θρύλο, εκεί κατοικούσε η Λιμπούσε, πρόγονος της δυναστείας των Πρεμυσλίδων, και με αφετηρία εκείνο τον λόφο στη συνέχεια θα ίδρυε την πόλη της Πράγας.

Αργότερα, η δυναστεία των Πρεμυσλίδων είχε σαν έδρα της το Κάστρο της Πράγας κι έτσι το Βίσεχραντ πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Στην αρχή των Πολέμων των Χουσσιτών, καταλήφθηκε από τους Χουσσίτες, ενώ τον 17ο αιώνα ανακαινίστηκε και αποτέλεσε κέντρο εκπαίδευσης για τον αυστριακό στρατό, όταν οι Αψβούργοι πήραν υπό την εξουσία τους τα εδάφη της Τσεχίας με τη λήξη του Τριακονταετούς Πολέμου.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]