Βάλτερ Ρερλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βάλτερ Ρερλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7  Μαρτίου 1947
Ρέγκενσμπουργκ
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταραλίστας
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςBayerischer Sportpreis
Hall of Fame des deutschen Sports
Ιστότοπος
www.roehrl-walter.de
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βάλτερ Ρερλ (Walter Röhrl, 7 Μαρτίου 1947) είναι ένας από τους σημαντικότερους οδηγούς αγώνων. Το αγωνιστικό του παλμαρέ συμπληρώθηκε με επιτυχίες στα τιμόνια ομάδων, όπως, Fiat, Opel, Lancia, Audi, Porsche, Ford και BMW.

Σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ρέγκενσμπουρκ της Γερμανίας. Στην ηλικία των 16 ο Ρερλ ξεκίνησε να δουλεύει στην επισκοπή της πόλης όπου γεννήθηκε και σύντομα κάλυπτε πάνω από 100.000 χλμ. το χρόνο, ως οδηγός του επισκόπου. Έχοντας ήδη εμπλακεί με τον αθλητισμό κάνοντας σκι, έτρεξε το πρώτο του ράλι το 1968.

Ο Ρερλ έγινε ένας από τους αγαπημένους οδηγούς του Παγκοσμίου Πρωτάθλήματος Ράλι τις δεκαετίες του 1970 και του 1980, νικώντας στο Ράλι Μόντε Κάρλο 4 φορές με 4 διαφορετικές εταιρίες. Στο πρωτάθλημα του 1980, το Fiat 131 Abarth τον έφερε στη κυριαρχία του τίτλου. Για πολλούς, εξίσου μεγάλη επιτυχία ήταν η υπεράσπιση του πρωταθλήματος του 1982, όπου ο Ρερλ στο τιμόνι του ξεπερασμένου Opel Ascona 400 μονομαχούσε με την Michèle Mouton, οδηγό της Audi, έχοντας η τελευταία ως πλεονέκτημα την τεχνολογία της τετρακίνησης του Audi quattro. Το 1982 ήταν επίσης η χρονιά όπου κέρδισε το Αφρικανικό Πρωτάθλημα Ράλι.[1]

Ο Ρερλ οδηγεί ένα Quattro το 2005.

Το Πρωτάθλημα του 1983 τον βρήκε στο μπάκετ της πισωκίνητης Lancia 037, προτού μεταβεί για το Πρωτάθλημα του 1984 στο μπάκετ του τετρακίνητου Audi quattro, ένα αυτοκίνητο με το οποίο για πολλούς ταυτίστηκε ο Ρερλ.

Εκείνη την εποχή ήταν συχνό φαινόμενο οι κορυφαίοι οδηγοί να έχουν διευρυμένες αγωνιστικές δραστηριότητες παίρνοντας μέρος σε άλλους θεσμούς ή ακόμα και σε διαφορετικής μορφής αγώνες. Έτσι και ο Ρερλ, αν και εκλεκτικός, συμμετείχε και σε άλλους κορυφαίους θεσμούς. Το τελευταίο γεγονός δεν τον εμπόδισε να γεμίσει τη προσωπική του συλλογή με 14 τρόπαια από ισάριθμους αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ράλι.

Ο Ρερλ έγραψε ιστορία και σε αγώνες δρόμου, ενώ χαρακτηριστικά ο Νίκι Λάουντα τον έχει αποκαλέσει «ιδιοφυία στους τροχούς». Σε ένα αγώνα 24 ώρες του Νουέρμπουργκρινγκ, στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όπου επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες, με ισχυρή βροχή και ομίχλη κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο Ρερλ αντιμετώπιζε τις στροφές βάση του χρόνου. Παρ’ όλα αυτά ο αγώνας διακόπηκε για αρκετές ώρες.

Τα τελευταία χρόνια, αποτελεί έναν από τους κύριους δοκιμαστές της Porsche, ενώ είναι γνωστούς σε πολλούς για τους χρόνους που «γράφει» με εργοστασιακές Porsche στη φημισμένη και απαιτητική πίστα του Νορντσλάιφε.

Σχετικά Άρθρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «African Rally Championship Website - PastChampions». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Ιουνίου 2012. Ανακτήθηκε στις 18 Αυγούστου 2008. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]